​Liderul social-democrat Victor Ponta a declarat, luni, in ziua vizitei presedintelui Traian Basescu la Rosia Montana, ca seful statului ar fi "direct interesat" in acest caz, iar argumentele pe care acesta le-a adus in favoarea proiectului minier ar fi "absolut ridicole".

  • "Traian Băsescu este direct interesat, el, personal. N-are nicio legătură cu România, nici cu Guvernul României. Este direct interesat în acest proiect - a anunţat sprijin pentru Roşia Montană în campania electorală din 2004. Probabil, şi aştept în continuare de la Gold Corporation să ne spună dacă în schimbul anunţului public făcut în campania electorală domnul Băsescu a primit şi bani pentru acea campanie. Au trecut şapte ani de când a promis sprijin şi de când a primit, probabil, sprijin, timp în care Traian Băsescu s-a comportat cu Gold Corporation cum s-a comportat şi cu restul oamenilor care l-au votat sau care l-au sprijinit: le-a dat ţeapă, i-a minţit. (...) Domnia sa este direct şi personal interesat să-şi închidă această datorie, vă rog să studiaţi acest lucru, contractată de candidatul Traian Băsescu în campania din 2004", a afirmat Ponta, citat de Agerpres.
  • Liderul PSD a mai spus că, probabil, "presiunile celor care timp de şapte ani l-au sprijinit" explică "efervescenţa" lui Traian Băsescu in cazul Roşia Montană: "Argumentele sunt absolut ridicole, sunt scoase din burtă. Toate argumentele lui Traian Băsescu sunt argumente pentru proşti. Niciun om deştept, niciun om care studiază problema nu poate să-l creadă pe Traian Băsescu. (...) Din punctul nostru de vedere, orice proiect economic în România trebuie să se facă în interesul României, nu în interesul personal al lui Traian Băsescu. Trebuie făcut cu o evaluare corectă a avantajelor şi a dezavantajelor şi trebuie făcut cu conştiinţa că cineva după noi, copiii noştri, vor plăti pentru tot ce facem noi acum".
  • Întrebat despre dovezile pe care le are în sprijinul afirmaţiilor potrivit cărora şeful statului are o datorie către Gold Corporation, Ponta a răspuns că preşedintele, "care are în directă coordonare serviciile de informaţii, Procuratura, MAI", a declarat la o emisiune publică că fostul candidat al PSD la prezidenţiale Mircea Geoană "ar fi primit bani în campanie": "Eu am verificat în scriptele partidului, nu există aşa ceva. Traian Băsescu, dacă are de la serviciile de informaţii, de la orice structură a statului, l-am rugat să facă publice informaţiile, să spună şi, sigur, îl pedepseam pe Mircea Geoană. Din păcate, Traian Băsescu minte pe stilul domniei sale - am luat eu bani de la Roşia Montană, dar au luat şi alţii. Asta este întotdeauna scuza domniei sale", a incheiat Ponta.

Vezi mai jos declaratii facute pe acest subiect de Victor Ponta si Crin Antonescu: