Biroul Permanent National al PDL a mandatat, luni, conducerea partidului in vederea demararii discutiilor in coalitia de guvernare, in scopul adoptarii unei strategii si a elaborarii unui proiect de act normativ privind impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei, a anuntat, luni, prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur. El a precizat ca o a doua tema prioritara a PDL discutata luni in Biroul Permanent National a fost cea legata de revizuirea Constitutiei, potrivit Agerpres.

"PDL este hotarat sa continue procesul de modernizare a statului. Astazi, BPN a discutat si votat doua teme importante. Mai intai este vorba de o tema referitoare la reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. O tema de maxima actualitate, avand in vedere ca astazi in tara avem o organizare administrativ-teritoriala din 1968, tinand seama ca Romania are prioritate accelerarea absorbtiei fondurilor europene. (...) Astazi, in Biroul Permanent National s-a discutat si s-a decis mandatarea conducerii partidului pentru a purta discutii cu partidele din arcul guvernamental privind forma de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei pe criteriul de eficienta, de apropiere de cetatean a administratiei publice locale. Din acest punct de vedere, votul a fost categoric pentru ca aceia care conducem Partidul Democrat Liberal sa declansam acest proces de consultare in coalitie privind modul de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei in perioada urmatoare", a declarat Gheorghe Flutur.

Despre propunerea UDMR ca judetele Mures, Harghita si Covasna sa faca parte dintr-o singura regiune, Flutur a spus "toate la timpul lor": "Lasati-ne sa depasim aceasta faza de discutii cu specialistii nostri, cu aliatii nostri si va vom tine la curent cu stadiul discutiilor. (...) Toate la timpul lor. Principiul de baza pe care eu l-am sustinut, eficientizarea acestor regiuni, reducerea cheltuielilor, accelerarea absorbtiei fondurilor si o politica zonala mai coerenta".

Intrebat despre termenul de finalizare a proiectului de act normativ privind reorganizarea administrativ-teritoriala, Gheorghe Flutur a spus ca discutiile vor avea loc "in urmatoarele zile": "Aceste lucruri se vor discuta in urmatoarele zile. Daca ma intrebati pe mine, interesul - si sa nu uitam ca si finantarea in 2013 se face pe regiuni - este cat mai repede sa se elaboreze o strategie si proiectul de lege pentru reorganizarea administrativa a tarii".

El a mai precizat ca PDL sustine proiectul de modernizare a Constitutiei: "In primul rand, sustinem punerea in aplicare a rezultatului referendumului referitor la Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300. In al doilea rand, o serie de modificari constitutionale care au in vedere restrangerea imunitatii parlamentare doar la declaratii politice. De asemenea, eliminarea din Constitutie a prezumtiei caracterului licit al dobandirii averilor. O reglementare care clarifica respectarea de catre Romania a deficitului bugetar maxim de 3% din PIB si a datoriei publice de maxim 60%. Dorim ca aceste lucruri sa fie prevazute in Constitutia Romaniei".

Potrivit acestuia, PDL sustine si alte prevederi cuprinse in proiectul de revizuire a legii fundamentale cum ar fi propunerea care vizeaza ca Guvernul sa-si asume raspunderea doar o singura data intr-o sesiune parlamentara, precum si pe cea privind componenta CSM.