Presedintele Traian Basescu a transmis, vineri, Parlamentului, cereri de reexaminare a mai multor legi printre care si cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 11 al Capitolului II din Titlul VII al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, informeaza un comunicat.

"Prin alineatul (1) al art. 11 din Legea nr. 247/2005 s-a instituit obligatia pentru ministerele si autoritatile publice prevazute de lege sa initieze procedurile necesare pentru derularea de oferte publice initiale sau secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minim de 5% emise de societatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale prevazute in anexa la lege, in vederea admiterii actiunilor acestora la tranzactionare in sisteme de tranzactionare administrate de S.C. Bursa de Valori Bucuresti - S.A. Aceasta procedura de admitere la tranzactionare trebuia sa se finalizeze cel tarziu la 31 decembrie 2008. Actul normativ trimis spre promulgare modifica aceasta data astfel incat finalizarea procedurilor de admitere la tranzactionare se va realiza cel tarziu la 31 decembrie 2014", se mentioneaza in cererea de reexaminare.

In cererea presedintelui se considera a fi oportuna finalizarea in cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul ''Fondul Proprietatea'' in care statul roman este actionar majoritar, intrucat acest lucru "va contribui in mod semnificativ la cresterea pretului actiunilor "Fondul Proprietatea'', oferind statului roman resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despagubire pentru cat mai multi fosti proprietari care si-au pierdut proprietatile in perioada comunista.

Presedintia considera ca privatizarea participatiilor statului roman prin intermediul Bursei de Valori asigura gradul de transparenta necesar atat procesului de privatizare, cat si al actului de administrare.