Ministrul muncii, Sebastian Lazaroiu, a discutat online cu cititorii: La nivel politic trebuie sa exista acea vointa pentru a crea un minister unic care sa gestioneze fondurile europene. Cred ca e posibil pana la sfarsitul anului

de     HotNews.ro
Luni, 11 iulie 2011, 19:24 Actualitate | Politic


Sebastian Lazaroiu
Foto: HotNews.ro
Cum se explica rata mica de absorbtie a fondurilor UE, de numai 3, 5%? Cine e responsabil? Cum ramane cu ultimatumul dat de Traian Basescu ministrilor care au gestionat slab fondurile europene? Si premierul Emil Boc a anuntat ca asteapta in aceasta saptamana un raport pe tema absorbtiei fondurilor. Ce urmeaza? Cum sta ministerul muncii la capitolul fonduri europene? Si o tema politica: pe ce se bazeaza Sebastian Lazaroiu cand anunta ca USL a scazut sub 50%?

Ministrul muncii a discutat cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Dan Tapalaga.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Dan Tapalaga.


Citeste mai multe despre   
Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 firescu

  Intrebari :
  1. Care-s instituțiile responsabile de absorbtia fondurilor europene si de controlul angajarii si utilizarii acestora
  2. Care- instituțiile care nu siau facut treaba, a caror personal este platit cu cu un salariu majorat cu75% tot din bani publici si de ce nu se iau masuri manageriale profesionale concrete in loc de discutii de presa ramase toate fara rezultate si impact?

  • Sebastian Lazaroiu

   1. In primul rand sunt ministerele sub a caror autoritate se afla programele operationale. Dupa care sunt AM-urile pentru fiecare program operational. Orice ministru trebuie sa raspunda politic pentru gradul de absorbtie pentru ca este un obiectiv de interes national de grad zero. N-as mai enumera si alte institutii implicate in proces. Responsabilitatea politica apartine insa fiecarui ministru.
   2. In general, confirm ca sunt si probleme de management in AM-uri. La POSDRU de exemplu s-a aprobat un plan de masuri pentru corectarea si unor deficiente de management

 • Întrebarea nr. 2 Alex

  1. Ati spus ca USL se va rupe inainte de parlamentare. Va asteptati ca sondajele USL privind stabilirea candidatilor la alegerile locale sau rezultatele acestor alegeri sa genereze disensiuni in teritoriu?
  3. Conform Eurostat, in 50 de ani populatia Romaniei va fi printre cele mai imbatranite din UE si va avea o rata de dependenta de peste 60%. Care este strategia Ministerului privind evolutia demografica a Romaniei si ce directii ale acestei strategii ar putea fi sprijinite de fonduri UE?

  • Sebastian Lazaroiu

   1.In mod cert vor fi probleme dupa sondaje. Desi senzatia mea este ca au fost deja cosmetizate la centru pentru a da impresia ca USL are 66% din care 33% PSD si 33% ACD, deci toata lumea va fi multumita. Chiar si asa PSD nu se poate impaca cu gandul ca cedeaza jumatate dn locuri eligibile PNL si PC.
   2. Acestea sunt scenarii catastrofice. Plauzibile in situatia in care nu se face absolut nimic. In continuare cred ca trebuie incurajata natalitate, cresterea ratei ocuparii si prelungirea varstei de pensionare. Cred ca pe cresterea ratei de ocupare pot fi folositi bani europeni, dar si pentru mentinerea pe piata fortei de munca a persoanelor varstnice care doresc sa lucreze.

 • Întrebarea nr. 3 lili

  Intr-un articol aparut azi pe Hotnews am citit:
  "Romania are cea mai slaba rata de absorbtie dintre tarile UE, plasandu-se in coada listei cu 3, 5% dintr-un total de 20 de miliarde, cat au fost alocate Romaniei pentru 2007 - 2013. ​​
  Potrivit unor surse, rata de absorbtie pana in prezent ar fi substantial mai mica decat cifrele raportate oficial si nu ar depasi in realitate 3, 5%. Diferenta intre cifrele raportate oficial, care ajung pana la 14%, ar rezulta dintr-un mod de calcul eronat. "Oficialitatile de la Bucuresti iau in calcul inclusiv avansul de 10% pe care Bruxelles-ul il vireaza automat, insa absorbtia reala o reprezinta cifra proiectelor aflate in plata din care se scade procentul de 10%. Cifra reala nu trece de 3,5%", au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles."
  1) Cum explicati Dvs aceasta situatie dezastruoasa in care se afla Romania de contributor net an de an la UE incepand cu 2007 anul aderarii, cand am contribuit an de an cu peste 1 miliard Euro si abia am absorbit cateva sute de milioane(efectiv platiti)?
  2) Cum explicati raportarile triumfaliste si departe de adevar ale guvernantilor ?
  3) Vedeti vreo sansa in rezolvarea acestei situatii, CUM anume si IN CE INTERVAL DE TIMP ?
  Va multumesc.

  • Sebastian Lazaroiu

   1. Situatia este intr-adevar critica. Explicatiile sunt multiple. Pe de o parte au fost primii ani dupa aderare cand nu am avut stiinta necesara atragerii fondurilor. O anumita retinere a politicienilor de a utiliza banii europeni din cauza procedurilor foarte stricte trebuie luat si ea in calcul. A fost apoi perioada crizei economice cand a fost dificil sa asiguri co-finantarea proiectelor. Un management slab la nivelul programelor operationale.
   2. Nu credca e vorba de raportari triumfaliste. E vorba de o baza de calcul diferita. Conform metodologiei standard insa e adevarat ca rata de absorbtie se calculeaza ca raport intre sumele din declaratiile de cheltuieli si suma alocata pe perioada de referinta.
   3. Cred ca in primul rand trebuie luate masuri de urgenta acolo unde exista blocaje. Cum am spus la AM POSDRU a fost aprobat deja un asemenea plan de masuri, ca de ex: pentru accelerarea procesului de contractare, de sprijinire a beneficiarilor in implementarea proiectelor, revizuirea cadrului de audit extern, etc. Insa la nivel politic trebuie sa exista acea vointa pentru a crea un minister unic care sa gestioneze fondurile europene si decuparea unor judete mai mari care sa permita absorbita unor sume mai mari si sa permita dezvoltarea macar la urmatorul exercitiu bugetar european

 • Întrebarea nr. 4 Vlad Ionescu

  1. Cum evaluati activitatea AM POSDRU? Eu o consider jalnica; au ramas numai oameni care nu isi gasesc altundeva de lucru. Va recomand o abordare radicala: rapid salarii mari ("ne scumpim la tarate"; se poate incerca salarizarea din banii europeni pe asistenta tehnica), personal suficient, depolitizare, atragerea oamenilor care chiar se pricep (si in ziua de astazi sunt destui), refacerea procedurilor in sensul coerentei, eficientei si simplificarii (nu mai mult decat ne cer cei de la U.E.) Actualul director general este un simplu functionar, ca mentalitate si competenta; palaria este mult prea mare pentru dumneaei. Si inca o anomalie, majoritatea personalului are statut de functionari publici in loc sa fie personal contractual. Totusi sunt unitati de implementare de programe.
  2. Ce masuri semnificative veti lua in sensul clarificarii, simplificarii, debirocratizarii si profesionalizarii activitatii ministerului si institutiilor subordonate? Cred ca aceste aspecte sunt importante in sensul reformarii statului.
  3. Credeti ca intai trebuie reformate institutiile, in sensul redefinirii atributiilor si refacerii procedurilor si abia apoi sa determini necesarul de personal (numar si nivel de pregatire profesionala), sau reduci personalul si apoi adaptezi institutia la ceea ce a ramas? Intrebarea este evident retorica, insa as dori sa-mi spuneti cand veti inceta sa mai puneti carul inaintea boilor?

  • Sebastian Lazaroiu

   1. DUpa o luna de cand am preluat ministerul a fost o prioritate analiza situatiei de la POSDRU. Acolo sunt intr-adevar probleme. Chiar cu doua saptamani inainte sa vin a fost schimbat directorul. Asta facem acum. Remediem situatia. Stiu ca timpul nu e in favoarea noastra de aceea ne grabim sa facem sa se invarta rotitele.
   2. In primul rand descentralizarea, in al doilea rand reorganizarea ministerului, in al treilea rand informatizarea accelerata.
   3. Acestia ar fi pasii corecti. DIn pacate anul trecut nu a fost timp pentru asa ceva. Si cumva s-a incercat in paralel reforma institutiilor si reducerea de personal. Cum am mai spus, din nefericire nu cred ca au ramas doar cei mai competenti oameni in structurile executive dupa disponibilizari.

 • Întrebarea nr. 5 Radu

  O cauza majora pentru neabsorbtia fondurilor europene este coruptia. Am auzit multi care declarau ca avusesera dosarul complet, dar cand au ajuns la minister li s-a cerut direct o anumita suma (10 - 20%) pentru aprobarea finala. Ar fi dat-o si pe asta, daca ar fi putut fi incadrata in dosar, ceea ce li se refuza. De aceea, investitia era prea mare, prea nesigura si era abandonata.
  Intrebare: Ce vreti si puteti face in aceasta directie?
  Va salut cu respect.

  • Sebastian Lazaroiu

   Noi vom incheia in aceast saptamana un protocol cu M.A.I tocmai pentru a preveni situatii de acest gen. SUnt constient ca multe probleme apar din cauza lipsei de integritate a functionarilor. DAr vom pune ordine curand.

 • Întrebarea nr. 6 gigi n

  Buna ziua,domnule Lazaroiu,
  Mi se pare o culme a prostiei,sau a indolentei,sau a coruptiei,sa nu poti sau sa nu vrei sa utilizezi miliarde de euro ce ti se ofera GRATIS.As avea doua intrerbari:
  1.In acest context,dar si in general,va veni un moment in aceasta tara cand un vinovat din zona guvernamentala sa plateasca pentru greselile sale?Si daca da,CAND?

  2.Deoarece,după părerea mea,marea majoritate a nerealizarilor noastre se datoreaza politizarii absurd de extinse a functiilor,in special executive,va dori /putea PDL sa renunte la aceasta frana si,din nou,CAND?
  Va multumesc si va doresc succes.

  • Sebastian Lazaroiu

   1. In remanierea ministrilor unul din criterii va fi si performanta in absorbtia fondurilor.

   2. Eu asta incerc sa fac acum. Sa selectez oameni in functie de competenta si nu de apartenenta politica in functii de executie care cer un inalt grad de profesionalism.

 • Întrebarea nr. 7 florin

  Domnule ministru, cum vedeti desfiintarea agentiilor judetene de prestatii si a celor de somaj, urmare a reorganizarii? Cum credeti ca va putea un somer sa-si faca dosarul de somaj la o agentie la 200 de km distanta de locuinta de resedinta?

  • Sebastian Lazaroiu

   E fals. Descentralizarea si organizarea regionala reduce distantele. Noile judete ar trebui sa predea din atributii primariilor asa incat oameni sa nu mai mearga nici cat mergeau pana acum. Deci PRIMARIE in relatiile cu beneficiarii. Si atributii ale actualului AJPS pot fi date primariilor. Ministerele trebuie sa devina unitati depolitici publice si control.

 • Întrebarea nr. 8 Buerebista

  Nu credeti ca ar trebui serios imbunatatite site-urile AJOFM-urilor astfel incat acestea sa faciliteze contactul rapid si direct intre angajatori si candidati. In unele judete sunt listate doar meseriile de interes pentru angajatori, fara a se preciza numele firmelor, modalitatea de contact etc.
  (ex: http://www.vaslui.anofm.ro/index_files/Page669.html , http://www.bacau.anofm.ro/LocuriVacante.html).
  Poate ar trebui sa standardizati modul de afisare a acestor informatii la nivel de minister.

  • Sebastian Lazaroiu

   In planul de masuri de care vorbeam mai sus este prevazut asa ceva.

 • Întrebarea nr. 9 Alex

  1. Cat a contat capacitatea Romaniei de cofinantare a proiectelor in ansamblul cauzelor privind rata mica de absorbtie?
  2. Atat pentru reorganizarea administrativ-teritoriala cat si pentru infiintarea unui minister care sa gestioneze fondurile europene este nevoie de o coalitie solida care sa evite un eventual blocaj in Parlament. Credeti ca aceste schimbari se vor putea produce pana la sfarsitul acestui an?

  • Sebastian Lazaroiu

   1. In special in perioada crizei asta a fost o problema serioasa. Lipsa resurselor de cofinantare a proiectelor. Asta a incetinit fara indoiala absorbtia.

   2. Eu cred ca exista vointa politica pentru asa ceva. Deci cred ca e posibil pana la sfarsitul anului.

 • Întrebarea nr. 10 fc

  considerati (ca si primul ministru) ca exista o responsabilitate individual a ministrilor din cabinet, sau ca aceasta vina este una colectiva, care ar necesita inclusiv asumarea responabilitatii de catre primul ministru?
  spunet-ne daca puteti de ce s-a mers pe burta pina acum in ceea ce priveste absorbtiei fondurilor ue; situatia era bine cunoscuta de cativa ani.

  • Sebastian Lazaroiu

   E si un efort colectiv pentru cresterea gradului de absorbtie. Dar programele operationale sunt acum imprastiate la diverse ministere si raspunderea politica este in ce mai mare parte la ministri. Premierul a impulsionat de cate ori a avut ocazia procesul.

   Nu inteleg de ce spuneti ca s-a mers pe burta. Presedintele TRaian Basescu vorbeste de cativa ani buni despre nevoia de utiliza banii europeni. MEcanismul birocratic si politic a fost inert.


4177 vizualizari

 • fonduri europene (Luni, 11 iulie 2011, 19:50)

  firescu [anonim]

  Intrebari :
  1. Care-s instituțiile responsabile de absorbtia fondurilor europene si de controlul angajarii si utilizarii acestora
  2. Care- instituțiile care nu siau facut treaba, a caror personal este platit cu cu un salariu majorat cu75% tot din bani publici si de ce nu se iau masuri manageriale profesionale concrete in loc de discutii de presa ramase toate fara rezultate si impact?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:08)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui firescu

   1. In primul rand sunt ministerele sub a caror autoritate se afla programele operationale. Dupa care sunt AM-urile pentru fiecare program operational. Orice ministru trebuie sa raspunda politic pentru gradul de absorbtie pentru ca este un obiectiv de interes national de grad zero. N-as mai enumera si alte institutii implicate in proces. Responsabilitatea politica apartine insa fiecarui ministru.
   2. In general, confirm ca sunt si probleme de management in AM-uri. La POSDRU de exemplu s-a aprobat un plan de masuri pentru corectarea si unor deficiente de management
 • 1. USL 2. Evolutie demografica si fonduri UE (Luni, 11 iulie 2011, 20:41)

  Alex [anonim]

  1. Ati spus ca USL se va rupe inainte de parlamentare. Va asteptati ca sondajele USL privind stabilirea candidatilor la alegerile locale sau rezultatele acestor alegeri sa genereze disensiuni in teritoriu?
  3. Conform Eurostat, in 50 de ani populatia Romaniei va fi printre cele mai imbatranite din UE si va avea o rata de dependenta de peste 60%. Care este strategia Ministerului privind evolutia demografica a Romaniei si ce directii ale acestei strategii ar putea fi sprijinite de fonduri UE?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:13)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   1.In mod cert vor fi probleme dupa sondaje. Desi senzatia mea este ca au fost deja cosmetizate la centru pentru a da impresia ca USL are 66% din care 33% PSD si 33% ACD, deci toata lumea va fi multumita. Chiar si asa PSD nu se poate impaca cu gandul ca cedeaza jumatate dn locuri eligibile PNL si PC.
   2. Acestea sunt scenarii catastrofice. Plauzibile in situatia in care nu se face absolut nimic. In continuare cred ca trebuie incurajata natalitate, cresterea ratei ocuparii si prelungirea varstei de pensionare. Cred ca pe cresterea ratei de ocupare pot fi folositi bani europeni, dar si pentru mentinerea pe piata fortei de munca a persoanelor varstnice care doresc sa lucreze.
 • fonduri europene (Luni, 11 iulie 2011, 21:39)

  lili [anonim]

  Intr-un articol aparut azi pe Hotnews am citit:
  "Romania are cea mai slaba rata de absorbtie dintre tarile UE, plasandu-se in coada listei cu 3, 5% dintr-un total de 20 de miliarde, cat au fost alocate Romaniei pentru 2007 - 2013. ​​
  Potrivit unor surse, rata de absorbtie pana in prezent ar fi substantial mai mica decat cifrele raportate oficial si nu ar depasi in realitate 3, 5%. Diferenta intre cifrele raportate oficial, care ajung pana la 14%, ar rezulta dintr-un mod de calcul eronat. "Oficialitatile de la Bucuresti iau in calcul inclusiv avansul de 10% pe care Bruxelles-ul il vireaza automat, insa absorbtia reala o reprezinta cifra proiectelor aflate in plata din care se scade procentul de 10%. Cifra reala nu trece de 3,5%", au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles."
  1) Cum explicati Dvs aceasta situatie dezastruoasa in care se afla Romania de contributor net an de an la UE incepand cu 2007 anul aderarii, cand am contribuit an de an cu peste 1 miliard Euro si abia am absorbit cateva sute de milioane(efectiv platiti)?
  2) Cum explicati raportarile triumfaliste si departe de adevar ale guvernantilor ?
  3) Vedeti vreo sansa in rezolvarea acestei situatii, CUM anume si IN CE INTERVAL DE TIMP ?
  Va multumesc.
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:22)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   1. Situatia este intr-adevar critica. Explicatiile sunt multiple. Pe de o parte au fost primii ani dupa aderare cand nu am avut stiinta necesara atragerii fondurilor. O anumita retinere a politicienilor de a utiliza banii europeni din cauza procedurilor foarte stricte trebuie luat si ea in calcul. A fost apoi perioada crizei economice cand a fost dificil sa asiguri co-finantarea proiectelor. Un management slab la nivelul programelor operationale.
   2. Nu credca e vorba de raportari triumfaliste. E vorba de o baza de calcul diferita. Conform metodologiei standard insa e adevarat ca rata de absorbtie se calculeaza ca raport intre sumele din declaratiile de cheltuieli si suma alocata pe perioada de referinta.
   3. Cred ca in primul rand trebuie luate masuri de urgenta acolo unde exista blocaje. Cum am spus la AM POSDRU a fost aprobat deja un asemenea plan de masuri, ca de ex: pentru accelerarea procesului de contractare, de sprijinire a beneficiarilor in implementarea proiectelor, revizuirea cadrului de audit extern, etc. Insa la nivel politic trebuie sa exista acea vointa pentru a crea un minister unic care sa gestioneze fondurile europene si decuparea unor judete mai mari care sa permita absorbita unor sume mai mari si sa permita dezvoltarea macar la urmatorul exercitiu bugetar european
 • responsabilitate..... (Luni, 11 iulie 2011, 21:47)

  costica [anonim]

  Rapoartele Bancii Mondiale din anii 2009-2010 despre situatia din administratia publica din Romania sunt jenante si alarmante si totusi nimic nu s-a schimbat in urma acestor rapoarte. Un Raport al BM spunea despre SGG ca este " o nebuloasa".
  1) Cum explicati dvs aceasta situatie, cum explicati ca nu raspunde nimeni niciodata pentru neindeplinirea obiectivelor, cum este si cazul acum al acestui adevarat dezastru cu fondurile europene ?
  2) Exista in opinia Dvs aceasta responsabilitate a Ministrilor Guvernului Boc si cum se manifesta ea ?
 • AM POSDRU s.a. (Luni, 11 iulie 2011, 22:37)

  Vlad Ionescu [anonim]

  1. Cum evaluati activitatea AM POSDRU? Eu o consider jalnica; au ramas numai oameni care nu isi gasesc altundeva de lucru. Va recomand o abordare radicala: rapid salarii mari ("ne scumpim la tarate"; se poate incerca salarizarea din banii europeni pe asistenta tehnica), personal suficient, depolitizare, atragerea oamenilor care chiar se pricep (si in ziua de astazi sunt destui), refacerea procedurilor in sensul coerentei, eficientei si simplificarii (nu mai mult decat ne cer cei de la U.E.) Actualul director general este un simplu functionar, ca mentalitate si competenta; palaria este mult prea mare pentru dumneaei. Si inca o anomalie, majoritatea personalului are statut de functionari publici in loc sa fie personal contractual. Totusi sunt unitati de implementare de programe.
  2. Ce masuri semnificative veti lua in sensul clarificarii, simplificarii, debirocratizarii si profesionalizarii activitatii ministerului si institutiilor subordonate? Cred ca aceste aspecte sunt importante in sensul reformarii statului.
  3. Credeti ca intai trebuie reformate institutiile, in sensul redefinirii atributiilor si refacerii procedurilor si abia apoi sa determini necesarul de personal (numar si nivel de pregatire profesionala), sau reduci personalul si apoi adaptezi institutia la ceea ce a ramas? Intrebarea este evident retorica, insa as dori sa-mi spuneti cand veti inceta sa mai puneti carul inaintea boilor?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:27)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Ionescu

   1. DUpa o luna de cand am preluat ministerul a fost o prioritate analiza situatiei de la POSDRU. Acolo sunt intr-adevar probleme. Chiar cu doua saptamani inainte sa vin a fost schimbat directorul. Asta facem acum. Remediem situatia. Stiu ca timpul nu e in favoarea noastra de aceea ne grabim sa facem sa se invarta rotitele.
   2. In primul rand descentralizarea, in al doilea rand reorganizarea ministerului, in al treilea rand informatizarea accelerata.
   3. Acestia ar fi pasii corecti. DIn pacate anul trecut nu a fost timp pentru asa ceva. Si cumva s-a incercat in paralel reforma institutiilor si reducerea de personal. Cum am mai spus, din nefericire nu cred ca au ramas doar cei mai competenti oameni in structurile executive dupa disponibilizari.
 • Coruptie (Luni, 11 iulie 2011, 23:52)

  Radu [anonim]

  O cauza majora pentru neabsorbtia fondurilor europene este coruptia. Am auzit multi care declarau ca avusesera dosarul complet, dar cand au ajuns la minister li s-a cerut direct o anumita suma (10 - 20%) pentru aprobarea finala. Ar fi dat-o si pe asta, daca ar fi putut fi incadrata in dosar, ceea ce li se refuza. De aceea, investitia era prea mare, prea nesigura si era abandonata.
  Intrebare: Ce vreti si puteti face in aceasta directie?
  Va salut cu respect.
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:28)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Noi vom incheia in aceast saptamana un protocol cu M.A.I tocmai pentru a preveni situatii de acest gen. SUnt constient ca multe probleme apar din cauza lipsei de integritate a functionarilor. DAr vom pune ordine curand.
 • va veni vremea? (Marţi, 12 iulie 2011, 6:48)

  gigi n [anonim]

  Buna ziua,domnule Lazaroiu,
  Mi se pare o culme a prostiei,sau a indolentei,sau a coruptiei,sa nu poti sau sa nu vrei sa utilizezi miliarde de euro ce ti se ofera GRATIS.As avea doua intrerbari:
  1.In acest context,dar si in general,va veni un moment in aceasta tara cand un vinovat din zona guvernamentala sa plateasca pentru greselile sale?Si daca da,CAND?

  2.Deoarece,după părerea mea,marea majoritate a nerealizarilor noastre se datoreaza politizarii absurd de extinse a functiilor,in special executive,va dori /putea PDL sa renunte la aceasta frana si,din nou,CAND?
  Va multumesc si va doresc succes.
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:30)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi n

   1. In remanierea ministrilor unul din criterii va fi si performanta in absorbtia fondurilor.

   2. Eu asta incerc sa fac acum. Sa selectez oameni in functie de competenta si nu de apartenenta politica in functii de executie care cer un inalt grad de profesionalism.
 • minister (Marţi, 12 iulie 2011, 9:02)

  florin [anonim]

  Domnule ministru, cum vedeti desfiintarea agentiilor judetene de prestatii si a celor de somaj, urmare a reorganizarii? Cum credeti ca va putea un somer sa-si faca dosarul de somaj la o agentie la 200 de km distanta de locuinta de resedinta?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:33)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   E fals. Descentralizarea si organizarea regionala reduce distantele. Noile judete ar trebui sa predea din atributii primariilor asa incat oameni sa nu mai mearga nici cat mergeau pana acum. Deci PRIMARIE in relatiile cu beneficiarii. Si atributii ale actualului AJPS pot fi date primariilor. Ministerele trebuie sa devina unitati depolitici publice si control.
 • upgrade AJOFM web site (Marţi, 12 iulie 2011, 9:07)

  Buerebista [anonim]

  Nu credeti ca ar trebui serios imbunatatite site-urile AJOFM-urilor astfel incat acestea sa faciliteze contactul rapid si direct intre angajatori si candidati. In unele judete sunt listate doar meseriile de interes pentru angajatori, fara a se preciza numele firmelor, modalitatea de contact etc.
  (ex: http://www.vaslui.anofm.ro/index_files/Page669.html , http://www.bacau.anofm.ro/LocuriVacante.html).
  Poate ar trebui sa standardizati modul de afisare a acestor informatii la nivel de minister.
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:33)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Buerebista

   In planul de masuri de care vorbeam mai sus este prevazut asa ceva.
 • 1 cofinantare 2 reorganizare / minister fonduri UE (Marţi, 12 iulie 2011, 9:29)

  Alex [anonim]

  1. Cat a contat capacitatea Romaniei de cofinantare a proiectelor in ansamblul cauzelor privind rata mica de absorbtie?
  2. Atat pentru reorganizarea administrativ-teritoriala cat si pentru infiintarea unui minister care sa gestioneze fondurile europene este nevoie de o coalitie solida care sa evite un eventual blocaj in Parlament. Credeti ca aceste schimbari se vor putea produce pana la sfarsitul acestui an?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:34)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   1. In special in perioada crizei asta a fost o problema serioasa. Lipsa resurselor de cofinantare a proiectelor. Asta a incetinit fara indoiala absorbtia.

   2. Eu cred ca exista vointa politica pentru asa ceva. Deci cred ca e posibil pana la sfarsitul anului.
 • atributii (Marţi, 12 iulie 2011, 10:05)

  Radu Ioan [anonim]

  1.Ce atributii are ministrul muncii in absorbtia fondurilor europene?
  2.Ce atributii are ministrul muncii in analize si comantarii ale scenei politice romanesti?
 • responsabilitate rata absorbtie fonduri ue (Marţi, 12 iulie 2011, 10:06)

  fc [anonim]

  considerati (ca si primul ministru) ca exista o responsabilitate individual a ministrilor din cabinet, sau ca aceasta vina este una colectiva, care ar necesita inclusiv asumarea responabilitatii de catre primul ministru?
  spunet-ne daca puteti de ce s-a mers pe burta pina acum in ceea ce priveste absorbtiei fondurilor ue; situatia era bine cunoscuta de cativa ani.
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:37)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui fc

   E si un efort colectiv pentru cresterea gradului de absorbtie. Dar programele operationale sunt acum imprastiate la diverse ministere si raspunderea politica este in ce mai mare parte la ministri. Premierul a impulsionat de cate ori a avut ocazia procesul.

   Nu inteleg de ce spuneti ca s-a mers pe burta. Presedintele TRaian Basescu vorbeste de cativa ani buni despre nevoia de utiliza banii europeni. MEcanismul birocratic si politic a fost inert.
 • Locuri de munca (Marţi, 12 iulie 2011, 10:25)

  MariusP [anonim]

  Buna ziua,

  Credeti ca puteti inlesni crearea de noi locuri de munca prin facilitati date marilor companii straine care doresc sa investeasca in Romania, in special in zona de Vest? De exemplu in Oradea, autoritatile locale au blocat investitiile straine din interese personale pe care le aveau asupra terenurilor din jurul orasului. Astfel, multe companii au preferat sa faca investitii in Ungaria, desi initial dorisera sa faca investitiile in jud. Bihor. Aveti parghii pentru reglementarea acestor situatii? Oradea este orasul unde venitul mediu e dintre cele mai mici din tara (daca nu cel mai mic). E clar ca avem o problema acolo.
 • Infrastructura IT (Marţi, 12 iulie 2011, 10:39)

  Stefaniu Criste [anonim]

  / mai mult o sugestie, decat o intrebare.

  Domnule Lazaroiu, infrastructura IT a ministerului dumneavoastra este jalnica. Nu ma refer la capacitatea de procesare, ci la interfata cu utilizatorii. Reparatiile costa infim, dar pot genera o mult mai buna interactiune cu companile.

  Doua exemple:
  - certificatul SSL de securizare a site-ului itmonline.inspectiamuncii.ro nu numai ca este self-generated (eu centrez, eu dau cu capul), dar mai este si expirat din luna mai. Un astfel de certificat costa in medie intre 20 si ~400 euro/an.
  - site-ul reges.inspectiamuncii.ro functioneaza pe portul 4443, un port absolut nespecific pentru rularea de aplicatii web. Daca doriti, e ca si cum portarul de la Minister v-ar obliga sa intrati pe fereastra de la baie, in loc sa va lase sa intrati pe usa.


  Astfel de solutii anapoda necesita un efort logistic destul de consistent din partea companiilor (training de utilizatori, configuratii atipice la echipamente) si nu aduce nicio masura suplimentara de securitate in sistemul ITM.

  Un prim pas de audit al acestor sisteme si de implementare standardizata a protocoalelor web.


  Credeti ca asa ceva este posibil ?

  Va multumesc.
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:46)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefaniu Criste

   Stiu, sunt probleme mari cu sistemele informatice, nu doar la ITM. Este una din prioritatile mele.
 • legea pensiilor 2011 (Marţi, 12 iulie 2011, 10:45)

  ghitza [anonim]

  depunerea dosarelor de pensionare la casele judetene de pensie , conform legii, se face fie personal, fie prin procura de la notar.
  consider ca este o procedura complicata si fara sens deoarece apar urmatoarele situatii dificil de rezolvat:
  1) pacientul in coma
  2) pacient nedeplasabil si fara posibilitati materiale de a chema acasa un notar
  3) bolnavul psihic care nu trebuie pus sub curatela/ interdictie si care se afla internat in spital pe o perioada nelimitata (conform C.P 114)
  pentru toate aceste situatii speciale (la care legiuitorul bineinteles ca nu s-a gandit) nu exista posibilitatea unor derogari?
 • Cu parere de rau (Marţi, 12 iulie 2011, 10:55)

  Alina [anonim]

  Pe toate canalele mass mediei vi se transmit mesaje ca avem probleme in absorbtia fondurilor - parca se lovesc precum nuca in perete - NIMENI NU NE AUDE.
  Nu suntem o tara de inculti, avem potential, insa ii fortati pe cei buni sa plece catre tari care stiu sa valorifice, ca sa ramana aici cei mai usor de manipulat.
  1.Cum se va rezolva problema evaluarii proiectelor care este si in prezent de ordinul ,,ANI'' pe unele programe - cine isi va asuma aceasta intarziere ce ne produce pierderi ?
  2. Din care partid ar trebui sa facem parte ca sa avem dreptul de a depune proiecte si primi finantare? Totul a devenit politic din pacate - e mult prea mare CORUPTIA - pe munca, creierul, ideile, responsabilitatea noastra se face abuz de putere. E strigator la cei cum fiecare isi ,,cerseste'' partea :(
 • incapacitatea adminstrativa de absorbtie (Marţi, 12 iulie 2011, 11:06)

  Dan Sorin [anonim]

  1.Ati vazut vreodata cum arata un caiet de sarcini "facut" de administratiile si organismele insarcinate cu licitatii? Ati sesizat acel trist "copy/paste" prezent peste tot si incapacitatea celor care se ocupa de a gestiona termeni, situatii concrete si bugete?
  2. De ce se ocupa de aceste lucruri numai oameni-sa nu zic incompetenti- nepregatiti, oameni care iau mot a mot ce e in hirtiile alea sau traducerile inadecvate? Criteriile si, uneori, conditiile par puse cu mina, licitatiile par a fi "cu dedicatie", domnule...e normal? Sunt cereri aberante, uneori,pentru subiecte de nimic sau care nu au de-a face cu esenta programului. De ce?
 • POS-DRU + Dreapta (Marţi, 12 iulie 2011, 11:10)

  adrian_mi [anonim]

  1. Ce aveti in plan fata de POS-DRU care are cea mai patetica echipa dintre toate autoritatile de management, ba chiar au reusit performanta neagra sa fie mai neprofesionisti decat POS-CCE.

  2. Cum se imbina filozofia de dreapta cu un asemenea minister "al muncii"?

  Multumesc,
  AM
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:44)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian_mi

   Oamenii sunt profesionisti. Sunt poate demobilizati acum si slab motivati. E nevoie de un sistem de management performant.

   Codul muncii in forma actuala se bazeaza pe principii de dreapta. Modernizarea sistemului de asistenta sociala, care a fost deja inceputa, la fel.
 • revin cu absorbtia fondurilor (Marţi, 12 iulie 2011, 11:11)

  Dan Sorin [anonim]

  cum comentati licitatiile de milioane si zeci de milioane de euro care, cistigate de firme mari, importante, duc la desfasurarea unor false programe, unele inutilizabile, altele exagerat de scumpe sau ne functionale (practica...ele nu functioneaza)-chiar as da exemplu fara dubii SIVECO, destinatar ar unor fonduri uriase pt programe absolut aberante ca finalitate...? multumesc
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:43)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Sorin

   Am gasit si eu lucruri de genul asta in minister. Le putem corecta. Iar de coruptie se ocupa DNA.
 • codul muncii (Marţi, 12 iulie 2011, 11:17)

  george [anonim]

  1. Am vazut cu totii efectul pozitiv al aplicarii noului cod al muncii vizavi de cresterea foarte mare de angajari. Nu credeti ca daca s-ar marii considerabil amenda pentru cel care se angajeaza , atat cu contract cat si ca zilier, fara forme legale, legea ar avea o rata de succes si mai mare? Eu care vin din sectorul constructiilor si am de-a face cu munca la negru va asigur ca da. Patronul profita cat poate de o relatie la itm , de forta financiara, pe cand angajatul s-ar speria considerabil de o amenda de 5000 ron , de exemplu.
  2. O alta cale de evaziune din punct de vedere angajat - angajator este accea a zonei gri, adica o parte din salariu nu este trecuta pe cartea de munca.
  De ce nu implementati un program prin care sa fim obligati sa primim salariul doar pe card, coroborat cu o inasprire a codului fiscal referitor la modul de circulatie a banilor cash a persoanelor juridice?
  Avantaje: s-ar crea locuri de munca chiar si in sistemul bancar pentru ca va trebui sa isi suplimenteze logistica, s-ar reduce economia la negru deoarece plata cu cardul, foarte redusa la noi in tara presupune obligatia eliberarii bonului fiscal, etc?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:55)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   1. exista si sanctiuni pentru angajatii la negru. Dar cred ca o mare raspundere o poarta totusi angajatorul.
   2. e o solutie posibila. dar foarte greu de controlat totusi. Mai ales povestea cu circulatia banilor cash.
 • pdl (Marţi, 12 iulie 2011, 11:17)

  bacu [anonim]

  credeti ca ar fi posibila o alianta pdl-pnl aripa tariceanu
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:42)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bacu

   Nu cred. Nu exista o aripa Tariceanu. Tariceanu a fost si el inghitit de PSD.
 • Realizari la minister (Marţi, 12 iulie 2011, 11:24)

  Marius Ogrean [anonim]

  Care este lucrul cel mai important pe care doriti sa il realizati ca ministru al muncii?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:41)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   Sunt mai multe. Dar cel mai mult mi-as dori sa dam banii alocati asistentei sociale doar celor care au cu adevarat nevoie. Asta inseamna diminuarea intrarilor frauduloase in sistem si reducerea dependentei de ajutorul statului a celor care pot munci.
 • strategia europa 2020 (Marţi, 12 iulie 2011, 11:25)

  Carina [anonim]

  Cum vedeti implementarea principiului flexicuritatii in Romania, avand in vedere ca reprezinta o parte importanta din Strategia Europa 2020 ?
  Multumesc anticipat pentru raspuns!
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:53)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carina

   Prin noul Cod al muncii am inceput sa punem in aplicare acest principiu, care, desi e mai vechi, a fost revitalizat de UE.
 • embargo antena3 (Marţi, 12 iulie 2011, 11:32)

  tudorica [anonim]

  Domnule Lazaroiu, in ce calitate ati comentat aseara la B1 tv pe marginea deciziei politice a BPN PDL prin care cei care incalca embargoul impus fata de antena 3 , nu se vor mai regasii pe listele partidului pentru alegerile parlamentare din 2012 ? Aceasta pozitie nu a fost exprimata de niciun lider formal al PDL !
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:38)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui tudorica

   A fost opinia mea. Am comentat in calitate de invitat.
 • CIC (Marţi, 12 iulie 2011, 11:35)

  Ana [anonim]

  Domnule ministru,

  Care este poziția Dvs fata de actuala prevedere din OUG 111/2010 care nu garantează pastrarea locului de munca decât mamelor care optează pentru concediu de îngrijire a copilului (CIC) doar pana la un an, nu si celor care aleg sa stea doi ani cu copiii? Veți susține eliminarea acestei discriminari la dezbaterea finala a OUG in Camera Deputatilor sau ramaneti la varianta Botis?
  Va multumesc.
 • Transparenta (Marţi, 12 iulie 2011, 11:38)

  Ramona [anonim]

  1. Domnule Ministru, am vazut ce eficiente au fost videocamerele la BAC. Daca ar exista posibiliotatea montarii lor si in birourile unde vi se semnaleaza coruptie( ca de altfel in fiecare comentariu aici) cred ca ar fi la fel de eficiente si am fi si transparenti!
  2. Din bani europeni se pot face cursuri profesionale. Ce cursuri de calificare aveti in plan pentru tineretul de la sat? Exista posibilitati de consiliere pentru cei care ar dori sa-si deschida o mica afacere ( cosar comunal, instalator - verificare technica anuala si intretinere a instalatiilor sanitare, servicii solciale - ajutor si ingrijire batrani, etc.)? Sustineti studentii care ar dori sa faca voluntariat in astfel de consilieri, printr-o pregatire intensiva si alte facilitati? In colaborare cu ministerul invatamantului s-ar putea introduce "anul social" prin care tinerii ar castiga experienta de viata. li sprijiniti?
 • Fonduri europene (Marţi, 12 iulie 2011, 11:39)

  Mehedintu Lucretia [anonim]

  In data de 2 Martie 2011, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Ordonanta facea referire la functionarii publici care vor putea lucra in proiecte, in afara programului de lucru, pe baza de contracte civile.
  Va rog sa imi raspundeti ce se intampla cu acea ordonanta?
 • reforma in asistenta sociala (Marţi, 12 iulie 2011, 11:44)

  Laurentiu [anonim]

  Dupa cum stim ultima transa a bancii mondiale catre Romania a fost conditionata de reforma in asistenta sociala. Prin noua lege cadru a asistentei sociale se incearca aducerea serviciilor sociale cat mai aproape de cetateni (lucru absolut normal) ramanand la latitudinea primariilor cui acorda aceste beneficii sociale. Avand in vedere ca primaria nu este obligata sa angajeze asistent social cu studii superioare sau macar acel lucrator social nu este supervizat de un asistent social autorizat nu exista riscul sa asistam la un nou "abuz" in cheltuirea banilor pe "pomeni electorale"?
  Un alt punct se refera la campania de control inceputa in iunie 2010 si finalizata in decembrie 2010 cu privire la persoanele cu handicap. Nici pana in ziua de astazi nu s-a intreprins nicio masura cu privire la persoanele propuse spre reevaluare, acestea primind in continuare sume necuvenite. Ce se inatmpla in cazul medicilor care elibereaza acte medicale fara acoperire si care stau la baza incadrarii si acordarii indemnizatiei de handicap? De ce personalul inspectiei sociale poate fi format din persoane care au calificari in afara domeniului asistentei sociale (ex: inginer)? Poate par puerile intrebarile dar acestea stau la baza "efectelor perverse" in asistenta sociala fapt ce a determinat alocarea de sume importante persoanelor care nu justifica acest drept.
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:49)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu

   Cunosc aceste probleme. Intarirea inspectiei sociale si cresterea efectivitatii sanctiunilor sunt prioritati. In unele cazuri e clar ca avem nevoie si de ajutorul altor institutii MAI, DNA, etc.
 • Motivare (Marţi, 12 iulie 2011, 11:45)

  Roxana [anonim]

  Buna ziua,
  In admunistratia publica lucreaza oameni foarte competenti alaturi de oameni slab pregatiti dar descurcareti. Orice generalizare este umilitoare si demotivanta.(functionarii publici corupti.sunt de vina.etc)
  Aveti cumva in plan in strategia pentru absorbtia fondurilor europene motivarea salariala la nivel European a acestora? (Altfel faci performanta daca nu mai esti la baza piramidei lui Maslow ).
  Cu respect
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 11:50)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roxana

   Nu la nivel european, dar in orice caz e nevoie de o motivare salariala
 • alocatii platite de primarii (Marţi, 12 iulie 2011, 11:47)

  vasile_00 [utilizator]

  Cum credeti ca vor putea face primariile plati de prestatii in conditiile unei lipse majore de personal (sunt multe primarii care functioneaza cu maxim 10 angajati)? Iar daca credeti ca totusi pot face fata (desi asta este o utopie pt urmatorii 3-5 ani) vor folosi softurile existente?
  • r (Marţi, 12 iulie 2011, 12:00)

   Sebastian Lazaroiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile_00

   Asa e. Asta e argumentul pe care il aud in fiecare zi. Primarii sunt prosti, au lipsa de personal, nu au calculatoare. Haideti sa mentinem mii de angajati care invart dosarele la nivel de judet. Ei sunt buni, competenti, destepti, isi fac treaba. Daca am putea chiar sa ii platim mai mult.

   Romania se poate schimba repede. Si cred ca se va schimba. Avem tot ce ne trebuie. Mai avem nevoie doar de vointa politica. Si de inversarea raporturilor intre politic si birocratie. Adica politicienii sa nu se mai lase condusi de birocrati.De asta nu vreau sa ma consider un ministru tehnocrat.
 • Revin-la motivare (Marţi, 12 iulie 2011, 12:45)

  Roxana [anonim]

  Cosider ca o reforma autentica in administratie vine de la selectia personalului. Asa cum bac-ul de anul acesta are greutate tocmai ca e “pe bune” , asa ar trebui evaluati si functionarii publici incat intre ei sa nu mai patrunda descurcaretii. Statutul de functinar public ar trebui sa fie o mandrie nu o rusine si atunci tocmai ceea ce ar putea naste performanta autentica ar putea fi plata la nivel European.
  Credeti ca s-ar putea face o astfel de selectie? Daca da, cum? Ganditi o institutie de evaluare a competentelor reale ale functionarilor care ar putea cerne si micsora considerabil numarul functionarilor dar ar si deschide accesul in sistem a celor din afara lui?
 • S-le ministru (Marţi, 12 iulie 2011, 13:50)

  Db [anonim]

  Cum se poate descurca o familie cu venituri medii de cca 650-700 Eur/luna in cond in care preturile La produsele ce formeaza cosul zilnic sunt cam cu 25% mai mari Fata de cele din majoritatea tarilor UE? Sunt rezident german si eu nu inteleg cum se descurca romanii..,
 • Intrebare (Marţi, 12 iulie 2011, 17:32)

  narcisa [anonim]

  Buna ziua,

  Ce se va intimpla cu angajatii din cadrul AJPS ?

  Zvonuri sunt multe dar nu se stie nimic sigur .


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version