Conducerea Partidului Democrat Liberal (PDL) va reactiona in momentul in care va simti ca senatorul Iulian Urban se va desprinde de "setul nostru de valori" - valorile democratiei, ale statului de drept si ale europenitatii integrale -, afirmatiile acestuia avand caracter personal, a declarat, joi, purtatorul de cuvant si vicepresedinte al PDL, Sever Voinescu. Reactia vine dupa comentariile parlamentarului democrat-liberal Iulian Urban, potrivit carora principalii vinovati pentru atentatele din Norvegia sunt liderii UE prin politica dusa in privinta multiculturalismului.

"Afirmatiile domnului Urban au un caracter personal. Ele au aparut pe blogul personal al domniei sale. Suntem in continuare atenti in legatura cu acest subiect. Urmarim pentru ca, pana la urma, domnul Urban este liber sa-si exprime pozitia. Cu siguranta ca in momentul in care conducerea Partidului Democrat Liberal va sesiza ca domnul Urban se departeaza de valorile noastre si optiunile noastre, pe care vi le reamintesc - atasament total la valorile democratiei, la valorile statului de drept si la europenitate integrala - in momentul in care vom simti ca domnul Urban se desprinde de aceste valori, evident ca, la varf, PDL va reactiona", a declarat purtatorul de cuvant al democrat-liberalilor, citat de Agerpres.

Intrebat daca senatorul Iulian Urban a fost chemat la discutii pe marginea opiniilor sale cu privire la atentatele din Norgevia, Sever Voinescu a declarat ca 'sunt discutii pe chestiunea aceasta'.

"Eu stiu ca exista o presiune care pleaca, o presiune mediatica, de la situatii cumva similare, dar tin sa precizez ca situatia colegilor din partidul din Franta si situatia colegilor din partidul din Italia e similara. Cei doi domni au spus lucruri cel putin nastrusnice si partidele lor au decis in consecinta", a subliniat Voinescu.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al PDL a precizat ca este evident faptul ca "sunt afirmatii in textul domnului Urban care se preteaza si unor interpretari periculoase".

Europarlamentarii PSD au lat pozitie, joi, fata de afirmatiile recente ale senatorului PDL Iulian Urban referitoare la tragedia din Norvegia, pe care le califica, intr-un comunicat de presa, drept "iresponsabile si cu puternice valente fascistoide". Iulian Urban a scris, luni, pe blogul sau ca "nu Brievik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc in UE!!".

Senatorul a scris intre altele, pe blogul sau, ca "In acest haos extremist este uimitor ca doar un singur european a apasat pe tragaci pentru a exprima frustrarea fata de indiferenta si ipocrizia clasei politice europene in fata islamizarii si imigratiei ilegale care pun in pericol [conform discursului public] intreaga civilizatie si cultura europeana."