Controversele privitoare la modul in care se va sustine licenta la UBB in acest an, primul cu absolventi dupa sistemul Bologna, au fost principalul motiv pentru care un grup de studenti in ani terminali aveau de gind sa iasa in strada, dupa cum a relatat monitorul in numarul de ieri.

In aceeasi zi in care acestia urmau sa depuna la primarie cererea pentru miting, UBB a remis presei doua comunicate. „Examenul de licenta in sesiunile iunie 2008 si februarie 2009 consta din sustinerea tezei de licenta elaborate de student“, se anunta intr-unul din acestea.

Hotarirea a fost justificata, potrivit documentului, prin faptul ca reprezentantii studentilor in Senatul Universitatii au propus doua solutii diferite pentru finalizarea studiilor prin examenul de licenta, insa „nu este intrunit acordul deplin pentru nici una din variante“.

Se asteapta o accentuare a rigorii si cerintelor impuse la elaborarea si sustinerea lucrarilor de licenta, dupa cum a precizat Cristina Nistor, reprezentanta UBB. Nu se vor opera insa schimbari in privinta asa-numitelor „conditii de eligibilitate“, necesare si pina acum absolvirii, cum ar fi certificatul de competenta lingvistica.

Un alt comunicat UBB anunta ieri: „Avind in vedere ca in anul 2008 vor absolvi doua promotii de studenti, Rectoratul UBB a solicitat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) dublarea locurilor alocate UBB pentru masterat“. Totodata, se preciza aici ca „durata studiilor este cea stabilita de acreditarea data de ARACIS“.

Inainte de luarea acestor decizii, universitarii clujeni ar fi incercat „subtil“ sa isi expuna pozitia in fata reprezentantilor studentilor. „La ultimul senat s-a discutat problema examenului de licenta.

Alaturi de buletinele informative pe care le are fiecare senator, la intrare am primit o hirtie cu privire la examenul de licenta, redactata sub forma de «proiect» al rectoratului. Se zicea aici ca examenul de licenta sa fie unitar la toate facultatile din UBB, adica la fel ca pina acum, scris si oral“, a declarat Alex Pop, presedintele Organizatiilor Studentilor din UBB..