Pentru ca nu toti locatarii de pe o scara au bani pentru izolatie si pentru ca doar asociatiile de proprietari pot obtine autorizatii pentru acest tip de lucrare, cei mai multi dintre ploiestenii care si-au pus placi de polistiren se pot astepta acum la sanctiuni. In curand, Directia de Urbanism a Primariei Ploiesti va incepe o actiune de verificare in tot orasul a cladirilor izolate termic.

Asta pentru ca ploiestenii au inceput sa se parasca intre ei atunci cand vine vorba de constructii ilegale. Potrivit legii, autorizatiile de construire pentru reabilitare termica se emit in numele asociatiilor de proprietari, nu in numele persoanelor fizice.

Motivul ar fi ca numai tratarea acestor interventii in mod unitar asupra intregii cladirii este eficienta in stimularea economisirii energiei termice. Pana in prezent au fost emise 3 certificate de urbanism pentru reabilitare termica, dar nici una dintre asociatii nu s-a prezentat pentru emiterea autorizatiei de construire.

Pana acum, a fost depistat un singur caz in blocul Rodica de la Gara de Sud, iar alti doi ploiesteni au primit somatie de demolare. Inspectorii de la urbanism au precizat ca nu vor primi amenda si nici nu vor fi pusi sa demoleze ploiestenii care au reusit sa faca izolatie pentru tot blocul.