Biroul Permanent al UDMR Cluj a decis, vineri, sa denunte protocolul la nivel municipal semnat intre UDMR si PDL in cazul in care primarul Sorin Apostu isi va mentuine decizia de a organiza piata volanta in centrul orasului, scrie Ziua de Cluj in editia online. Liderii UDMR Cluj sustin ca n-au fost consultati desi au un protocol de colaborare cu PDL. Ministrul sanatatii, Cseke Attila a demisionat, joi, acuzand faptul ca UDMR n-a fost consultat la rectificarea bugetara. Tensiunile din coalitiei au debutat odata cu discutiile referitoare la reorganizarea administrativa.

"Daca maine la ora 7 va exista macar o masina cu marfa in acea piata, consideram ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca coalitia nu mai exista, iar consilierii nostri vor vota de acum cum cred de cuviinta", a declarat liderul UDMR Cluj Mate Andras, citat de Ziua de Cluj.

De asemenea, cei trei deputati UDMR de Cluj au anuntat ca in conditiile date nu vor mai vota in Parlament toate initiativele coalitiei.

"Nemultumirile sunt mari printre consilierii nostri, care m-au anuntat ca nu vor mai vota alaturi de PDL. Trebuie sa recunoastem ca problema zonei centrale este foarte sensibila pentru UDMR si ne asteptam sa fim si noi consultati, mai ales ca avem un protocol de colaborare", ne-a declarat liderul judetean al Uniunii, Mate Andras.

Conform protocolului de colaborare dintre PDL si UDMR, la nivel local Uniunea a primit un post de viceprimar, iar la nivel judetean - unul de vicepresedinte. Consilierii UDMR au mai protestat in primavara, in plenul deliberativelor, impotriva amplasarii placutei cu inscrisul lui Nicolae Iorga in fata grupului statuar Mathias Rex din centru.

La nivel central, tensiunile intre UDMR si PDL au debutat la sfarsitul lunii aprilie cand, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, pe atunci consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu a declarat ca UDMR a fost tolerata pe scena politica pentru ca este "un partener comod de guvernare".

"UDMR este o formatiune tolerata in forma care este. In mod normal, ea poate fi contestata si cred ca au fost incercari de a contesta UDMR la Tribunal, ca nu este un partid politic. Dar sigur ca nimeni nu a facut-o, pentru ca UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul sa-l distruga. (...) UDMR a facut multe servicii", declara Sebastian Lazaroiu.

Neintelegerile in Coalitie au continuat cu proiectul privind reorganizarea administrativa, respins in final de liderii maghiari. A urmat un nou episod tensionat, odata cu publicarea informatiei referitoare la cercetarea penala a ministrului lucrarilor publice, Laszlo Borbely. Mai multi lideri maghiari au perceput acest dosar ca un atac la UDMR. In fine, ultima nemultumire afisata de UDMR a culminat cu demisia ministrului sanatatii, Cseke Attila, care a reclamat faptul ca Uniunea n-a fost consultata la ultima rectificare bugetara adoptata de Guvern.