Ministrul demisionar al Sanatatii, Cseke Attila, l-a informat pe premierul Emil Boc si conducerea UDMR inca de luni despre dorinta de a demisiona, intrucat a inteles ca nu are sanse sa primesca bani la rectificarea bugetara, dar i s-a cerut sa se mai gandeasca.

"Am anuntat inca de luni ca demisionez. Premierul mi-a spus sa ma mai gandesc. La fel si conducerea UDMR. Dar, dupa discutiile de miercuri, am inteles ca nu mai am de ce sa mai raman, pentru ca in pofida reformei incepute nu voi primi niciun ban", a declarat pentru Mediafax ministrul demisionar al Sanatatii.

El a spus ca a primit toate asigurarile ca la rectificarea bugetara din toamna va primi si Ministerul Sanatatii bani.

"Am primit asigurari ca la rectificarea bugetara din toamna voi primi mai multi bani. Din pacate, era prea taziu pentru mine, asa ca joi i-am spus premierului din nou ca demisionez. Am respectat toata procedura legala. La ora 14.00 lasam demisia la Cabinetul primului ministru, iar la ora 15.00 anuntam public gestul meu. Acum raman cat va fi nevoie, adica maximum 15 zile, timp in care muncesc, adica perfectez documentele incepute", a adaugat Cseke Attila.

Acesta a precizat ca nu si-a dorit niciodata sa fie ministru al Sanatatii, dar a fost propus de UDMR.

"Nu mi-am dorit aceasta functie. Am fost propus de UDMR. A fost o provocare pentru mine, imi plac provocarile. Totusi Ministerul Sanatatii este un minister foarte greu, pentru ca mentalitatea multora este aceea ca sanatatea nu produce, doar consuma. Si atunci trebuie mai intai sa te lupti cu mentalitati, cu atitudini. Eu nu am nimic cu nicio persoana, ci doar cu atitudinile. Nu cred ca as mai accepta acum o functie de ministru, oricare ar fi ministerul".

Ministrul Cseke Attila a anuntat, joi, ca demisioneaza din functie, nemultumit de banii primiti de Ministerul Sanatatii la rectificarea bugetara, care s-a discutat fara a i se cere punctul de vedere, si a precizat ca in mandatul sau a avut mai multe dispute cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor.

Cseke Attila a spus ca abia miercuri, la ora 14.00, a primit proiectul rectificarii bugetare, iar ministrul Sanatatii nu a fost consultat in legatura cu acesta, fapt pe care l-a calificat ca fiind "extrem de grav".

El a precizat ca si-a exprimat nemultumirea si in sedinta de Guvern de miercuri si ca joi a avut o discutie cu premierul Emil Boc, caruia i-a inaintat demisia.

Premierul Emil Boc a incercat sa-l calmeze pe Cseke Attila, spunandu-i ca va primi mai multi bani in luna octombrie, cand Guvernul va opera o noua rectificare, dar Cseke a reclamat inclusiv un tratament discriminatoriu in comparatie cu CNAS, condusa de PDL, au declarat surse oficiale.

Cseke Attila declara, in 13 iulie, ca bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala.