Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se declara impotriva ideii de Parlament unicameral, regasita in proiectul de revizuire a Constitutiei al presedintelui Traian Basescu, invocand "traditia nationala si europeana" a Parlamentului bicameral. In schimb, fostul sef al statului este un sustinator al masurilor impotriva "traseistilor politici", el considerand ca parlamentarii care trec de la un partid la altul ar trebui sa isi piarda mandatul, potrivit Agerpres.

"Eu sunt impotriva acestei chestiuni (Parlament unicameral - n.red.), ca am discutat treaba aceasta in 1990 si in pregatirea alegerilor din 1990. Am ales o Adunare Constituanta, care doi ani de zile a stat si a lucrat si a consultat si istoria Constitutiilor noastre si istoria Constitutiilor europene si a fost obiectul unei discutii ample pe aceasta tema. A adaptat acest sistem, care are si traditie nationala si traditie europeana - parlament bicameral -, ca cele doua Camere sa se controleze reciproc", a afirmat Ion Iliescu marti seara, in cadrul unei dezbateri cu tema , cu prilejul celei de-a VII-a reuniuni a Clubului de la Bucuresti.

In schimb, Iliescu este "pentru" sanctionarea parlamentarilor "traseisti": "Migratia politica este daunatoare climatului politic din tara si exista aceasta lege pentru structurile locale, pentru consiliile judetene si de la localitati. Este firesc ca si la Parlament sa se reflecte acelasi lucru, ca sa dea credibilitate partidului si dialogului politic. Altminteri, aceasta tranzactie cu racolare de la un partid la altul duce la neseriozitate. Soliditatea partidelor si a structurilor politico-ideologice, asta da soliditate democratiei, altminteri lupta aceasta ca sa iti lichidezi dusmanul si inclusiv racolarile de membri duc la neseriozitate si la slabirea factorului politic din societate".

Fostul presedinte a mai spus ca proiectele legislative pe care le va anunta Uniunea Social Liberala si care vizeaza reducerea parlamentarilor la 300, combaterea traseismului politic si alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur de scrutin reprezinta "o replica la masurile puterii": "Adica vreti 300, se poate si cu 300. Dar toate aceste lucruri trebuie discutate, dezbatute, nu fluieram si dam comanda, adica este o mentalitate nedemocratica".