​Autoritatile au reziliat contractul cu Euroactiv Bistrita, asociatia implicata in scandalul in urma caruia Ioan Nelu Botis a plecat de la ministerul Muncii

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 18 august 2011, 17:10 Actualitate | Politic


Ioan Botis
Foto: AGERPRES
Autoritatile au reziliat contractul cu Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, prin care era finantat proiectul “Sansa la demnitate”. Euroactiv Bistrita a fost in centrul unui scandal in urma caruia democrat-liberalul Ioan Nelu Botis a demisionat din functia de ministru al Muncii. Contractul a fost reziliat in urma unui control care a constatat incalcarea normelor europene in materie de conflict de interese. Euroactiv Bistrita a beneficiat de o finantare de 500 000 euro - bani europeni - de la o institutie din subordinea ministerului Muncii, la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru; sotia acestuia a fost platita din bani europeni;  Ioan Botis a fost fondator al Euroactiv Bistrita care a functionat intr-un imobil proprietate a fostului ministru.
 • Euroactiv Bistrita trebuie sa returneze statului roman suma de 639.267 lei

Contractul de finantare POSDRU/104/5.1./G/79740 a fost reziliat prin decizia Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest (OIRPOSDRU Nord-Vest). Decizia de reziliere a fost emisa in baza articolului 14, aliniatul 3, din contractul de finantare incheiat intre OIRPOSDRU Nord-Vest si Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita la data de 22 octombrie 2010.”, se arata intr-un comunicat transmis de OIRPOSDRU Nord-Vest.

Potrivit comunicatului, contractul a fost reziliat pentru ca a fost identificata o incalcare a legislatiei nationale, dar si a Regulamentului CE 1605/2002. Mai exact, organismul intermediar a descoperit ca in acest caz a aparut si un conflict de interese.

HotNews.ro a relatat in aprilie, dupa izbucnirea scandalului, ca in acest caz exista mai multe aspecte ce intra in sfera conflictului de interese. Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Sotia ministrului a fost angajata de Euroactiv si a fost platita cu 8000 de lei lunar, banii provenind chiar din finantarea europeana.

Finantarea europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007 si a fost si membru fondator al asociatiei. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere. Vezi aici filmul complet al afacerii.

Citeste mai jos decizia de reziliere a contractului
Decizie reziliere Euroactiv 79740 _2_-1


Contract reziliat pentru conflict de interese. In decizia de reziliere a contractului se mentioneaza ca unul din motive este si nerespectarea articolului 52 din Regulamentul CE 1605/2002 care prevede urmatoarele:

 • (1) Tuturor actorilor financiari și oricarei alte persoane implicate in execuția, gestionarea, auditarea sau controlul bugetului le este interzis sa ia masuri care pot genera un conflict intre propriile lor interese și cele ale Comunitaților. Daca survine un astfel de caz, persoana in cauza trebuie sa se abțina de la astfel de masuri și sa prezinte situația auto- ritații competente
 • (2) Un conflict de interese survine in cazul in care exercitarea imparțiala și obiectiva a funcțiilor unui actor financiar sau ale unei alte persoane, menționate la alineatul (1), este compromisa din motive care implica familia, viața sentimentala, afinitațile politice sau naționale, interesul economic sau orice alt interes comun cu cel al beneficiarului.


Alte nereguli: documente incomplete, ore de munca taxate, dar nejustificate. Potrivit OIRPOSDRU Nord-Vest, neregulile au fost constatate de Departamentul Antifrauda in urma articolelor de presa publicate in mass-media. Pe langa conflictul de interese, Departamentul Antifrauda a mai depistat si alte nereguli in cadrul contractului.

In urma verificarii intreprinse de OIRPOSDRU Nord-Vest au fost constatate: neconcordante intre unele actele justificative puse la dispozitie de Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, furnizarea unor documente incomplete si inexacte; cresterea, nejustificata prin documente suport, a numarului de ore de munca prestate de unii membri ai echipei de implementare a proiectului; existenta unor posibile conflicte de interese intre interesele personale ale unor membrii din echipa de implementare si interesele economice ale Uniunii Europene.


In decizia de reziliere a contractului se mentioneaza ca “sumele deja primite cu titlu de prefinantare in cadrul contractului POSDRU/104/5.1./G/79740, in cuantum de 639.267 lei, trebuie restituite in intregime de catre Beneficiarul de proiect.” Adica Asociatia Parteneriat Eurocativ Bistrita trebuie sa restituie suma de 639.267 lei statului roman. De asemenea, Eurocativ Bistrita nu mai poate depune timp de doi ani cereri de finantare pentru proiecte finantate din fonduri europene.


Pe data de 26 mai, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca a sesizat DNA in cazul afacerii Botis-Eurocativ. ANI a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre fostul ministru al Muncii, Ioan Botis. Inspectorii de integritate solicita DNA si cercetarea unor posibile fapte de coruptie savarsite de alte trei persoane, intre care si sotia fostului ministru, in legatura cu proiectul "Sansa la demnitate" derulat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita si finantat din fonduri UE.

In privinta lui Ioan Botis, inspectorii ANI au constatat existenta unui posibil conflict de interese pentru ca, la data la care a fost semnat contractul de finantare intre Euroactiv si OIRPOSDRU Nord-Vest, el detinea atat calitatea de ministru si avea atributii in gestionarea fondurilor europene, dar era si membru fondator al Euroactiv, renuntand ulterior la aceasta calitate.

ANI a mentionat insa ca “nu a rezultat participarea directa a domnului Ioan-Nelu BOTIs in calitate de ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale, in aprobarea proiectului „sansa la demnitate” si incheierea contractului de finantare.” Altfel spus, nu exista probe ca Ioan Nelu Botis ar fi influentat in vreun fel acordarea contractului pentru Euroactiv.

Vezi mai jos constatarile ANI.Istoricul cazului Botis-Eurocativ
 • 13.09.2007 Este infiintata asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, asociatia care a accesat o finantare de 500.000 euro fonduri europene, finantare acordata de o institutie din subordinea Ministerului Muncii, condus de Ioan Botis. Potrivit CV-ului sau oficial, in 2007, Botis era directorul executiv al AJOFM Bistrita Nasaud. Ministrul sustine ca nu este membru fondator al asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita, dar ca in 2007 a ajutat la infiintarea acesteia din pozitia de director AJOFM.
 • 2.09.2010 Ioan Nelu Botis este numit la conducerea Ministerului Muncii 

19.09.2010 Asociatia Euroactiv Bistrita a depus la OIR POSDRU Nord Vest (Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Nord-Vest), institutie din subordinea Ministerului Muncii, proiectul Sansa la Demnitate.
 • 28.10.2010 Proiectul Sansa la Demnitate al Euroactiv Bistrita primeste finantare si este semnat contractul.
 • 18.04.2011 Presa dezvaluie implicarea ministrului Botis in afacerea Eurocativ. Alina Capraru este prezentata de publicatia Timponline.ro drept reprezentanta Euroactiv Bistrita la bursa locurilor de munca din judetul Bistrita-Nasaud.
 • 20.04.2011 Ministrul Muncii Ioan Botis a demisionat: "Este solutia corecta, sa-mi prezint demisia de onoare si sa-mi rezolv problemele in particular”
 • 26.04.2011 ANI a sesizat DNA in cazul Botis-Eurocativ


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1308 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Legile guvernului Boc (Joi, 18 august 2011, 17:23)

  Anticoruptie [utilizator]

  Legile lui Boc desi scoase cu forcepsul vor fi defininitorii pentru Romania!!! Cine a mai pomenit tara care sa aiba 38 de legi ale pensiilor?? Cati oamenii lucreaza la negru in Romania? Ce pensii vor avea acestia? Cine a mai pomenit tara care sa isi vanda resursele naturale aproape pe gratis? Cine a distrus agricultura, cine a distrus industria lui Ceausescu? Privesc la televiziuni si ce vad? Arestari peste arestari, conflicte de interese peste conflicte de interese, demisii din functia de ministru (Botis) chiar daca dupa o zi!!!! Abia de acum se poate spune ca Basescu are puterea!!!!! Unde sunt sindicatele mafiote? Unde este glasul lor vocal si plin de venin? Voi reveni.
 • 0 (0 voturi)    
  frauda (Vineri, 19 august 2011, 8:56)

  adriana [anonim]

  Pe site-ul Ministerului de Finante se pot consulta bilanturile depuse de institutii; pana de curand pe acest site, consultand "Asociatia Euroactiv Bistrita" pentru anii 2007, 2008 , 2009 scria "Bilantul nu a fost depus sau nu este disponibil" ceea ce ar insemna ca OIR POS DRU NV ar fi semnat contractul fara a fi prezentate bilanturile pentru anii anteriori. Azi, accesand acelasi site , pentru asociatia respectiva nici nu mai exista linkul prin care sa poti vizualiza bilanturile;Faptul ca nevasta ministrului era in proiect este cea mai mica problema, OIR POS DRU pot spune "nu am stiut, nu am verificat" dar prezentarea bilanturilor e un element esential in semnarea contractului si semnarea in lipsa lor e FRAUDA majora. Intr-o luna au castigat, semnat contractul si primit banii iar la alte proiecte dureaza un an.
  • 0 (0 voturi)    
   mai citeste, mai priveste, mai gandeste (Vineri, 19 august 2011, 22:33)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui adriana

   pagina MEF referitoare la persoane juridice nu este actualizata - daca aceasta ar functiona, atunci nu s-ar mai solicita de alte institutii publice zeci de fotocopii ale bilanturilor contabile la licitatiile publice; vezi ca in cazul POSDRU capacitatea financiara se analizeaza pe intreg parteneriatul, deci daca avea parteneri (si mai mult ca sigur ca avea), atunci acestia puteau sustine proiectul (asa cum se intampla pe OUG 34 unde orice taraba sau butic poate participa la orice licitatie daca vine cu "sustinere" oficiala din partea unui tert care indeplineste cerintele).
  • 0 (0 voturi)    
   aveti dreptate (Duminică, 21 august 2011, 11:39)

   mary [anonim] i-a raspuns lui adriana

   Este corecta afirmatia Dvs. Bilanturile trebuiau depuse si imi pare ca acest lucru nu s-a intamplat.

   Deci OIR POS DRU NVse prea poate ca a semnat la comanda, nu au facut verificarile cuprinse in proceduri. Mai sunt capete care trebuie sa cada.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by