Prezent la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat ca in partid sunt multi membri care sustin proiectul minier de la Rosia Montana. Kelemen Hunor a mentionat ca UDMR nu a luat o decizie formala prin vot in acest caz. Intrebat daca ii va solicita lui Laslo Borbely sa renunte la functia de ministru al Mediului in cazul in care va fi invinuit de procurori, liderul UDMR a raspuns astfel: Daca bunica mea ar fi fost tramvai, mergea pe roti si pe sine. Nu este invinuit. Are sustinerea noastra.

Kelemen Hunor Foto: Hotnews
  • Vezi in text un mini interviu cu presedintele UDMR

Kelemen Hunor, presedinte UDMR (mp3)

HotNews.ro: Vicepremierul Ungariei a avertizat ca partidele maghiare din Romania trebuie sa colaboreze pentru a asigura o prezenta in Parlament. Veti colabora cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania?

Kelemen Hunor: Mare revelatie, asta stiam si noi. Cat despre alianta cu PPMT, asta o sa vedeti la momentul potrivit. Asta stiam si noi, ca pentru Parlament trebuie gasita o solutie in asa fel incat sa nu riscam prezenta comunitatii maghiare. Nu e o noutate.

HN: Care este pozitia dumneavoastra fata de acordarea dreptului la vot pentru maghiarii din Transilvania, dreptul la vot la alegerile din Ungaria. Va afecteaza?

K. Hunor:Pe noi nu ne afecteaza. Am spus de la bun inceput ca nu se poate concepe o cetatenie cu anumite drepturi si o alta cetatenie cu alte drepturi, asa cum si cetatenii romani care traiesc in strainatate au posibilitatea de a vota. Din acest punct de vedere, eu cred ca dubla cetatenie trebuie sa mearga cu dreptul la vot. Intrebarea ramane: acest drept de vot cum poate fi exercitat? Nu pot sa tai cetatenia in doua, o cetatenie de rang unu si una de rang doi. In rest, noi nu am fost consultati si nu stim care este intentia Guvernului maghiar, in mod concret, cum se va aplica aceasta posibilitate de a vota. Asa cum Romania a gasit o solutie, zic eu buna, prin a asigura o reprezentare pentru comunitatile romanesti care traiesc in afara granitelor Romaniei, se poate gasi si in acest caz. Sunt multe variante. Dar, ca si principiu, nu exista nici o problema.

HN: Toro Tibor, presedintele PPMT, a acuzat UDMR si direct pe dumneavoastra ca ati bagat "bete in roate" infiintarii partidului sau. Mai exact, ca un consilier ar fi facut asta.

K. Hunor: Resping toate aceste acuzatii. Eu, daca as avea consilieri atat de puternici incat sa puna bete in roate lui Toro, as fi foarte multumit. Dar nu e asa. Consilierul s-a interesat, ca orice cetatean, s-a dus si s-a uitat pe listele de semnaturi pentru ca avea niste dubii fata de cateva persoane. De fapt, era vorba de fratele lui. Eu, din cate cunosc, si inainte de a fi inregistrat si dupa, este totusi o organizatie publica. Nu stiu care-i problema daca cineva se uita. Si ziaristi s-au uitat in aceste documente, dar noi nu am avut nici o implicatie si nu avem nici o implicatie in ceea ce priveste inregistrarea. Resping aceste acuzatii. Pentru un eventual esec, nu e bine sa cauti responsabili in afara organizatiei tale.

HN: Daca ministrul mediului Laszlo Borbely va fi invinuit in vreun dosar de procurori, ii veti cere sa paraseasca pozitia din Guvern?

K. Hunor: Eu nu vorbesc ipotetic despre situatii de acest gen. Daca bunica mea ar fi fost tramvai, mergea pe roti si pe sine. N-a fost sa fie. Nu este invinuit. Are sustinerea noastra.

HN: Isi asuma UDMR proiectul minier de la Rosia Montana?

K. Hunor: Nu exista o decizie formala in UDMR. Sunt multi care sustin proiectul. Sunt unii care nu sustin acest proiect. Dar o decizie si o pozitie formala exprimata prin vot nu exista.