Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca respecta opiniile presedintelui Traian Basescu, insa si-ar fi dorit ca acestea sa fie "mai moderate", referindu-se la recenta declaratie a sefului statului despre Regele Mihai: "Tot continuam sa consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic - a fost un act de tradare a interesului national al Romaniei".

"Fiecare persoana are dreptul la propriile opinii legate de evenimentele istorice. Si presedintele are dreptul la propriile opinii, insa mi-as fi dorit ca opiniile exprimate in privinta unor evenimente istorice, sa fie exprimate cu moderatia necesara unui om politic de anvergura. Nu poti sa ii ingradesti cuiva libertatea de exprimare. Dincolo de asta exista statutul de om politic. Cred ca acest comentariu ar fi putut sa fie facut intr-un mod mai moderat", a afirmat, vineri, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca regreta si utilizarea politica a declaratiei presedintelui Romaniei: "Dupa cum s-a demonstrat de multe ori, asupra istoriei exista perspective diferite. Nici macar istoricii nu au o pozitie comuna cu privire la acele evenimente. Orice roman are dreptul la o parere despre istoria nationala. De asemenea orice om politic are dreptul la o opinie despre istoria nationala. Statul roman a condamnat atrocitatile regimului Antonescu si nu se pune problema ca asupra fostului suveran sa fie transferata responsabilitatea lui Ion Antonescu. Evident ca mi-as fi dorit ca declaratia Presedintelui Romaniei sa fie facuta cu mai multa moderatie, insa utilizarea politica a acestui moment este regretabila. Evitarea interpretarilor excesive ar fi utila dialogului".

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca "Tot continuam sa consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei, abdicarea din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere".