Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi ca nu are nicio legatura si nu este implicat in scandalul fondurilor europene. Dragnea sustine ca niciun membru al Consiliului Judetean Teleorman nu se afla in conflict de interese si nu are vreo legatura cu firmele care au contractat proiecte europene. Mai mult, Dragnea a acuzat o campanie orchestrata de seful Autoritatii pentru coordonare a instrumentelor structurale in Romania, Catalin Vatafu, care ar incearca sa musamalizeze propria implicare in accesarea fondurilor europene.

Liviu DragneaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dragnea este acuzat de conflict de interese intr-un scandal privind fondurile europene pentru infrastructura. Scandalul a pornit de la un audit pe care Comisia Europeana l-a efectuat in judetul Teleorman, in urma caruia s-a descoperit ca neregulile vin de la seful Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea.

"Daca cei de la CE intentioneaza sa intrerupa temporar platile pe axa 2 din programul operational regional iar cineva din Romania, vreun oficial roman crede ca poate sa scoata tap ispasitor CJ Teleorman sau pe mine personal pentru acest lucru, se inseala. Pentru a arata ca la Consiliul Judetean Telorman nu s-a comis nicio ilegalitate in derularea acestor doua proiecte solicit public Oficiului pentru lupta antifrauda sau DNA sa controleze cele doua achizitii publice, solicit, de asemenea, ANI sa controleze daca exista vreun conflict de interese la CJ Teleorman, solicit Parchetului General sa cerceteze temeinic cine se afla in spatele acestor actiuni de influentare a raportului unitatii de audit a Comisiei Europene", a declarat Dragnea.

Presedintele CJ Teleorman sustine ca acuzatiile care i se aduc nu au nici un temei legal. Dragnea exclude orice conflict de interese pentru ca niciun reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, incepand de la presedinte, functionar sau membru din comisiile de licitatii nu este actionar si nu are nicio legatura de rudenie cu cei care detin, administreaza sau se afla in conducerea societatilor comerciale declarate castigatoare.

"Exista sase institutii independente care au facut verificari si au constatat corectitudinea si legalitatea atriburii derularii celor doua contracte la care se face referire. Nu s-a constatat nicio neregula si, in consecinta, Ministerul Dezvoltarii a virat plata pentru fiecare cerere", a explicat Dragnea.

Presedintele CJ Teleorman a adaugat ca s-au efectuat verificari din partea Comisiei Europene in luna martie a anului curent si ca atunci nu s-au inregistrat nereguli.

"In luna martie au venit in Teleorman trei reprezentanti de audit intern de la CE. Au facut si o vizita in teren si au vazut ca lucrarile sunt in grafic si unele chiar au fost finalizate inainte de termenul stabilit. La final au lasat de inteles ca nu sunt probleme si, citez, 'ne vedem peste trei ani'", a explicat Dragnea.

Social-democratul crede ca presiunile vin de la Buucresti, respectiv de la seful Autoritatii pentru coordonare a instrumentelor structurale in Romania, Catalin Vatafu.

"Am primit mai multe informatii ca unul din oficialii romani care se afla in spatele acestor actiuni de influentare a raportului respectiv ar fi domnul Vatafu Catalin. (...) Se pare ca a facut acest lucru din dorinta de a acoperi un grav conflict de interese in care se gaseste, avem un caz Botis 2. Astfel, mama acestui domn care coordoneaza toate fondurile din Romania, Vatafu Maria, prin firma SC Sanva Construct SRL din Teleorman, unde este administrator, a incheiat un contract de finantare cu fonduri europene in valoare de 1,2 milioane euro, contract semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului", a acuzat social-democratul.

Dragnea sustine ca nu exista nicio apropiere intre el si societatea Tel Drum si ca nu-i cunoaste pe actionarii acesteia. "S-a incercat sa se acrediteze ideea ca intre mine si societatea Tel Drum din Teleorman este dovedita legatura prin faptul ca doi dintre actionarii firmei au fost colegi de facultate cu mine. Afirm din nou ca nu-i cunosc pe actionarii firmei Tel Drum. Discutam de colegi de facultate de acum 25-30 de ani de zile, am avut sute de colegi in liceu, in facultate".

Seful Consiliului Judetean Teleorman a recunoscut insa ca sotia sa, care detine un hotel, a avut un contract de locatie cu Tel Drum insa nu vede aici niciun conflict de interese. "A existat un contract de locatie care s-a dus pana in 2005. Ce va pot spune este ca hotelul din Turnu Magurele nu a fost renovat, dar a suferit niste reparatii undeva in 2000-2001".

Intrebat daca nu exista un conflict de interese avand in vedere ca firma Tel Drum a reparat hotelul sotiei sale, Dragnea a replicat: "De ce? Acest contract de locatie nu mi-a adus avatantaje mie, familiei sau rudelor. Exista prevedere in contract de reparatie sau renovare dar faptul ca nu s-a intamplat acest lucru nu justifica afirmatiile din presa".

Totodata , Dragnea a confirmat ca s-a intalnit cu Razvan Murgeanu. "Nu stiam că domnul Murgeanu are interdictie să se întâlnească cu membrii PSD. Nu a fost o întâlnire ilegală si evident că l-am întrebat dacă are informatii despre această campanile care s-a declansat împotriva mea, stiind că el este secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Mi-a spus că nu are nicio informatie oficială si că tot ce a aflat este din presă, asta a fost toată discutia cu Răzvan Murgeanu", a explicat presedintele CJ Teleorman.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de conflict de interese intr-un scandal privind fondurile europene pentru infrastructura. Scandalul a pornit de la un audit pe care Comisia Europeana l-a efectuat in judetul Teleorman, in urma caruia s-a descoperit ca neregulile vin de la seful Consiliului judetean Teleorman, Liviu Dragnea. Romania risca sa ramana fara fonduri europene pentru infrastructura, pentru cel putin sase luni.

Potrivit unei anchete efectuate de ziarul Adevarul, Liviu Dragnea s-ar face vinovat de conflict de interese si de folosirea unor criterii de calificare restrictive, in momentul in care s-a ales firma care sa se ocupe de reabilitarea celor doua drumuri. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanti cu preturi mai mici si ar fi favorizat doua firme, care i-ar apartine prin interpusi chiar lui Dragnea.

Jurnalistii de la Adevarul au relatat ca actionarii celor doua firme sunt fosti colegi de facultate si buni prieteni ai sefului Consiliul Judetean Teleorman si ca una din firme, Tel Drum, ar fi avut contract cu firma sotiei sefului CJ Telorman, Bombonica Dragnea. Liviu Dragnea s-a intalnit cu Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a se interesa de auditul efectuat de Comisia Europena.