Mircea Geoana scrie miercuri, pe blogul sau, despre un nou val de criza care "se ridica tot mai puternic in aceste zile" si sustine ca, pentru a trece prin uraganul care se apropie, Romania trebuie sa se transforme radical. In acest sens, el propune cinci directii pentru un proiect "consensualizat politic" de limitare a efectelor crizei si de dezvoltare pentru Romania, avertizand ca "partidele politice nu mai pot fi centre de profit" si ca acestea "vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici".

"Indiferent de cum vrem sa-l definim, un nou val de criza se ridica tot mai puternic in aceste zile. Caderea burselor, neincrederea investitorilor si lipsa de fermitate a liderilor politici ne fac sa nu mai vorbim despre posibilitatea unei noi crize, ci direct despre intensitatea si victimele sale. (...) Nu este doar firesc, ci si obligatoriu sa discutam despre cum facem ca Romania sa reziste furtunii iscate pe pietele internationale. Suntem foarte vulnerabili la evolutiile globale si dovezile cele mai bune sunt atat deprecierea leului, cat si prabusirea Bursei de la Bucuresti din ultimele zile (...) este momentul ca oamenii politici sa nu mai caute scuze si sa se comporte macar o data ca lideri. Intr-o tara ca Romania, in care, in ciuda unor echilibrari macroeconomice, populatia este intr-o situatie mai dificila decat in 2008, acest lucru este cu atat mai necesar", scrie Geoana pe blogul sau.

Presedintele Senatului arata ca, in opinia sa, exista "5 mari directii care stau la baza unui proiect consensualizat politic de limitare a efectelor crizei si de dezvoltare pentru Romania".

Geoana mentioneaza, in primul rand, ca e nevoie de "intelegerea de catre intreaga clasa politica a gravitatii situatiei".

"Actuala si viitoarea guvernare vor opera sub constrangeri considerabile. Deficitele si risipa trebuie in continuare reduse, iar banii vor fi tot mai scumpi si mai greu de obtinut. Va trebui inteles de toata lumea ca resursele pe care vom putea conta vor fi in principal interne, la care se adauga fondurile europene si, eventual, expansiunea activitatii firmelor deja existente in Romania. In acest context, nu vom putea supravietui cu o economie subterana de aproape 40% sau cu 3 milioane de lucratori in strainatate care tin 100 miliarde de euro in afara circuitului economic intern", sustine presedintele Senatului.

"Toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici, caci nu se poate sa pui panselute inainte de a fi modernizat scoli si spitale si nu se poate sa coste un kilometru de sosea de 4 ori mai scump decat in Occident", subliniaza Geoana.

Potrivit social-democratului, o alta directie presupune "intelegerea ca austeritatea, de una singura, fara a exista un stimul pentru cresterea economica sanatoasa a economiei, nu poate da rezultate". "Raportarile macroeconomice triumfaliste sunt inutile daca ele sleiesc, saracesc si aduc la disperare o natiune", insista Geoana.

El mai sustine ca trebuie convenite "20-50 de Mari Proiecte de interes national, care sa fie duse la bun sfarsit, indiferent de guvernare". "Din incapatanare sau din calcul meschin, avem astazi 40.000 de proiecte incepute si neterminate, iar aceasta situatie trebuie sa inceteze", mentioneaza Geoana.

Geoana afirma de asemenea ca "trebuie adusa competenta proaspata in politica si in administratie, ca nu putem face performanta economica si administrativa fara impunerea unor concepte precum buna guvernare, transparenta si responsabilitate" si ca, totodata, "partidele vor trebuie ele insele sa se schimbe".

"Partidele noastre politice nu mai pot fi centre de profit inainte sa fie centre de politici publice, de competenta si onorabilitate", spune el.

"Cu alte cuvinte, pentru a trece prin uraganul care se apropie, Romania este obligata sa se transforme radical. Si nu pe spinarea celor care nu pot riposta, ci de acolo, de sus, de unde provine sursa raului. Si de unde e asteptata solutia pentru viitor", conchide Geoana.