Ponderea populatiei care stie despre bolile mintale din experienta directa sau din interactiune cu alte persoane se ridica la circa 40%. In ceea ce priveste interactiunea cu institutiile relevante, dintre toate persoanele care consulta un medic de familie, 10% ajung sa consulte si un medic psihiatru, iar 7% un psiholog.

Aceasta pentru ca majoritatea prefera sa mearga la farmacie (80%) si 49% dintre ei cer sfatul preotului. In concluzie, medicii psihiatri, psihologii, dar si asistentii sociali constituie grupuri profesionale cu notorietate redusa. Mai mult, capitalul de incredere acordat acestor profesionisti este relativ redus.

Din pacate, persoanele cu probleme de sanatate mintala sint asociate cu persoanele violente. „Acest lucru nu este adevarat. Dintr-un raport al politiei, din 60 de crime comise intr-un an, doar sapte au avut ca autori persoane cu astfel de probleme“, a declarat ieri la Cluj Mugur Ciumargeanu, directorul Centrului National pentru Sanatate Mintala.

Neacceptati in societate

Potrivit studiului, in Romania, peste trei sferturi din populatie (79,6%) considera stresul drept cauza a bolilor mintale, iar 85% dintre ei considera cea mai potrivita modalitate de tratament a bolilor psihice discutiile cu familia si prietenii, si nu consultul unui specialist. Din pacate, aceste persoane sint inca discriminate la noi in tara.

Astfel, 58% dintre respondenti sint de parere ca „cei mai multi oameni“ nu ar accepta o astfel de persoana ca prieten apropiat, iar 47% considera ca „cei mai multi oameni“ vad internarea intr-un spital psihiatric drept un esec personal.

„Lumea nu intelege de fapt cit de normala este o boala psihica, si aici ma refer la cele mai usoare, cum ar fi depresia sau anxietatea. 30% dintre noi am avut, avem sau vom avea probleme mintale, insa ne este frica sa cerem ajutor“, explica Mugu Ciumargeanu.

Acces greu pe piata muncii

Abia cind vine vorba de ocuparea unui loc de munca se vede cu adevarat discriminarea persoanelor cu deficiente mintale. Daniel Don, directorul Agentiei Juetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, ne-a declarat ca persoanele cu boli mintale intra mai greu pe piata muncii decit alte categorii, cum ar fi oamenii cu deficiente motorii, de exemplu.

„Legea 448/2007 le permite angajatorilor sa aiba mai multe variante in ceea ce priveste angajarea acestor persoane. Din pacate, ei opteaza sa nu angajeze, ci sa achizitioneze bunuri sau servicii de la unitatile protejate. Aceste unitati trebuie sa aiba in componenta lor 30% din totalul angajatilor care sa fie persoane cu dizabilitati“, este de parere Don.

Prin aceste unitati protejate se incearca sa se creeze niste locuri de munca, dar integrarea sociala este mult mai greu de facut, deoarece oamenii cu probleme lucreaza tot intr-un colectiv cu un numar restrins de persoane, multe dintre acestea cu dizabilitati. „Ei practic se intilnesc tot in mediul lor.

Cei cu dizabilitati mintale intra greu pe piata de munca, deoarece, in primul rind, angajatorii considera ca nu au discernamint si nu au responsabilitate vizavi de slujba lor“, mai spune directorul AJOFM Cluj.

In viziunea acestuia, cadrul legislativ ar trebui sa fie mai restrictiv pentru populatie si sa li se impuna angajatorilor unele conditii pentru a atrage forta de munca din rindul acestei categorii defavorizate.

Campanie impotriva stigmatizarii

Proiectul „Ai incredere in mintea lor!“ a fost finantat printr-un program PHARE cu 140.000 de euro. Sondajul prezentat ieri la Cluj de Centrul National pentru Sanatate Mintala a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.070 de persoane, in 67 de comune si sate, de catre Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii.

Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de alti parteneri, au lansat ieri la Cluj campania impotriva stigmatizarii persoanelor cu probleme mintale, sub sloganul „Adevarul despre mintea lor e ascuns de mintea noastra“.