O lucrare intitulata "Romania under Basescu: Aspirations, Achievements, and Frustrations during His First Presidential Term" ("Romania in timpul lui Basescu: Aspiratii, Realizari si Frustrari din timpul primului mandat") a aparut recent in SUA, printre autori figurand Vladimir Tismaneanu, relateaza agentia Mediafax.

Romania under BasescuFoto: tismaneanu.wordpress.com

"M-am bucurat sa gasesc, revenind acasa, la Washington, volumul aparut in luna iulie 2011 la Lexington Books (parte din grupul editorial Rowman & Littlefield), intitulat 'Romania under Basescu'", scrie Vladimir Tismaneanu pe blogul sau, referindu-se la o carte al carei prim capitol ii apartine.

Potrivit acestuia, este vorba despre o lucrare editata de profesorii Ronald F. King si Paul Sum, respectiv "o radiografie non-partizana a aspiratiilor, realizarilor si frustrarilor din prima presedintie Basescu". El mai spune, in recenzia postata pe blogul sau, ca a fost si ramane convins ca suspendarea din 2007 in urma unui "puci parlamentar", dar si "intensitatea campaniilor de presa demolatoare si calomniatoare nu pot fi explicate fara a intelege reactiile anti-Basescu generate de condamnarea dictaturii comuniste si de schimbarile petrecute in regimul arhivelor si al predarii dosarelor fostei Securitati catre CNSAS".

"Nu spun ca a fost singura cauza, dar a fost una decisiva. Contributiile din volum lumineaza variile fatete ale procesului democratic in plan economic, social, politic, cultural, al naturii partidelor politice si al drepturilor omului", scrie Tismaneanu.

Potrivit site-ului editurii care a publicat volumul, lucrarea are 388 de pagini, este structurata pe trei parti, fiecare cuprinzand mai multe capitole si poate fi achizitionata in format electronic sau pe hartie contra sumei de 85 de dolari.

Introducerea, semnata de Paul E. Sum si Ronald F. King, este intitulata "Triage Democratization" si contine, potrivit lui Tismaneanu, "o contributie la intelegerea mecanismelor adeseori reactive ale actelor decizionale din acesti ani".

Prima parte se intituleaza "Governance, Democratic Competition, and State Capacity" ("Guvernanta, competitivitate democratica si capacitatea statului") si contine opt capitole dintre care primul, intitulat "Democracy and the Communist Past in Romania" ("Democratia si Trecutul Comunist in Romania") este elaborat de Vladimir Tismaneanu.

Referitor la acest capitol, Vladimir Tismaneanu precizeaza ca acesta este centrat pe subiectul Comisiei Prezidentiale si al analizei dictaturii comuniste efectuata in Raportul prezidential de condamnare a comunismului.

Printre titlurile care se regasesc in prima parte se mai numara si "The Democratic-Liberal Party as a Successful Catch-All Party", capitol scris de Florin N. Fesnic sau "Political Participation by the Romanian Diaspora", scris de Toma Burean.

Partea a doua a lucrarii, intitulata "Paradoxes of Organized Interests and Public Opinion" ("Paradoxurile Intereselor Organizate si ale Opiniei Publice") contine cinci capitole cu titluri precum "Civil Society Under Basescu: Continuity, Change, and Sustainability" sau "The Orthodox Church and the Government".

Partea a treia a lucrarii este intitulata "Policy Responses to Paradox, Domestic and Foreign" si contine patru capitole printre care: "The Romanian Tuberculosis Epidemic as a Symbol of Public Health" ("Epidemia romaneasca de tuberculoza ca simbol al sanatatii publice") semnat de Jonathan Stillo sau "Romania's Foreign Energy Policy After 2004" (Politica Externa a Romaniei dupa 2004"), semnat de Radu Dudau.

"In ansamblu, avem de-a face cu o lucrare indispensabila intelegerii a ceea ce s-a cristalizat ca un proiect politic care urmareste modernizarea institutionala, consolidarea statului de drept, reducerea coruptiei si decomunizarea. Autorii examineaza critic tendintele din viata politica romaneasca, adoptand o pozitie de ᅡoptimism prudentᅡ, cum remarca profesorul Tom Gallagher in cuvintele de sustinere de pe coperta a patra", mai scrie Tismaneanu.

Pe lista celor care au contribuit la volum, se numara, in afara de Vladimir Tismaneanu: Lucian-Liviu Albu, Gabriel Badescu, Toma Burean, Henry Carey, Radu Dudau, Florin N. Fesnic, Carmen Greab, Raluca I. Iorgulescu, Ronald King, Cosmin Gabriel Marian, Marius Matichescu, Martin Mendelski, Raluca Viman Miller, John M. Polimeni, Oleh Protsyk, Bogdan Radu, Paul Sum, Lavinia Stan, Jonathan Stillo, Lucian Turcescu si Patricia T. Young.