In timp ce unii dintre elevi primesc 35 de lei lunar pentru ca invata pe rupte, alti colegi ai lor incaseaza 180 de lei, doar pentru ca vin la scoala. Iar daca nu i-ar primi, nu ar avea cu ce vina la cursuri. Aceasta este radiografia invatamantului romanesc european.

De ceva vreme oficialii Ministerului Educatiei spun ca vor sa indrepte situatia, ba chiar sa mareasca numarul de categorii ai beneficiarilor de burse.

Pentru obtinerea bursei sociale, pe langa dovezile referitoare la venitul scazut al familiei, elevul solicitant mai trebuie sa aiba si o prezenta foarte buna la orele de curs. Notele pe care le primeste nu conteaza in atribuirea lunara a celor 180 de lei. Dar pentru premianti, conditiile legate de note sunt mult mai stricte, una fiind aceea ca media generala sa fie mai mare de 9.00.

Olimpicii internationali beneficiaza de bursa „Meritul Olimpic", a carei valoare se indexeaza anual. In acest moment este de 280 de lei lunar. Dar „internationalii" pot fi numarati pe degete in Prahova.

Oficialii din Educatie recunosc faptul ca situatia este anormala: in timp ce unii invata de rup si primesc doar 35 de lei, alti elevi beneficiaza de 180 de lei lunar doar pentru ca trec pe la scoala.

In acest an calendaristic Prahova a inregistrat patru participari la concursuri intenationale, toate premiate.

Victor Ionescu (clasa a VIII-a Liceul “Nichita Stanescu” a obtinut medalia de aur la Balcaniada de Informatica - Belgrad 2007), Alexandru Bogdan (clasa a XI-a la Liceul Militar Constantin Brancoveanu Ploiesti) a obtinut medalia de argint la Olimpiada de Fizica din Iran, Andrei Anghel (clasa a XII-a C.N.

„Mihai Viteazul” Ploiesti) si Ana Maria Iorgu (clasa a XII-a C.N. „I.L. Caragiale) au obtinut argintul, respectiv bronzul, in Canada, la Olimpiada de Biologie. Nu in ultimul rand, Ioana Aron (clasa a XI- a C.N. “Mihai Viteazul” Ploiesti) aprimit medalia de argint la Yakutia, la Olimpiada de Chimie.

In total, 933 de elevi cu rezultate deosebite la invatatura, premianti la olimpiadele nationale, au primit burse de studiu. De cealalta parte, in cursul anului scolar 2006-2007 s-au inregistrat 2306 elevi prahoveni beneficiari ai programului “Bani de liceu”, alti 2345 au primit burse de boala, iar alti 4061 burse sociale.