Deputatii urmeaza sa dezbata, luni, motiunea simpla inaintata de PSD si PNL pe tema etnobotanicelor, marti la ora 12:30 fiind programat votul asupra documentului, anunta Agerpres. Opozitia a depus, pe 31 mai, motiunea simpla intitulata "Un flagel national - plantele etnobotanice", in care social-democratii si liberalii solicita "un vot transant impotriva incapacitatii manageriale a Guvernului Boc".

"A sosit momentul sa luam masuri impotriva acestui Guvern incompetent, iar prin votul nostru ne exprimam transant pozitia cu privire la aceasta importanta problema de politica interna. Guvernul condus de Emil Boc nu si-a concentrat activitatea nici pe combaterea fenomenului asa cum ar fi trebuit si nici pe prevenirea acestuia", afirma deputatii Opozitiei.

Semnatarii sustin, in textul motiunii, ca masurile Guvernului distrug sansa tinerilor de a privi cu incredere in viitor: "Cand tinerii fara sperante, incurajati de presedinte sa emigreze isi gasesc refugiul la vanzatorii de vise, e un semn cat se poate de clar ca Romania se afla pe o cale pe care doar sinucigasii o cunosc... si anume, drumul cu sens unic, in fata avand doar abisul. Dragi guvernanti, o tara se conduce pentru viitor, nu doar ca si cum maine ar fi ultima zi, pentru ca toate masurile pe care le-ati luat sau pe care ati omis, voit sau nu, sa le luati distrug sansa generatiilor tinere sa poata privi cu incredere in viitor. Ati trimis pensionarii la moarte, ati condamnat familii la saracie si ati distrus fericirea reala a tinerilor aruncandu-i intr-o realitate indusa artificial, la fel de halucinogena ca si promisiunile iresponsabile ale Guvernului din care faceti parte".

PNL si PSD sustin ca problema drogurilor usoare genereaza adevarate tragedii in societatea romaneasca: "Cand ati avut ocazia sa luati masuri pentru corectarea unor situatii stringente, ati facut-o incomplet, insuficient si iresponsabil, iar urmarile, desi socante, am ajuns sa fie metabolizate de catre societate. V-ati propus sa exterminati fiecare categorie sociala, pe care unii i-ati creat dependenti de plasa portocalie, iar acum vreti sa controlati si tinerii 'luandu-le mintile' si atomizandu-i in societate. Parintii sunt disperati, profesorii sunt neputinciosi, iar tinerii nu inteleg pericolul si repercusiunile pe termen lung al acestor obiceiuri si ne vreti pe toti 'visatori' ca sa depasim mai usor criza si vremurile grele. Nu stim daca transformarea tinerilor in dependenti de droguri este o recomandare a FMI, asa cum ne-am obisnuit pana acum, cu tot ceea ce inseamna 'reforma' sau este o strategie proprie Guvernului din care faceti parte".

Deputatii PSD si cei ai PNL au mai depus pe 24 mai o motiune simpla pe aceeasi tema, insa Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a restituit documentul initiatorului, deoarece exista o inadvertenta intre adresa care a insotit depunerea documentului si titlul motiunii.

Guvernul a adoptat, pe 1 iunie, un proiect de lege care prevede conditii foarte dure pentru autorizarea magazinelor ce comercializeaza plante etnobotanice, dar si inchisoare intre 6 si 12 luni pentru proprietarii magazinelor ai caror clienti ", iar proprietarii de astfel de magazine risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 si 12 ani daca o persoana sufera vatamari care necesita internare de pana la 60 de zile in urma consumului acestor produse.

Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a declarat ca proiectul perevede sanctiuni foarte dure, printre care si inchisoare de pana la 20 de ani in cazul in care s-a comercializat un asemenea produs si efectul a fost decesul unei persoane.

Potrivit acestui proiect, autoritatile statului pot adopta masuri de precautie precum blocarea marfii, retragerea de pe piata, interzicerea utilizarii produselor sau inchiderea provizorie a locatiei in care aceste actiuni se desfasoara, a precizat Emil Boc.