Calin Popescu Tariceanu vizita Sibiul inca din copilarie, de prin anii '60. Premierul a marturisit, ieri, ca Sibiul ii este un loc drag, de care il leaga numai amintiri placute. „Cind eram copil am vazut muzeul Brukenthal, Rasinariul, am vizitat orasul. Pentru mine, ca bucurestean sadea, a fost un contact foarte interesant.

Singurul lucru care atunci nu mi-a placut a fost aerul prafuit, pentru ca orasul incepea sa fie invadat de componenta industriala", si-a amintit seful Executivului. Apoi, Tariceanu l-a felicitat pe primarul Klaus Johannis pentru imaginea pe care o are astazi Sibiul.

Zimbete si multumiri

Cu o ora si jumatate mai tiriu decit era planificat, premierul a primit, ieri, titlul de cetatean de onoare al Sibiului chiar din miinile lui Klaus Johannis, acealasi primar criticat si de ministrii liberali Ludovic Orban si Eugen Nicolaescu, dar si de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care au precizat, in repetate rinduri, ca sibienii ii atribuie primarului pe nedrept toate

imbunatatirile, pe cind o buna parte a acestora au fost posibile mai ales cu sprijinul Guvernului. Johannis a fost cel care a citit Laudatio lui Tariceanu si cel care i-a inminat diploma de onoare si cheia orasului. „Guvernul a acordat un sprijin substantial pentru Sibiu, atit pentru proiectele culturale, cit si pentru infrastructura", a apreciat primarul Johannis.

In schimb, premierul a tinut sa precizeze ca „diploma pe care am primit-o ma obliga ca eforturile pe care le face Sibiul sa se poata finaliza".

Regrete recunoscute

Premierului i s-a amintit si situatia jenanta in care se afla, de ani buni de zile, centura Sibiului. Potrivit acestuia, Guvernul nu s-a lovit de lipsuri financiare, ci de incapacitatea celor de la Todini care au tot promis ca se vor apuca de treaba. „Aveam doua solutii, ambele cu rezultate proaste.

Sa asteptam sa se materializeze promisiunile si proiectul celor de la Todini sau sa incetam lucrarile. Finantare am avut, dar ei nu au avut capacitatea s-o faca. Imi pare rau ca Sibiul e traversat de fluxul acesta de automobile, dar nu avem la dispozitie solutii misterioase", a spus Tariceanu.

Vizite in judet

Tariceanu a participat la inaugurarea statuii lui Gheorghe Duca, amplasata pe Hermann Oberth, in apropierea sediului PNL. La inaugurare s-au strins in jur de 200 de sibieni, simpatizanti ai PNL, cu umbrele galbene, dar si simpli trecatori.

Ovidiu Spatari, liderul PLD s-a strecutat, la rindul lui, prin multime, insa de la festivitate nu au lipsit nici prefectul Ion Ariton, subprefectul Marin Craciun, vicepresedintele CJ, Gheorghe Dicu, sau fostul prefect al Sibiului, Tiberiu Costachescu.

Dupa-amiaza, in Sibiel, Tariceanu a poposit in santierul in care se lucreaza la reteaua de apa potabila, dar si o pensiune agroturistica, in timp ce in Saliste a vizitat un atelier de confectionat palarii.

Basescu, ignorat

Premierul a refuzat, ieri, sa comenteze decizia municipalitatii de a-i acorda titlul de cetatean de onoare si presedintelui Basescu. „Este decizia Consiliului Local, nu trebuie sa o comentez eu", a replicat primul ministru.

Calin Popescu Tariceanu l prim ministru: „Zona e mai dinamica, cu oameni mai gospodari. Devine un element de tractiune pentru alte judete"