De fapt, firma Synecs Consulting construia pe domeniul public, fara nici o autorizatie din partea Primariei, o platforma pentru ecologizarea batalelor apartinand rafinariei Lukoil.

Primaria afla din ziare

Dupa ce constructia a devenit subiect de stiri, pe 30 august 2007 Rafinaria Lukoil a fost amendata de catre Directia de Urbanism din cadrul Primariei Ploiesti cu suma de 500 de milioane de lei vechi.

Asa cum avea sa ne declare Lavinia Cursaru, consilier la Serviciul Autorizatii si Disciplina in Constructii in cadrul Directiei de Urbanism, amenda a fost data pentru ca agentul economic a construit o platforma pentru ecologizarea batalelor, fara a avea autorizatie de constructie.

Pe langa Lukoil, cu aceeasi suma de bani a fost sanctionat si contractantul rafinariei, ecologizatorul SC Synecs Consulting, care se ocupa cu construirea si operarea platformei.

Practic, Synecs Consulting ocupase abuziv o suprafata importanta din domeniul public al Municipiului Ploiesti, teren pe care instalase utilajele si incepuse activitatea de depoluare, fara a avea avizele si autorizatiile necesare unei astfel de activitati.

Conform prevederilor legale, Primaria ar fi trebuit sa actioneze firma in instanta pentru readucerea terenului la starea initiala, acest lucru declarandu-l la vremea respectiva chiar Gheorghe Bratosin, directorul Directiei de Urbanism a Primariei.

Bratosin intra in... silentio stampa

Suntem la finalul lunii noiembrie si pe terenul cu pricina nu s-a intamplat decat un singur lucru: activitatea derulata de Synecs Consulting a crescut ca anvergura. O dovedeste si fotografia care insoteste acest articol. L-am contactat pe directorul Bratosin pentru lamuriri insa a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea situatiei.

Aceasta dupa ce, va reamintim, in vara acesta ne declara ca la nivelul Primariei s-a facut documentatia necesara pentru a actiona in instanta agentul economic pentru eliberarea terenului. Un raspuns ni l-a dat seful serviciului de comunicare din cadrul Primariei Ploiesti, Alina Istratescu: „Din cate stiu, cele doua societati au fost amendate.

Synecs a contestat, nu a platit si este in proces cu Primaria, iar Lukoil ceruse contul nostru pentru a plati, dar nu stiu daca a si platit. Cat priveste sistarea lucrarilor, in procesul verbal care a insotit amenda se stipula acest lucru”.

Recapitulare

Inainte de incheiere sa facem o scurta recapitulare: o firma, fara sa solicite in vreun fel acceptul Primariei, instaleaza pe o suprafata de teren apartinand domeniului public mai multe utilaje si incepe o activitate economica. Functionarii administratiei afla din presa despre acest lucru si se intrec in declaratii ca vor pune firma in legalitate.

Aplica o amenda imediat dupa mediatizarea cazului, urmand sa faca demersurile legale pentru eliberarea terenului. Trec mai bine de doua luni iar terenul respectiv nu numai ca nu este eliberat, dar activitatea firmei creste ca intensitate iar functionarii Primariei evita sa discute pe marginea acestui lucru. Ce putem intelege din acest lucru? Vom reveni.