In perioada 19-24 iulie in Harghita au loc lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad. La editia XXII a evenimentului intitulat BALVANYOS vor participa premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepresedintele Parlamentului European, László Tőkés, liderul UDMR, Kelemen Hunor, si alte cateva zeci de personalitati din viata politica si civica a comunitatii maghiare. La editia din acest vor fi dezbatute probleme precum: dubla cetatenie si dereptul la vot in Ungaria, infiintarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, regionalizare, autonomia si Tinutul Secuiesc.

Viktor Orban si Traian Basescu la Balvanyos 2009Foto: Hotnews
  • Vezi in text cum au evoluat temele de mai sus in 2010-2011 si programul detaliat al BALVANYOS 2011.

Dubla cetatenie si dreptul la vot in Ungaria. Una din primele teme ce vor fi abordate la BALVANYOS 2011 este dubla cetatenie pentru maghiarii din afara Ungariei. Punctul nevralgic al acestor discutii il reprezinta posibilitatea acoradarii dreptului de vot pentru maghiarii din afara Ungariei care primesc dubla cetatenie.

Scurt istoric al dublei cetatenii:

  • In mai 2010, Parlamentul Ungariei a adoptat modificarile legislative prin care etnicii maghiari din afara tarii pot obtine dubla cetatenie. Vezi aici
  • In toamna anului 2010 au fost adoptate si normele metodologice. In ianuarie 2011, legea a intrat in vigoare si, dupa o saptamana, au fost depuse 5000 de cereri. Pe 14 martie 2011, mai multe personalitati printre care si Tokes Laszlo primesc dubla cetatenie in prezenta vicepremierului maghiar Semjen Zsolt. Vezi aici
  • Pe 28 aprilie, FIDESZ anunta ca intentioneaza sa acorde maghiarilor din afara Ugariei pe langa dubla cetatenie si dreptul de a vota la alegerile din Ungaria. „Am dori sa le acordam drept de vot cetatenilor maghiari  din afara granitelor”, a declarat in aprilie Janos Lazar, liderul grupului parlamentar al Fidesz.
  • 8 iulie 2011 Fostul presedinte al UDMR critica ideea lansata la Budapesta catalogand-o drept o „decizie proasta”.
  • Problema dublei cetatenii va fi dezbatuta la  BALVANYOS 2011, miercuri 20 iulie, in prezenta oficialilor guvernului maghiar: Répás Zsuzsanna (subsecretar de stat şefa departementului de politică externă a  Ministerului Administraţiei şi Justiţie, Budapesta),  Wetzel Tamás (comisar ministerial responsabil de acordarea dublei cetăţenii,  Budapesta),  Nagyhaju Béla (director general, Autoritatea pentru Imigrare şi Ceteţenie, Budapesta).

Noul partid al maghiarilor din Romania. La BALVANYOS 2011 Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, condus de László Tőkés si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania condus de Toro Tibor vor avea o prezenta consistenta, avand chiar un cort dedicat. Evenimentul de la Baile Tusnad nu incepe sub auspicii bune pentru partidul lui László Tőkés, deoarece pe 14 iulie Tribunalul Bucuresti a respins cererea de infiintare a formatiunii politice. Vezi aici

Istoricul infiintari partidului

  • In decembrie 2010 - Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a decis infiintarea PPMT. La sedinta in care s-a anuntat constituirea partidului a participat din partea Guvernului de la Budapesta, loctiitorul secretarului de stat pe probleme de politici nationale, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna.
  • Pe 5 mai 2011, la Tribunalul Bucuresti, a fost depusa cerere de inregistrare a partidului. Presedinte al formatiunii a fost nominalizat Toro Tibor, mana dreapta a europarlamentarului László Tőkés. Vezi aici detalii despre infiintarea partidului.
  • 14 iulie 2011 Tribunalul Bucuresti a respins cererea de infiintare, decizia nefiind definitiva.
  • Obiectivele partidului vor fi prezentate la  BALVANYOS 2011 chiar de conducerea partidului la o discutie programata pentru joi 21 iulie, ora 13.

Regionalizarea, autonomia si Tinutul Secuiesc. Potrivit programului BALVANYOS 2011, vineri 22 iulie, pare sa fie cea mai fierbite zi a discutiilor. Vor fi abordate trei dintre temele de importanta majora pentru UDMR, Partidul Civic Maghiar, Consiliul National Secuiesc sau Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

  • Premisele discutiilor. Regionalizarea, reforma administrativ-teritoriala a Romaniei a aprins, in luna iunie, spiritele in coalitia de guvernamanat PDL-UDMR. Pe 10 iunie, PDL anunta prin Ioan Oltean ca guvernul isi va asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete. Vezi aici
  • Tot vineri, 10 iunie, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, anunta ca propunerea PDL nu a fost discutata in coalitie si ca nu „este acceptabila”. UDMR doreste ca Tinutul Secuiesc sa fie una din noile regiuni administrativ-teritoriale. Au urmat cateva zile de dezbateri in care liderii UDMR dar si liderii altor formatiuni politice maghiare au anuntat ca regionalizarea va fi realizata vor organiza proteste si „nesupunere civica”.
  • Dupa 12 zile, pe 22 iulie, Presedintele Traian Basescu a anuntat, la un post de televiziune, o noua oferta de regionalizare: opt judete plus Harghita si Covasna, care raman judete separate. Solutia a pus pe ganduri liderii UDMR. Vezi aici
  • Tinutul Secuiesc a fost din nou in atentia publica in luna mai, cand membrii Parlamentului European au primit o invitatie din partea eurodeputatilor László Tőkés, Csaba Sogor si Iuliu Winkler la o receptie ocazionata de deschiderea "reprezentantei Tinutului Secuiesc'' la Bruxelles. Vezi aici
  • Initiativa a fost criticata de liderii partidelor politice din Romania in special de liderii opozitiei. Chiar si presedintele Traian Basescu a apreciat ca initiva drept una „proasta”.  "Ea nu are efecte politice, insa este un element de desconsiderare si a Constitutiei, si a romanilor. Nu avem aceasta unitate administrativa in Romania” a declarat presedintele Basescu pe 1 iunie, dupa deschiderea oficiala a reprezentantei. Vezi aici
  • Liderii UDMR din Tinutul Secuiesc au incercat sa motiveze deschiderea reprezentantei, argumentand ca institutia va rolul de a-i ajuta in atragerea de fonduri europene. Vezi aici si aici

Vineri 22 iulie, la BALVANYOS 2011 cele trei mai teme vor fi dezbatute dupa urmatorul program:

  • Ora 10:00 Masă rotundă despre politica naţională. Condiţiile schimbătoare ale autonomiei. Participanti: Németh Zsolt (secretar de stat),  Toró T. Tibor (CNMT/PPMT),  Kelemen Hunor (preşedintele UDMR)
  • Ora 14:00 Strategia de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc. Participanti: Papp Előd (vicepreşedinte CNMT, Miercurea Ciuc),  Antal Árpád (primar, Sfântu Gheorghe),  Borboly Csaba (preşedinte, Consiliul Judeţean Harghita),  Tamás Sándor (preşedinte, Consiliul Judeţean Covasna)
  • Ora 17:00 Reforma administrativ-teritorială, perspectiva constituţională. Participanti: Antal Árpád (primar, Sfântu Gheorghe), Cătălin Avramescu (politolog, consilier prezidenţial, Bucureşti), Izsák Balázs (preşedintele CNS)

Relatia FIDESZ/Viktor Orban cu UDMR, Tokes Laszlo, CNMT si relatia cu Traian Basescu. Cel mai important eveniment de la Baile Tusnad va fi prezenta premierului si liderului FIDESZ, Viktor Orban. Prezenta premierului maghiar ar putea edifica catre cine isi va directiona sustinerea FIDESZ, partidul de guvernamant din Ungaria, in timpul alegerilor locale si parlametnare din Romania programate in 2012. Un semnal dat de FIDESZ pentru viitorul partid al lui Tokes Laszlo a fost dat si de prezenta unor lideri ai partidului din Ungaria la manifestarile organizate de CNMT si chiar la sedinta in care s-a decis infiintarea PPMT.

In lunile martie si mai, liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu au declarat public in repetate randuri ca intre presedintele Traian Basescu si premierul maghiar Viktor Orban ar exista o legatura stransa „Sunt foarte convins că între Traian Băsescu şi Viktor Orban există o înţelegere împotriva României, care include şi susţinerea partidului lui Tökes. Băsescu e gata să-şi vândă ţara pentru propriile interese.”, declara Victor Ponta in mai 2011.

Presedintele Traian Basescu nu apare pe lista de vorbitori ai BALVANYOS 2011. Presedintele a fost prezent la editiile precedente ale manifestarii. In 2010 presa a relatat ca presedintele Traian Basescu si premierul Viktor Orban au avut o intalnire privata dupa ce au participat la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad. Premierul maghiar Viktor Orban va fi prezent la Baile Tusnad sambata 23, iulie. Orban va participa alaturi de László Tőkés la dezbatera intitulata: Ce aparţine împreună, creşte împreună – unificarea naţională maghiară în Europa secolului XXI.

Vezi mai jos programul e BALVANYOS 2011

program-Tusvanyos-RO