Pe fatada Catedralei Reintregirii a fost arborat steagul tricolor, moment petrecut in acordurile imnului de stat - “Desteapta-te Romane”.

Incepute cu o saptamina mai devreme decit in mod normal, manifestarile au continuat cu depunerea de jerbe si coroane de flori la statuia lui Avram Iancu. Decalarea deschiderii oficiale a evenimentelor a fost motivata de alegerile din 25 noiembrie, lucru prea putin gustat de catre localnici. “A fost interesant. E un moment care ma incinta asa cum cred ca ar trebui sa incinte orice roman.

As vrea sa vad la Alba Iulia o parada militara si programe artistice de calitate. As vrea sa nu vad politicieni, dar ma astept sa avem o gramada ca e campanie”, a declarat unul dintre privitori.

Rutina si campanie

Daca pentru administratia locala, derularea evenimentelor a devenit o parte dintr-o rutina anuala, oamenii incep sa devina nemultumiti de modul in care se desfasoara manifestarile. “A fost si este o manifestare impresionanta. Mai ales ca sintem in pragul a 90 de ani de la Marea Unire.

As vrea sa vad la Alba Iulia, de 1 Decembrie, foarte multa lume, simt patriotic pina peste poate, tineret mult, toate sa ne demonstreze ca nu ne-am pierdut identitatea si mindria de romani”, a declarat S. Maria. “As vrea sa vad concerte de muzica populara. Cred ca ar trebui delimitat.

Adica in 1 Decembrie sa fim romani, sa ne aducem aminte de traditie si sa avem constiinta nationala, iar a doua zi sa fie o distractie generala. Sa nu le mai amestecam. Nu cred ca se va intimpla asa, cu atit mai mult cu cit e si campanie electorala”, a fost de parere si M. Gabriel.