Presedintele Consiliului National (CN) al PSD, Adrian Nastase, a anuntat, intr-o postare pe blog, intitulata "Precizari pentru idioti, desi stiu ca nu folosesc la mare lucru..." ca in conditiile implinirii unui termen de prescriptie intr-un dosar in care este acuzat va cere continuarea proceselor.

"Spre deosebire de Traian Basescu care - se pare - isi doreste implinirea termenului de prescriptie in dosarul Flota, eu - chiar in conditiile implinirii vreunui termen de prescriptie - voi cere (si avocatii mei au instructiuni clare in acest sens) continuarea proceselor, in conditiile prevazute de legea procesual penala. Ma intereseaza sa-mi dovedesc nevinovatia, nu sa ma ascund in spatele unor eventuale termene de prescriptie", scrie Adrian Nastase.

Precizarile sale vin ca reactie la declaratiile facute, in contextul publicarii raportului pe justitie al Comisiei Europene, de fostul ministru al justitiei Monica Macovei care a sustinut, printre altele, ca mentiunile privind prescrierea unor fapte penale si lipsa unei trageri la raspundere penala s-ar referi si la cele trei dosare aflate pe rolul ICCJ in care este trimis in judecata Adrian Nastase.

"De unde stie insa fostul procuror ceausist, a discutat cu expertii comisiei, a analizat impreuna cu acestia termenele privind prescrierea speciala pentru fiecare fapta pentru care s-au intocmit rechizitoriile comandate de Traian Basescu? Nu cumva Comisia se refera chiar la situatia dosarului 'Flota'? Dosar care, timp de 10 ani, cat dureaza mandatul lui Traian Basescu ca presedinte, sta in sertarul lui Daniel Morar?", se intreaba social-democratul.

El a amintit ca dosarele constituite de DNA in anul 2006 impotriva sa au fost considerate de Curtea Constitutionala drept neconstitutionale, iar ICCJ a stabilit ca toate actele de urmarire penala sunt nule.

Adrian Nastase s-a referit si la declaratiile Monicai Macovei privind amanarea cauzelor.

"Se pare ca, desi a obtinut de la Traian Basescu sinecura de europarlamentar pentru ca si-a facut treaba in justitie, ca ministru independent, Monica Macovei nu cunoaste hotararile CEDO prin care Romania a fost condamnata pentru nerespectarea drepturilor fundamentale, a accesului liber la justitie, a prezumtiei de nevinovatie, a egalitatii partilor intr-un proces penal", a afirmat social-democratul.

"Ce nu spune Monica Macovei este ca au fost situatii in care, tocmai pentru a se respecta indicatiile judecarii rapide a 'cauzelor lui Adrian Nastase', in baza 'micii reforme in justitie', in aceeasi zi se derulau, in doua sali de sedinta separate, doua procese in care eram citat! (...) Nu imi este simpatic presedintele completului, judecatorul Ionut Matei, dar de ce trebuie sa-si piarda vremea cu audierea acestor 970 de martori propusi de procurorii DNA si apoi tot el sa fie acuzat de intarzierea judecatii?'', mai noteaza Nastase.

Potrivit lui Adrian Nastase, Monica Macovei si-ar dori ca singura proba in instanta pentru o eventuala condamnare sa fie rechizitoriul.

"Sigur ca fostul procuror ceausist Monica Macovei ar fi dorit ca, in instanta, singura proba, suficienta pentru o eventuala hotarare de condamnare, inainte de alegerile din 2012, sa fie Rechizitoriul, sa se renunte la audierea martorilor, la eventuale probe si - la primul termen de judecata - sa se pronunte o hotarare de condamnare definitiva, fara vreo cale de atac. Sunt curios daca, cu acelasi spirit critic, fostul procuror ceausist Monica Macovei va trata comportamentul lui Traian Basescu din momentul in care s-a pornit cercetarea penala impotriva sa, declaratiile sale publice, motivul restituirii de catre ICCJ a dosarului 'Flota' de catre DNA si solutia adoptata de Daniel Morar", a completat Nastase.