La alegerile din 2012, democrat-liberalii pot imparti materiale electorale cu orice culoare doresc, atata timp cat sigla si numele partidului raman aceleasi. Purtatorul de cuvant al PDL, deputatul Sever Voinescu, a declarat pentru HotNews.ro ca, "potrivit legii, partidele se identifica prin sigla si nume". "Asta cu culoarea este asa, ca la echipele de fotbal care sunt obisnuite cu culorile clubului, dar care nu inseamna ca obligatoriu joaca in culorile alea", a explicat Voinescu.

Purtatorul de cuvant al PDL a declarat ca liderii democrat-liberali nu au luat nicio decizie de schimbare a culorii sau a insemnelor partidului. "Culoarea este un element mai degraba informal de identificare a partidelor", sustine Sever Voinescu, precizand ca "nu e nevoie de o decizie oficiala de schimbare a culorii".

"Pur si simplu, daca sunt candidati care cred ca in competitia electorala au o culoare care ii reprezinta, cum e domnul Adrian Radulescu care este agricultor, candideaza intr-un colegiu rural, atunci e ok. Ceea ce este important conform legii, repet, este numele partidului si sigla partidului. Astea sunt importante. Acum, la culori, la poze, mai din profil, mai din fata... fiecare cum crede. Din punctul nostru de vedere, important este sa sa pastreze sigla si numele partidului", a declarat Sever Voinescu.

Democrat-liberalul a explicat decizia celor cinci candidati democrat-liberali care au recurs pana acum la schimbarea culorii insemnelor partidului din portocaliu in verde prin dorinta fiecaruia de a-si maximiza sansele la victorie. In ceea ce priveste alegerile din 2012, "fiecare cum va considera de cuviinta asa va face. Dar repet, sa respecte numele si sigla", a explicat Voinescu.

UPDATE Mircea Dusa (PSD): De ce vrea PDL sa renunte la portocaliu si sa fure culoarea traditionala a maghiarimii?

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Mircea Dusa, a declarat pentru Agerpres ca a fost in judetul Neamt si a constatat ca in mai multe localitati bannerele si afisele candidatului PDL la alegerile parlamentare partiale sunt de culoare verde, "culoarea traditionala a maghiarimii si cu care se identifica UDMR".

"Ma tot gandesc de ce vrea PDL sa renunte la portocaliu si sa fure culoarea traditionala a maghiarimii? Poate s-au gandit ca la cedarile repetate pe care le-au facut UDMR pentru a ramane la guvernare trebuie sa ceara ceva in schimb-fie culoarea verde, fie sa candideze pe listele UDMR. Pe listele PDL si cu culoarea portocalie nu-i mai voteaza nimeni", a declarat parlamentarul PSD.

Reamintim ca democrat-liberalii au renuntat la portocaliu si au participat la alegeri sub insemnele partidului in culoarea verde in cinci scrutine organizate in patru judete. Cel mai recent caz il reprezinta alegerile parlamentare partiale din Neamt, unde PDL-istul Adrian Radulescu are toate materialele electorale cu verde. In aprilie, primarul Botosaniului, Catalin Flutur, declara in cadrul unei intalniri cu secretarul general al partidului, Vasile Blaga: "Avem o problema cu sigla si cu culoarea partidului. Alegerile de pana acum au fost castigate cu culoarea verde".