In ceea ce priveste Parlamentul Romaniei, va avea loc intre orele 07.00 si 21.00, cu 2 ore mai mult decit era prevazut in precedenta lege.Initial, programul dupa care romanii puteau merge sa hotarasca cum doresc sa-si voteze parlamentarii era cuprins intre orele 08.00 si 20.00, pe baza unei legi aflate in vigoare inca din anul 2000.

La presiunile presedintelui, ale PLD si PD, Guvernul a considerat ca este mai cuminte sa adopte acelasi program pentru ambele scrutinuri din 25 noiembrie. Aflati in cele ce urmeaza, cum au reactionat oamenii politici, dar si localnicii din Alba Iulia.

Reactii politice contradictorii

“In mod normal, trebuia ca la aceste alegeri sa fie o singura sectie si cu acelasi orar in mod evident atit pentru referendum cit si pentru alegeri. Nu trebuiau cheltuiti atitia bani, iar sumele care ramineau sa fi ajuns la pensionari care ar fi avut astfel o crestere a pensiilor de 43 % in loc de 30 %. Sint doar niste dispute intre PNL si PD care au pofta de a se juca pe banii publici.

Putea la fel de bine sa nu fie organizat acest referendum pentru ca nu era o urgenta. Traian Basescu trebuia sa spuna de la bun inceput ce vrea, iar PD-ul sa propuna aceasta varianta care era si pe agenda PSD.

Oricum, cred ca referendumul nu va beneficia de o prezenta care sa ii permita sa fie validat asa ca orarul conteaza mai putin”, a declarat pentru cotidianul nostru, presedintele PSD Alba, avocatul Ioan Rus.

“In primul rind as vrea sa spun ca acest referendum nu trebuia sa aiba loc, pentru ca este doar un moft al presedintelui Traian Basescu. Banii trebuiau directionati spre alte lucruri cum ar fi manifestarile dedicate Zilei Nationale sau alimentarea cu apa a unor comune. Traian Basescu a considerat ca moftul sau privind votul uninominal este mai important.

Amintesc ca deja Guvernul a adoptat o lege in acest sens care prevede un sistem aproximativ asemanator de vot, iar presedintele va fi nevoit sa o promulge. Ce sa spun, sintem de acord cu acest referendum pentru ca nu avem ce face. E dreptul presedintelui. Oricum, populatia nu se va prezenta la vot pentru ca pe oameni nu ii intereseaza acest lucru.

Sondajele si specialistii ne-au avertizat ca vom avea o prezenta de sub 30 % si nu trebuia sa organizam referendumul cu un asemenea absenteism. Traian Basescu poata sa tina acest referendum doua zile, sau de simbata pina luni, ca tot nu va avea peste 50 % plus unu”, considera deputatul Nicolae Popa, proaspat inregimentat de PNL.

Ion Dumitrel: “Este foarte bine ca au facut lucrul acesta. Era foarte bine daca dadeau si presedintelui posibilitatea de a explica ce e cu acest referendum si de ce este dorit. Noi, PD-ul am facut lucrul asta dar nu cred ca a ajuns la urechile tuturor. Aceasta masura privind programul este un gest normal, dar nu consider ca este un lucru de laudat.

Nu este nimic iesit din comun, este o normalitate care trebuia sa se intimple si asta s-a facut. Nici un motiv de publicitate”

Reactii acide de la albaiulieni

“Poate e momentul sa facem si noi ce au facut ucrainienii. Bai tata, da’ nu se mai poate. Baga banii cu zece miini in buzunare si imi spun mie ca, vezi Doamne, pentru ca asa a vrut Basescu se cheltuie nu stiu cite miliarde. Unu la mina nu e pentru ca vrut Basescu, ci pentru ca asta vrem noi. Doi la mina sint banii nostri nu ai lor si facem ce vrem cu ei.

Trei la mina, daca mai continua in modul acesta o sa iesim in strada ii batem bine si gata. Asa ca, revenind la program, e bine, dar se putea si mai bine. Am avut si un referendum de doua zile. Acuma nu se mai poate?”, devine mult mai direct B. Mircea.

Adrian T.: “O sa aiba o mare surpriza Tariceanu si toti liberalii lui si odata cu ei toate javrele astea de parlamentari. Ne-au scos ochii cu o lege mosita la repezeala pentru a bloca referendumul, au redus programul si daca puteau il faceau de un sfert de ora si au redus informatiile cit au putut de mult. Pai, haideti sa ne intelegem. Pe noi asta ne intereseaza din 1989.

La vremea aceea ne-au murit copiii pe strazi ca sa putem vota pe cine vrem. Sa vad eu cine are tupeul sa imi spuna mie ca nu trebuia sa avem referendum si nu ne trebuie vot uninominal. O sa mergem la vot cum nu am mai fost niciodata pina acum, numai pentru a termina odata cu gunoaiele astea”