Eurodeputata Renate Weber (PNL, ALDE) solicita Comisiei Europene o reactie la masura luata de Spania, privind introducerea restrictiilor pe piata muncii pentru romani, considerand ca decizia este "vadit discriminatorie", se arata intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Sambata, liberala Renate Weber s-a adresat Comisiei Europene, printr-o scrisoare, cerand acestei institutii o reactie la masura "vadit discriminatorie la adresa cetatenilor unui stat membru UE", precizand ca Spania a anuntat, vineri, introducerea de restrictii temporare pe piata muncii doar pentru lucratorii provenind din Romania.

Coordonatoare ALDE in Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne Weber considera ca aceasta masura creaza un "precedent periculos la nivelul Uniunii" si solicita Comisiei un raspuns concret cu privire la ce intentioneaza sa intreprinda in acest caz, se arata in comunicat.

Scrisoarea a fost trimisa catre presedintele CE, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding si comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Restrictiile pentru muncitorii romani, adoptate, vineri, de Guvernul spaniol, au caracter temporar si vor fi revizuite in functie de evolutia pietei muncii, se arata intr-un comunicat al Executivului de la Madrid.

"Consiliul de Ministri a aprobat un acord prin care se stabileste reactivarea - asa cum prevedea ca fiind posibil si Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii in ceea ce priveste accesul romanilor pe piata spaniola a muncii. Astfel, cetatenii romani care vor veni la munca in Spania vor avea nevoie, pentru a fi in legalitate, de o autorizatie prealabila emisa pe baza existentei unui contract de munca", se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Madrid.