​Liderul UDMR Cluj, Mate Andras sustine ca nu exista tensiuni in Coalitie iar conflictul dintre UDMR si PDL din Cluj Napoca este pe cale sa se rezolve. "Ne vom intalni cel mai probabil marti cu liderii PDL din Cluj Napoca pentru a rezolva problema", a declarat Mate intr-un interviu Hotnews.ro. Mate Andrsa sustine ca a fost contactat de liderii PDL dupa ce UDMR Cluj a anuntat sambata ruperea protocolului cu filiala PDL, acuzand primarul ca a decis amplasarea unor piete volante in centrul orasului fara consultari prealabile.

Andras Levente MateFoto: AGERPRES

Reporter: Ce s-a intamplat la Cluj, intre cele doua organizatii UDMR-PDL?

M.A.: Cred ca era o problema de principiu pana la urma si viza situatia ca suntem parteneri in Coalitie. Decizile care privesc Clujul se iau impreuna si decizia Coaltiei este obligatorie pentru toata lumea, asa cum facem si in Bucuresti. Au fost mai multe decizii cu care nu a fost consultat nici grupul UDMR, nici viceprimarul si ultima decizie referitoare la piata volanta a umplut paharul, daca pot sa formulez asa.

Din acest motiv am zis ca daca nu rezolvam problema, sa comunicam cu primarul, intrerupem colaborarea intre cele doua partide. Dupa ce am anuntat in presa am fost contactati si de primar, intre timp eram in consultatii prin telefon si cu presedintele Daniel Buda. A ramas decizia luata fara consultarea noastra si ceea ce ne deranja amplasarea unei piete volante in centrul Clujului, langa o catedrala romano-catolica care este si monument istoric si intr-o parcare pentru care s-au alocat fonduri din bugetul local.

Reporter: Au existat discutii cu liderii locali ai PDL? Si daca da ce v-au spus ?

M.A.:Dupa ce am luat decizia in Biroul Permanent (n.r. ruperea protocolului la nivel local) am vorbit si cu Daniel Buda ca presedinte de organizatie, am vorbit si cu Sorin Apostu, primarul Clujului care a luat aceasta hotarare si ne-am inteles sa rezolvam problemele ca asa n-are de castigat nicio parte. Ne vom intalni saptamana asta, cel mai probabil marti sa discutam problema din Cluj.

Reporter: Toate aceste neintelegeri la nivel local, forteaza PDL iesirea de la guvernare a UDMR-ului?

M.A.: Nu, nu cred. Inclusiv premierul Emil Boc care este si presedinte de partid a declarat public ca spera ca la masa negocierilor puteam sta si putem gasi solutia acceptata de ambele parti, ceea ce preconizeaza sa se intample maine.

Reporter: Demisia ministrul Sanatatii, neintelegerile pe reorganizarea administrativ teritoriala exista tensiuni intre PDL si UDMR?

M.A.: Nu pot sa le numesc tensiuni ci sunt viziuni diferite pe anumite probleme. Cu privire la demisia lui Cseke a fost tocmai pentru ca nu a fost consultat si banii care i-a primit nu-i ajungeau pentru functionarea sistemului. Faptul ca nu ne intelegem pe reorganizare am spus din start ca noi nu suntem de acord cu aceste opt mega-judete, nici cu varianta opt plus doi dar suntem de acord cu descentralizarea si coborarea decizilor la nivel judetean sau la nivel local. Faptul ca nu ne intelegem nu insemana ca sunt tensiuni ci se pot gasi solutii de mijloc.

Si astazi la sedinta de Coalitie, toata lumea stia ca se intalneste acea comisie pentru reorganizare, i-am amintit domnului presedinte Emil Boc ca in Cluj au fost probleme dar sper ca de marti incolo putem sta la masa sa vedem cum rezolvam situatia, ne era deloc o sedinta tensionata a Coalitiei.

Reporter: Si in interiorul UDMR, sunt cateva organizatii care nu accepta colaborarea la nivel local cu PDL. De exemplu la Satu Mare, UDMR a semnat alaturi de USL declansarea unui referendum...

M.A.: In fiecare Coalitie pot exista neintelegeri dar, asta nu inseamna ca nu putem colabora. Va dau un exemplu in judetul Bihor, protocolul nu este semnat cu PDL. Ei au o colaborare acolo cu PNL si PSD. Deci la nivel de Consiliu Judetean, cu presedintele Alin Tise pot sa spun ca am o colaborare buna, ne sunam reciproc, care e opinia mea in legatura cu anumite probleme, care este opinia dumnealui, deci cum sa spun, chiar am o colaborare buna cu domnul Alin Tise. Chiar si inainte de acesta problema cu municipiul Cluj Napoca, cu o saptamana inainte m-am intalnit cu Daniel Buda si ne-am pus de acord in anumite probleme.