Prin interventiile sale din ultima perioada, presedintele Traian Basescu "a accentuat, inca odata, daca mai era nevoie, lipsa sa de apetit pentru cultivarea dialogului politic si social, pentru incurajarea cadrului de conlucrare cu toate fortele politice si cu societatea civila – in contextul greutatilor prin care trece tara – ca si inclinatiile sale spre masuri autoritare, ignorarea principiilor democratice si a prevederilor Constitutiei privind rolul si functiile presedintelui", sustine presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, intr-o postare pe blogul sau.

Iata postarea integrala a fostului presedinte al Romaniei:

"In aparitia de la “Antena 3” din seara de 1 august a.c., m-am referit la diversiunile guvernarii actuale (in special prin interventiile presedintelui Basescu) – care urmaresc escamotarea problemelor reale cu care se confrunta societatea romaneasca si mai ales marea majoritate a cetatenilor, ca urmare a masurilor brutale de austeritate luate la “indicatiile” presedintelui Basescu. Prin interventiile sale, acesta a accentuat, inca odata, daca mai era nevoie, lipsa sa de apetit pentru cultivarea dialogului politic si social, pentru incurajarea cadrului de conlucrare cu toate fortele politice si cu societatea civila – in contextul greutatilor prin care trece tara – ca si inclinatiile sale spre masuri autoritare, ignorarea principiilor democratice si a prevederilor Constitutiei privind rolul si functiile presedintelui. Referirile sale la art.103 din Constitutie, privind desemnarea premierului, in conditiile castigarii viitoarelor alegeri parlamentare de catre Alianta USL, dezvaluie intentiile sale de a ignora inca odata litera si spiritul Constitutiei, in contradictie flagranta cu interpretarea aceluias articol, la sfarsitul anului 2004, cand a desemnat premierul din partea Aliantei DA (PNL + PD), desi intrunise mai putine voturi decat PSD aliat cu PUR. Numai ca asemenea intentii, de asta data, se pot intoarce, in mod dramatic, impotriva autorului lor".

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca alianta PSD-PNL are "o mare problema" in obtinerea postului de prim ministru, chiar daca va castiga peste 50% la viitoarele alegeri legislative, deoarece Constitutia un mentioneaza nimic despre o coalitie, ci despre un partid.

"Trebuie citit cu multa atentie articolul 103 din Constitutie. Sa fie atenti ca in Constitutie se vorbeste de partidul care obtine 51% si nu de alianta. Daca fuzioneaza e altceva, PNL cu PSD, si obtin 51%, sunt pe articolul 103", a spus el, intr-un interviu acordat postului de televiziune B1 TV.

Articolul 103 din Constitutie prevede, la aliniatul 1, ca "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

"Ca alianta, insa, au o mare problema", a continuat Basescu.