Senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru i-a transmis presedintelui Traian Basescu ca opiniile sale despre Istoria moderna a Romaniei sunt "incalificabile si impardonabile, probe ale unei ignorante ce va descalifica". Alexandru a facut aceste afirmatii intr-o scrisoare deschisa adresata sefului statului. Reactia senatorului vine dupa ce, saptamana trecuta, Basescu a declarat ca desi, in continuare se considera ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic, "abdicarea regelui Mihai a fost un act de tradare a interesului national".

Radu F. AlexandruFoto: Agerpres

Alexandru declara ca a vrut sa-i scrie presedintelui "in clipa in care am auzit declaratiile pe care le-ati dat pe postul B1, in emisiunea din 22. 06. 2011. Nu am facut-o; pe de o parte, de teama de a nu ma pronunta prea abrupt sub socul emotional al comentariilor pe care ati gasit cu cale sa le faceti - pe de alta parte, cu speranta prosteasca ca veti gasi de cuviinta, intr-o proxima ocazie, sa corectati ceva din gravele erori de care consider ca v-ati facut vinovat. Discursul tinut in fata Parlamentului ar fi fost cu siguranta cadrul cel mai potrivit sa indreptati ce se mai putea indrepta. Nu v-ati dovedit capabil de un asemenea gest. In aceasta situatie, ma simt indreptatit si obligat sa declar public ca apreciez opiniile Dumneavoastra despre Istoria moderna a Romaniei ca incalificabile si impardonabile, probe ale unei ignorante ce va descalifica".

Senatorul ii spune lui Basescu ca "v-ati hazardat intr-o rapida si sumara judecata in finalul careia ati concluzionat ca Regele Mihai a fost sluga la rusi si abdicarea a fost un act de tradare a interesului national al Romaniei, in vreme ce pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaustul impotriva evreilor si tiganilor, ducerea lor in Transnistria si nu stiu ce".

"Pentru a elimina orice dubiu asupra viziunii Dumneavoastra asupra evenimentelor, la intrebarea daca la vremea respectiva ati fi dat ordin armatelor romane sa treaca Prutul nu v-a trebuit nici o clipa de reflectie ca sa raspundeti categoric DA. Un DA motivat, la fel ca si Ion Antonescu in urma cu 70 de ani, de respectul si datoria fata de un ALIAT si de dorinta de a recupera teritoriul pierdut in urma unui rapt. In goana dupa un raspuns eroic, cu impactul cel mai puternic asupra telespectatorilor, ati trecut insa peste un amanunt esential: cine era ALIATUL. Adolf Hitler!"

Alexandru afirma ca "incercarea de reabilitare a victimei Ion Antonescu, pe care nu pot sa cred ca sunteti in stare s-o continuati, ati simtit nevoia sa o tratati in antiteza cu imaginea unui profitor, al unui fals erou al Istoriei: Regele Mihai. Nu am sa insist nici o clipa asupra limbajului inacceptabil cu care va permiteti sa vorbiti pana si despre Rege. Ce ma oripileaza este capacitatea de a rastalmaci si nesocoti fapte asupra carora Istoria, prin documente si analize produse de personalitati stiintifice de necontestat, din intreaga lume, s-a pronuntat in modul cel mai limpede si cel mai argumentat".

"Incercarea Dumneavoastra de a minimaliza importanta istorica a rolului jucat de Rege in implinirea actului de la 23 august si de a-i arunca in carca culpa abdicarii, ca si cum ar fi existat sacrificiu la indemana oricarui muritor care ar mai fi putut opri mersul implacabil al cotropirii Tarii de regimul impus de la Moscova, dincolo de stupoare cred ca obliga orice cetatean constient al Romaniei sa-si dea un raspuns ferm la intrebarea: Mai pot sa am incredere in discernamantul si in dreapta-judecata a presedintelui Tarii? In ceea ce ma priveste, cu o amaraciune pe care nu vi-o ascund, raspunsul este NU", incheie senatorul democrat-liberal.

In cursul zilei de marti, Alexandru a spus ca a redactat scrisoarea pe care i-a trimis-o presedintelui Basescu in nume personal si nu in calitatea sa de parlamentar sau de membru al Partidului Democrat Liberal: "Scrisoarea este scrisa de un cetatean al Romaniei, sefului statului. Deci nu implic partidul si nu dau o coloratura politica demersului meu. Ascultand declaratia domnului presedinte Traian Basescu, am considerat moral sa-mi spun un punct de vedere cat se poate de clar". El a mai afirmat, citat de Agerpres, ca nu a primit niciun fel de reprosuri din partea colegilor de grup si ca unii chiar l-au felicitat pentru gestul pe care l-a facut.