Emil Boc a afirmat, vineri, ca fostul premier Adrian Nastase, al carui "copil de casa" a fost Victor Ponta, nu a incheiat un contract cu China cand Romania putea face acest lucru, nefiind membra a UE, ci doar a facut vizite din care a adus "containere", dar actualul Guvern va demara cinci proiecte.

Premierul Boc a raspuns astfel acuzelor presedintelui PSD, Victor Ponta, care a anuntat, tot vineri, intr-o conferinta de presa, ca in baza Legii 544 va solicita Guvernului Romaniei sa faca publice costurile deplasarii in China, in conditiile in care delegatia romana nu a semnat niciun contract.

"E foarte bine, sa ceara orice, dar inainte de a intreba de proiecte, l-as intreba eu pe copilul de casa al Guvernului Nastase, Victor Ponta, pentru ca, din cate am aflat, in timpul guvernarii Nastase se calcau in picioare delegatiile in China, ale lui Nastase si ale celorlalti din Guvern, si nu au incheiat un contract, dar au incheiat contracte cu incredintare directa cu alte companii si cu alte tari. Nu au fost in stare, in perioada in care Romania nu era membra a Uniunii Europene si legislatia permitea, sa incheie macar un contract cu China pentru centura Bucurestiului sau pentu podul de la Braila sau pentru un obiectiv major. Acum au gura mare si vad ca sunt foarte viteji! Intrebarea mea este in primul rand de ce cand Romania putea, cu incredintare directa, sa dea Chinei contracte, cand au avut in presedintele Iliescu un mare sustinator al relatiilor cu China si nimic nu s-a intamplat, cand Adrian Nastase, care a adus containere nenumarate din China, iar vizitele au fost pe masura, niciun contract nu s-a incheiat", a spus Boc, solicitat de ziaristi sa comenteze declaratiile lui Ponta.

Seful Executivul a aratat ca, in schimb, Guvernul pe care il reprezinta s-a dus in China cu cinci proiecte si a primit acceptul partii chineze de a colabora in regim de parteneriat public-privat, conform legislatiei romanesti si a UE, iar proiectele se vor implementa "punct cu punct" incepand cu toamna aceasta.

"Deci, in primul rand ar trebui sa isi faca un inventar al activitatii lui domnul Ponta ca ministru in Guvernul Nastase si al incapacitatii si impotentei functionale de a incheia un contract pentru statul roman in relatia cu China", a mai spus Boc.

Premierul Emil Boc a discutat in China implicarea investitorilor chinezi in constructia reactoarelor III si IV de la Cernavoda, canalului Bucuresti-Dunare, canalului Siret-Baragan, centralei de la Lapustesti si a centurii ocolitoare a Bucurestiului.