Copresedintii USL Victor Ponta si Crin Antonescu au anuntat joi, intr-o conferinta de presa, listele Uniunii Social Liberale pentru alegerile locale de anul viitor. Potrivit lui Victor Ponta, candidaturile USL au fost desemnate in urma sondajelor de opinie.

Candidaturi USL pe judeteFoto: USL

"Am discutat si am aprobat, de principiu, modul in care USL va fi reprezentata la alegeri", a spus liderul social-democrat Victor Ponta.

Copresedintele USL Victor Ponta anuntat, joi, dupa sedintele forurilor de conducere ale PSD, PNL si PC, ca PSD va avea candidati la 22 de Consilii Judetene si 21 de mari primarii, la restul urmand sa fie candidati ai ACD, scrie Mediafax.

Ponta a precizat ca s-a pornit de la algoritmul stabilit de protocolul USL, ca PSD sa aiba 21 de candidati la presedintiile Consiliilor Judetene, iar ACD 20.

El a precizat ca, din cauza unei situatii speciale la Buzau, unde candidatura era dorita de PNL desi PSD detine deja functia de presedinte al CJ, social-demcoratii vor desemna candidat intr-un judet in plus, in compensare.

"De aceea PSD va avea inca un candidat in plus fata de algoritmul avut in acord", a explicat Ponta.

Astfel, PSD va desemna candidati in 22 de judete: Suceava, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Ialomita, Constanta, Prahova, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Sibiu, Gorj, Dolj, Mehedinti, Timis, Salaj si Bistrita-Nasaud.

ACD va desemna candidatii pentru celelalte 19 Consilii Judetene, cu mentiunea ca PC va desemna in Maramures, iar PNL in restul 18.

In privinta primariilor de orase resedinta de judet, PSD va desemna candidati in 21 de cazuri, iar ACD in 19, desi initial ar fi trebuit sa fie cate 20 de fiecare parte. PSD a cedat insa primaria Galati, astfel ca a primit doua in schimb.

Si aici este un caz special, cel al primariei din Iasi, unde PC a decis sa isi asume separat o candidatura, iar PNL si PSD vor sustine, separat, o alta.

PSD va desemna candidati in Botosani, Iasi, Vaslui, Focsani, Braila, Constanta, Slobozia, Ploiesti, Alexandria, Pitesti, Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Targu-Jiu, Resita, Bistrita, Targu-Mures, Satu Mare, Harghita si Brasov.

ACD va desemna candidatii la primariile Suceava, Neamt, Bacau, Galati, Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Targoviste, Ramnicu-Valcea, Timisoara, Deva, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Arad, Oradea, Zalau, Baia Mare. Dintre acestea, PC vor reveni Targoviste, Deva, Arad, Sibiu si Piatra Neamt.

  • Vezi in documentul atasat impartirea exacta in teritoriu

Ponta: La nivel national, scorul USL este de 60% pentru candidatii testati si 20% pentru PDL; nu am putut masura sociologic frauda

Victor Ponta a declarat ca sondajele de opinie realizate de USL arata ca, la nivel national, scorul pe care l-ar obtine "candidatii testati" este de 60%, in timp ce PDL ar obtine 20%.

"La nivel national, scorul, atat cat pote fi strans din punct de vedere matematic, este undeva la 60% pentru candidatii testati ai USL, vot politic si 20% pentru PDL aflat la guvernare", a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca bazele de date ale cercetarilor sociologice pot fi puse la dispozitia celor interesati din mass-media sau din societatea civila, "nu si celor din PDL".

"Este o cercetare fara precedent in Romania, ca nivel cantitativ (...) Suntem suficienti de realisti ca sa stim ca, intre sondajele de opinie si ceea ce se intampla la vot poate exista o diferenta. Nu putem masura din punct de vedere sociologic frauda pusa in practica de institutiile statului pentru PDL, cumpararea de voturi", a spus Ponta.

El a adaugat ca, prin evaluarea sociologica, nu se pot masura nici nehotaratii, care, odata pusi in fata unui vot decisiv, se pot orienta catre un partid sau altul.

  • Vezi in documentul atasat scorurile in sondajele USL

Constantin: USL trebuie sa confirme sondajele de opinie optimiste; cele trei partide din USL nu vor face diferente intre candidatii

Presedintele PC Daniel Constantin a declarat, dupa stabilirea listelor de candidaturi comune ale USL, ca urmatoarea provocare este aceea de a confirma sondajele de opinie, care sunt optimiste. El a mai spus nici PC, nici PSD ori PNL nu vor face diferente atunci cand vor sustine, la alegeri, candidatii provenind de la unul dintre celelalte doua partide din Uniune, aratand ca exceptia este la primaria Iasi, unde PC si-a asumat o candidatura separata.

"Atat PC, cat si celelalte doua partide nu vor face diferenta atunci cand va trebui sa sustina un candidat din celelalte partide. Vom fi alaturi si vom demonstra la alegerile din 2012 unitatea care a fost atat de mult atacata in ultimul timp si soliditatea USL. Sper ca toti cei care vor fi desemnati candidati USL sa inteleaga ca de astazi, campania electorala a inceput si vreau sa-i asigur ca indiferent din ce partid provin conducerile partidelor, inteleg sa fie mai mult in teritoriu, sa sustina proiectele cu care vor veni in fata cetatenilor", a spus Constantin