Liderii opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu, au afirmat marti ca nu vor face niciun compromis cu presedintele Traian Basescu, si i-au propus sefului statului, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni, sprijin pentru un guvern tehnocrat si organizarea de alegeri anticipate in toamna acestui an. Propunerea a fost refuzata de seful statului, care a sustinut ca alegeri anticipate ar insemna vulnerabilizarea economiei tarii.

La inceputul discutiilor, Crin Antonescu a propus ca presa sa aiba acces la discutii pe toata durata intalnrii, dar Traian Basescu a replicat: "Palatul Cotroceni are niste cutume. Le schimbati daca o sa ajungeti aici". In cele din urma, ziaristii au asistat la toate discutiile de la Cotroceni, care au fost transmise in direct de televiziunile de stiri.

Seful statului a inceput prin a preciza ca este hotarat sa nu renunte la problema legata de prezumtia automata ca averile sunt licite, dupa ce Curtea Constitutionala a apreciat ca eliminarea acestei prevederi din proiectul de revizuire nu este conforma cu legea fundamentala.

Propunerile opozitiei, in sase pasi:

1. Infiintarea unui comitet economic anticriza, cu un dialog tripartit putere-opozitie-Banca Nationala a Romaniei

2. Schimbarea actualului guvern cu unul de tehnocrati, care sa aplice aceste masuri economice imediate si sa organizeze in toamna alegeri anticipate

3. Adoptarea legii pentru reducerea numarului de parlamentari la 300

4. Alegeri parlamentare in baza noii legi pana pe 30 noiembrie 2011

5. Demararea discutiilor in noul parlament despre revizuirea Constitutiei si viitoarea structura administrativa a Romaniei

6. Referendum pentru revizuirea Constitutiei la alegerile locale din 2012

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

- Am observat multe puncte comune anuntate si am crezut ca este locul unui compromis cu Opozitia.

- Nu se poate face compromis asupra votului la referendum legat de numarul de parlamentari.

- Ati prezentat un program care vizeaza crearea celor opt regiuni si am observat ca sunteti de acord cu numarul de trei sute, ceea ce lasa loc compromisului.

- Ideea de reprezentare a teritoriului intr-o camera mi se pare rezonabila atat timp cat se respecta numarul de 300.

- E conditionat acest compromis de crearea celor opt judete mari pentru a da reprezentare intr-una din camere.

- Avizul CCR va sosi maine, din promisiunile pe care le am.

- Voi transmite imediat proiectul de revizuire la Parlament.

- Sunt hotarat sa nu renunt la problema legata de prezumtia automata ca averile sunt licite. Contravine deciziilor UE, din 2005, prin care se stabileste un regim de confiscare rapida a averilor ilicite.

- Prin organizarea in opt judete procesul de descentralizare ar putea fi mult mai profund si real.

- Avem 1.245.980 salariati in administratia centrala si locala. Cheltuielile anul trecut cu acesti salariati au fost 25,4% din veniturile bugetului de stat. Pentru acest aparat avem cheltuieli materiale de 17,7%. Aproape jumatate din veniturile bugetului sunt cheltuite cu aparatul de stat, ceea ce este extrem de mult.

Cele mai importante declaratii ale lui Crin Antonescu:

- Daca suntem aici, suntem pentru ca si noi consideram ca Romania e intr-o situatie grava care necesita un minim dialog putere opozitie.

- Am venit cu speranta ca vom discuta cu presedintele unui stat, si nu cu liderul unui partid.

- Legat de revizuire, parlamentarii nostri vor aborda acest subiect in parlamentul urmator. Inseamna o amanare, dar si un spor de legitimitate decat graba dvs sau a altcuiva de a transa acum chestiuni care se transeaza pentru 30 de ani.

- In privinta reorganizarii, noi nu vorbim si nu vom face si nu vom vota desfiintarea judetelor.

- E o chestiune pe care nu acceptam sa o discutam in functie de interese electorale de moment.

- Dvs. ca initiator, trebuie sa o opriti aici pentru ca are consecinte din cele mai nefaste.

- Nu acceptam nici desfiintarea judetelor, nici o varianta cu 16 judete sau sa apara conturul tragic al dictatului de la Viena.

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

- Dle presedinte, noi nu am venit aici pentru compromisuri, si cu dvs nu facem compromisuri.

- Eu vin cu materiale scrise. Va prezint propunerile noastre.

- Cel mai important lucru, ne dorim sa analizati infiintarea unui comitet anticriza tripartit, suntem dispusi sa sprijinim acest comitet si formarea unui guvern tehnocrat. Propunem alegeri anticipate in noiembrie 2011.

- Vrem sa iesim din criza politica. Va propun sa ne intoarcem la popor.

Iata cateva schimburi de replici intre Traian Basescu si liderii opozitiei:

Despre alegeri anticipate:

-Traian Basescu: Dvs propuneti sa intram intr-o criza politica, sa declansam acum alegeri anticipate.

-Victor Ponta: Vrem sa iesim din criza politica. Va propun sa ne intoarcem la popor.

-Basescu: Pai poporul s-a pronuntat, vrea parlament unicameral.

-Ponta: Pai asa facem.

-Basescu: In mod categoric, orice propunere de vulnerabilizare a stabilitatii politice e exclusa. Din partea mea nu va exista un suport pentru impingerea tarii in alegeri anticipate. Impingerea clasei politice in alegeri va strica echilibrele fragile din economie.

Despre Guvernul Emil Boc:

-Crin Antonescu: Chiar nu ati simtit niciodata ca Guvernul Boc e o amenintare la adresa securitatii nationale?

-Traian Basescu: Deocamdata acest guvern a reusit sa treaca tara prin recesiune. Daca ne luam dupa preceptele dvs. de mult derapam.

-Crin Antonescu: Noi apreciem ca acest guvern a contribuit din plin la aducerea Romaniei intr-o suferinta si un declin fara precedent.

-Traian Basescu: Nu vad unde e compromisul cand dvs aveti ca propunere crearea instabilitatii politice.

-Victor Ponta: Doar oamenii pot decide, daca e asa de bun guvernul acesta or sa-l realeaga.

Despre revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa:

-Crin Antonescu: Noi nu votam nicio formula hotarata de o singura persoana. Punct.

-Traian Basescu: Dl Antonescu vad ca faceti erori mari dar m-am obisnuit cu suficienta dvs. Sa nu va imaginati ca monopolul gandurilor inteligente este doar la dvs.

-Crin Antonescu. Totusi va spunem, opriti-va, pentru ca vedeti foarte bine ce nebunii risca sa se declanseze din asta. Numai dvs, pentru interesele unui partid, nu puteti da peste cap tara. Nu are nimic de-a face ce propuneti cu simplificarea statului.

-Basescu: Exact asta este. Eu v-am rugat sa ajungem la un compromis. Nu mai putem amana. Partea de administrare nu poate ramane in afara acestui proces.

-Antonescu: Niciodata in Romania nu a fost atata coruptie la varf, atata politizare absurda. Credeti ca exagerez?

-Basescu: Cred ca exagerati, nu e Romania cea mai corupta tara, dar nu asta discutam acum.

-Victor Ponta: Nu aveti ce compromisuri sa faceti cu noi. Nu am vazut un document, care e proiectul administrativ, numai vorbe goale.

La Palatul Cotroceni au inceput, la ora 14,00, consultarile cu partidele politice privind revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa a Romaniei. Primii care au venit au fost reprezentantii USL, in frunte cu Victor Ponta (PSD) si Crin Antonescu (PNL), care au afirmat insa ca vor sa discute cu presedintele "agenda populatiei", si nu cele doua teme propuse de Traian Basescu.

"Nu am venit pana aici sa discutam despre reorganizare si Constitutie", ci despre "agenda populatiei", a spus Victor Ponta, inainte de inceperea consultarilor.

El a precizat ca a venit in acest sens cu o "solutie concreta si serioasa pe care o vom prezenta presedintelui", fara a da mai multe detalii.

Liderul PSD a adaugat ca este necesara stoparea oricarei escaladari "a tensiunilor sociale, in primul rand interetnice" si ca "agenda presedintelui sau agenda USL sunt mai putin importante decat agenda populatiei".

Vom reveni cu amanunte