Conditionarile lui Traian Basescu in legatura cu renuntarea la o parte din mandat in cazul in care se revizuieste Constitutia sunt nepotrivite, avand in vedere ca s-ar putea ca actualul sef al statului "sa paraseasca mandatul chiar daca nu vrea", a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, citat de Mediafax: "Asemenea conditionari sunt total nepotrivite. Reviziuirea Constitutiei are o procedura bine statornicita chiar prin Constitutie si nu este o treaba care se face batand din palme. Mandatul sau este o chestiune care iarasi tine de anumite imprejurari si considerente, adica el s-ar putea sa paraseasca mandatul chiar daca nu vrea, functie de structura Parlamentului care va rezulta din viitoarele alegeri".

Ion Iliescu a sustinut ca motivul pentru care Traian Basescu se pregateste de alegeri ar tine tocmai de dorinta sefului statului de a-si asigura finalul de mandat prin obtinerea unei componente a viitorului Legislativ care sa ii permita acest lucru: "De aceea se pregateste si de alegeri, mai ales, ca sa fie sigur ca se obtine o componenta care sa-i asigure finalul de mandat. Deci e o discutie inutila din acest punct de vedere si nu inteleg asemenea conditionari - renunt la nu-stiu-ce daca nu-stiu-ce. Nu se trateaza in acest fel lucrurile intr-o societate civilizata".

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la 10Tv, ca este dispus sa renunte la mai mult de un an de mandat daca politicienii sunt dispusi sa accepte revizuirea Constitutiei, mentionand ca exclude, in acest context, varianta de a fi premier. Traian Basescu a spus ca "daca ei sunt dispusi sa revizuiasca Constitutia", el este dispus sa renunte mai mult de un an de mandat pentru ca parlamentarele si prezidentialele sa se suprapuna din nou: "Renunt la 2 ani de mandat in 2012 numai sa se revizuiasca Constitutia".