Fostul premier Calin Popescu Tariceanu sustine ca ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, are probabil reflexe de dinainte de 1990, subliniind ca exista o discrepanta intre anuntul Guvernul privind un an agricol bun si intentia de a introduce cartele de alimente pentru pensionari.

"Referitor la anuntatele masuri ale Guvernului Boc prin care se vrea reintroducerea unui sistem de cartele de alimente pentru pensionari, in contextul in care, pe de alta parte, in mod triumfalist, anunta un an agricol foarte bun - chestiunea asta seamana perfect cu scenariul de dinainte de 1990 cand, la fel, alimentele erau cartelate si in fiecare an erau productii record. Probabil ca actualul ministru al Agriculturii are reflexe din acea perioada", a declarat Tariceanu, vineri, pentru Mediafax.

El a raspuns afirmatiilor facute de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la adresa sa, precizand ca, in 2007, fara ajutoarele acordate de Executiv, ar fi fost compromis anul agricol urmator.

"Toti agricultorii din Romania stiu ca, in conditiile de seceta din 2007, fara ajutoarele substantiale care au fost acordate de Guvern - peste 400 de milioane de Euro - anul agricol urmator ar fi fost compromis. Si acest efort, facut constient, a dat roade, iar anul urmator a fost rodnic. Nu cred ca actulaul Guvern mai e in stare sa faca astfel de eforturi financiare, nu mai este capabil sa se implice financiar pentru ca, evident, nu mai are resursele necesare", a spus Tariceanu.

El a precizat ca, daca Romania va avea un an agricol bun, acest lucru se va resimti in analiza rezultatelor economice.

"Este stiut ca in Romania un an agricol bun poate sa aduca cel putin un punct procentual de crestere a PIB. Daca rezultatele economice ale Romaniei in anul acesta vor fi unele pozitive, ele se vor datora foarte mult agriculturii, iar nu eforturilor Guvernului, din pacate, ci muncii facute de cei care lucreaza in domeniul agriculturii si conditiilor climatice", a spus Tariceanu.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, joi, ca in 2007 permierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, il ruga pe directorul general de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de la Fundulea sa nu spuna ca sunt probleme cu seceta, deoarece nu dorea sa intervina cu ajutoare.

"Stiu de la fermieri ca, in acest an, fermierii vor continua sa recupereze absolut ce au pierdut din 2007 incoace, care a fost un an cu seceta in care fermierii au fost lasati singuri, cu toate marile realizari ale Guvernului domnului Tariceanu. Am fost cu dansul la Fundulea si domnul prim-ministru il ruga pe directorul general de acolo sa spuna ca nu sunt probleme prea mari cu seceta, sa fie lasate mai moale, pentru ca nu se dorea sa se intervina spre ajutor intr-un an cu conditii extraordinare care se resimt pana in 2011", a precizat Tabara.

El a facut aceasta afirmatie la o conferinta de presa tinuta la sediul PDL, in care a vorbit despre faptul ca anul agricol 2011 va fi bun datorita conditiilor climatice exceptionale si ca Guvernul a acordat la timp resursele financiare.