Presedintele PSD, Victor Ponta, si-a exprimat increderea, miercuri, pe blogul personal, ca Sorin Oprescu va fi reales primar general al Capitalei si ca va sprijini Guvernul Uniunii Social Liberale si candidatura lui Crin Antonescu la prezidentiale.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Cred ca Oprescu va fi reales primar general (povestea cu plecatul la Cotroceni lansata de PDL ii poate face doar rau, il aseaza pe o pozitie rusinoasa alaturi de Basescu, dar reflecta doar incapacitatea lor de a gasi un contracandidat - aici Cristi Preda a fost corect). Si cred ca va sprijini Guvernul USL si candidatura lui Crin, asa cum a spus-o chiar el la Sala Palatului cand a venit la reuniunea alesilor locali. Evident ca, pentru Basescu si ai lui, alaturarea lui Oprescu la acest mare proiect este un cosmar. Cand in batalia cu Antonescu-Oprescu-Ponta tu poti sa aliniezi doar Boc-Udrea-Anastase (procentele de incredere ale celor trei ai tai adunate neajungand nici macar la nivelul unuia singur dintre adversari, nemaitinand cont de pasivul acestora) rezultatul este usor previzibil", a precizat Victor Ponta, pe blogul personal, unde a postat 'un bilant neoficial' al USL dupa sase luni.

Victor Ponta si-a exprimat optimismul ca USL, in "efortul urias" impotriva actualei Puteri, va avea un aliat in primarul general al Capitalei.

"Soparlele infipte catre Crin pe aceasta tema pot cel mult starni interesul unor lautari, eu unul nu am nicio grija cunoscandu-i foarte bine pe amandoi. Cand la ultima dezbatere din 2008 Oprescu-Blaga in primul rand de sustinatori ma aflam eu, alaturi de Crin, habar nu aveam niciunul ca, in doar doi ani, pozitiile noastre vor fi asa de schimbate. Eram acolo pentru ca ne simpatizam si pentru ca putem avea proiecte comune", a mentionat liderul PSD.

In ceea ce priveste "coagularea politica a Opozitiei", Ponta a relatat ca initiativa a venit ca un efect al unor cauze multiple si profunde si "chiar in mod oarecum neasteptat pentru cei doi lideri fondatori".

"Amandoi am avut niste iluzii care s-au risipit brutal in toamna lui 2010. Acum as spune 'din fericire'! Crin a crezut ca rezultatul sau personal foarte bun din alegerile prezidentiale, corelat cu prabusirea de moral a PSD dupa aceleasi alegeri, va duce la consolidarea PNL ca principala alternativa a PDL pe scena politica (ceva similar situatiei, totusi singulare, a Poloniei ultimilor ani). (...) Eu am avut o alta iluzie. Avand clar in minte modelul laburistilor lui Blair, am pornit la constructia unui mesaj politic de tipul A Treia Cale, convins ca putem aspira la o victorie electorala categorica, prin care sa ajungem la guvernare dupa 2012. Am analizat insa cu mare atentie si acest plan al meu era posibil doar cu doua conditii! Prima era aceea ca liberalii sa nu reziste in Opozitie si sa accepte ofertele PDL (cu sau fara Crin) de a se dedulci la avantajele Puterii! A doua era ca sistemul nostru electoral sa evolueze spre un majoritar uninominal pur, care sa favorizeze PSD", a explicat Ponta.

Potrivit liderului PSD, decizia unificarii Opozitiei a fost luata mai repede si mai usor decat se asteptau liderii acestor formatiuni.

Ponta a adaugat ca trecerea PC de la PSD la PNL a ajutat foarte mult 'pentru ca a indepartat problema relatiei tensionate si extrem de complicate' intre el si Dan Voiculescu si a simplificat modul de functionare al aliantei structurate in formula bipolara PSD-ACD.

"Relatia personala si coordonarea dintre Crin si mine a functionat aproape ireprosabil in comunicarea publica, in pozitia din interiorul partidelor noastre si in conceperea principalelor strategii si responsabilitati. (...) Si sunt foarte convins ca voi conduce alaturi de Crin campania pentru alegerea sa ca presedinte al tarii, sper ca mult mai devreme decat 2014!", a afirmat liderul PSD.

Ponta sustine ca in timp ce, din punctul sau de vedere, Opozitia a evoluat bine in cele sase luni de la unificare, "Basescu a inceput sa incaseze primele infrangeri cu adevarat grave".

Printre aceste infrangeri, Ponta a sustinut ca se numara "caderea" proiectelor de schimbare a premierului Emil Boc, de modificare a Constitutiei, dar si cel care vizeaza regionalizarea.

"Regionalizarea a fost poate cea mai grava eroare facuta de Basescu, a lovit intr-un sentiment public extrem de profund, a aratat lipsa de pregatire si dispozitia de a calca orice regula pentru un interes electoral si mai ales a spulberat UDMR orice urma de iluzie ca poate fi un partener cat de cat corect! Acum intre Basescu si maghiari singura legatura a ramas cea cu dosarele de la DNA, Laszlo Borbely o simte deja!", a afirmat Ponta.