Anul acesta, Consiliul Judetean Prahova a contractat un credit de la BCR in valoare de 52 de milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru reparatia a 11 drumuri judetene. Licitatia pentru marea asfaltare a fost castigata de un consortiu format din trei firme: UMB Spedition, Star T&D Blejoi si Cast Banesti.

Potrivit oficialilor judetului, societatea apartinand lui Dorinel Umbrarescu, cunoscut ca "regele asfaltului" va asfalta 75% din suprafata licitata. "A inceput campania de asfaltari in Prahova. Vor fi asfaltati 200 km de drum judetean. Peste tot se lucreaza la drumuri, ceea ce face ca in multe comune, traficul rutier sa fie ingreunat.

Oricum, santierele se vor inchide pentru o perioada, pentru ca asfaltul nu se poate turna la o temperatura mai mica de 5 grade, dar toate lucrarile vor fi reluate in primavara", a declarat Radu Ionescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Prahova.

Printre drumurile care au intrat in reparatii capitale se numara DJ 102 Paulesti-Slanic, DJ 102 C Albesti-Apostolache, DJ 102 M Podenii Noi-Carbunesti, DJ 102 B Valenii de Munte - Posesti. In paralel, in alte 40 de localitati din judet se repara drumurile comunale, satenii punand marea asfaltare pe seama campaniei electorale de la alegerile europarlamentare de pe 25 noiembrie.

Copaci sacrificati

Marea asfaltare are insa si un impact negativ asupra mediului. Largirea pe patru benzi a unei portiuni de patru kilometri pe DJ 102, intre Spitalul Judetean Ploiesti si soseaua de centura, lucrare executata de Star T&D Blejoi, a dus la defrisarea a peste 100 de arbori de pe marginea drumului.

"Lucrarile de extindere a drumului judetean respectiv au primit acordul nostru, fiind de interes public, insa autoritatile au obligatia de a planta acelasi numar de copaci in alt loc", afirma Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova.

Contractul pentru asfaltarea celor 11 drumuri judetene nu este singura afacere din Prahova a firmei condusa de Dorinel Umbrarescu, cel supranumit regele asfaltului din Romania.

UMB Spedition, alaturi de Euroconstruct Trading 98 si PA&CO International au castigat licitatia organizata de Ministerul Transporturilor pentru constructia tronsonului Moara Vlasiei - Ploiesti de pe Autostrada Bucuresti-Brasov. Lucrarile au inceput in luna martie a acestui an, dar au fost in scurt timp oprite din cauza lipsei de finantare a proiectului.

In luna iunie, fondurile au fost deblocate, pentru doua tronsoane ale autostrazii Bucuresti-Brasov, Guvernul alocand 125 milioane lei din totalul de 335,2 milioane lei din Fondul National de Dezvoltare destinate pentru proiecte de infrastructura. Marius Nica, Raluca Eparu

Cine este Umbrarescu Supranumit "regele asfaltului", Dorinel Umbrarescu este unul dintre cei mai controversati afaceristi, gratie relatiei speciale pe care a dezvoltat-o, in perioada 2001-2004, cu importanti lideri ai PSD, precum Viorel Hrebenciuc, Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu sau Corneliu Iacobov.

Chiar si dupa schimbarea regimului, Umbrarescu a continuat sa castige lucrari de asfaltare de mare amploare, fiind, alaturi de Dan Besciu si Sorin Vulpescu, patronii firmei Euroconstruct Trading 98, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri ai momentului.