Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba l-a reclamat presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe eurodeputatul PSD Ioan Enciu, in urma unui incident petrecut in Comisia de Libertati Civile (LIBE), cand Enciu i-a strigat lui Sogor: "Vorbeste, ba, romaneste", relateaza Mediafax.

Europarlamentarul Sogor Csaba (UDMR, grupul popularilor europeni) a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca incidentul a avut loc in Comisia de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, in timpul audierii ministrilor ungari Navracsics Tibor si Pinter Sandor - responsabili cu domeniile Administratie Publica si Justitie, respectiv Interne - care au raportat despre activitatea presedintiei ungare a UE.

"Am audiat reprezentantii presedintiei ungare a Uniunii Europene. Noi, europarlamentarii, am avut ocazia sa le punem intrebari celor doi ministri si sa facem comentarii. Eu am vorbit in limba maghiara, iar domnul Enciu mi-a strigat din sala, deci nu la microfon, "Vorbeste, ba, romaneste". Sigur ca se asigura traducere. I-am zis domnului Enciu in limba romana: "Cand vom audia ministrii nostri, vom vorbi in limba romana". Acum, presedintia UE este asigurata de Ungaria, era normal sa vorbesc in limba maghiara cu cei doi ministri", a spus Sogor.

El a adaugat ca "toata lumea" din Comisia LIBE a fost "revoltata", iar in urma incidentului presedintele de sedinta, spaniolul Juan Fernando Lopez Aguilar, i-a dat posibilitatea unui drept la replica.

"A fost ca si cum in Congresul american cineva i-ar fi strigat lui Obama: "Ba, negrule", a spus Sogor, precizand ca, dupa incident, petrecut in 15 iunie, s-a adresat cu o plangere presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, cerandu-i sa ia masuri conform procedurii, pentru ca astfel de incidente sa nu se mai repete.

Astfel, in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, europarlamentarul Sogor Csaba sustine ca interventia lui a fost tulburata de "un incident regretabil", dupa ce colegul sau de la grupul socialist Ioan Enciu i-a strigat in limba romana pe un ton ridicat: "Vorbeste, ba, romaneste" ("Talk in Romanian, hey!").

Sogor precizeaza ca Enciu nu a folosit microfonul si ca remarca acestuia nu a fost inregistrata sau tradusa, insa incidentul poate fi urmarit pe portalul sedintei LIBE.

"Va rog sa actionati, in calitatea dumneavoastra de presedinte al PE, in conformitate cu articolele 20 si 152 din Regulament. Va cer acest lucru in speranta ca interventia dumneavoastra va face ca situatii similare sa nu se repete nici in ceea ce ma priveste si nici in ceea ce ii priveste pe ceilalti colegi ai mei", afirma Sogor in scrisoare.

El adauga, in scrisoarea adresata lui Buzek, ca a apreciat reactia imediata a presedintelui de sedinta si ii este recunoscator.

"Limba mea materna (maghiara - n.r.) este una dintre limbile oficiale ale UE. Nu este prima data cand dreptul de a fi folosita nu este respectat. Nu este prima oara cand eu, personal, a trebuit sa fac fata unor situatii negative, abuzive si jenante in ceea ce priveste alegerea limbii folosite, in ciuda faptului ca PE asigura cel mai bun cadru de manifestare a dreptului de a-ti alege limba in care te exprimi", adauga europarlamentarul Sogor Csaba.