Fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, deputat PNL, a declarat, luni, ca decizia coalitiei guvernamentale de a creste salariile bugetarilor de la 1 octombrie echivaleaza cu debutul campaniei electorale, ea apreciind insa ca aceasta masura nu va pacali multa lume.

"Categoric, a inceput campania electorala si, ca atare, de acum incolo vor mai veni surprize de genul acesta, care sunt placute pentru oameni, ca-si mai recupereaza putin din banii pe care i-au pierdut. (...) Nu cred ca aceasta metoda va mai pacali multa lume", a precizat Mariana Campeanu, citata de Mediafax.

Ea a aratat ca nu a trecut nici macar o luna de cand guvernantii afirmau ca reducerea salariilor a fost o masura buna si ca economia se va relansa datorita acestei masuri.

"Guvernul nu este interesat daca masura este sustenabila sau nu. Daca i-ar fi interesat, nu ar mai fi cheltuit banii in modul halucinant, pe sase parcuri intr-un sat sau pe patinoare care stau inchise sau pe telegondole care se opresc in mijlocul padurii. Singurul scop al acestei coalitii este sa-si mentina puterea", a sustinut Mariana Campeanu.

Coalitia a decis, in sedinta de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru "Gandul", Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, precizand ca s-a discutat despre un procent de 5%

Presedintele Traian Basescu a precizat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, in special a celor ce alcatuiesc majoritatea guvernamentala, subliniind ca "nu este de tolerat niciun fel de populism".

"Chiar ma distram - ma distram, e gresit spus, am avut aproape un sentiment de revolta -, vedeam politicieni care n-au avut curaj sa anunte macar o masura de austeritate, in schimb de cateva zile anunta maririle de salarii, de pensii, de adaosuri... Apel la toti cei predispusi sa faca un mare rau Romaniei - ruperea echilibrelor fragile in care ne aflam si care s-au obtinut cu costuri extrem de ridicate din partea populatiei... Este un apel la ratiune. Sunt convins ca oricate eforturi de discreditare s-ar face, pana la urma romanii vor intelege ca am facut nu ce ne-a placut - ca nimanui nu-i place sa ia bani din salarii, sa introduca taxe suplimentare, impozite pe pensii sau sa ia masuri de austeritate. Nu le-a facut nimeni cu placere, dar le-am facut pentru ca a trebuit. Si din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre si implicit revenirea la o situatie dificila", a spus Traian Basescu.

Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatilor bugetari, considera seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.

In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar in limita a 1,29 milioane de salariati.