Sebastian Lazaroiu este noul ministru al Muncii. A fost nominalizat vineri seara, in ziua in care expira termenul in care Emil Boc putea asigura interimatul la minister, si in ciuda faptului ca a declarat aproape saptamanal, in ultima perioada, ca Emil Boc, actualul sau sef, trebuie sa plece din functia de premier. Si inca o informatie: joi seara, numele sau nu figura pe lista scurta a primului ministru pentru acest post.

Iata mai jos cateva elemente definitorii ale acestei numiri surprinzatoare:

Varianta Lazaroiu a aparut vineri

Nominalizarea sa pentru acest post a aparut pe ultima suta de metri, in conditiile in care miercuri seara nu figura pe lista scurta a premierului Emil Boc.

Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca propunerea ca Lazaroiu sa fie numit ministru a intervenit vineri si nu era luata in calcul de Emil Boc joi seara.

Pana joi seara, premierul Emil Boc avea o lista scurta, pe care se aflau numele deputatului PDL Claudia Boghicevici, fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu si Marian Preda, presedintele comisiei prezidentiale pentru riscuri sociale si decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea Bucuresti, cotat cu sanse mari.

Vineri, termenul limita al interimatului

Nominalizarea sa este facuta in ultima zi, in conditiile in care vineri expira termenul de 45 de zile in care Emil Boc putea asigura interimatul la Ministerul Muncii.

Premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu au avut cel putin doua runde de consultari, una dintre ele vineri dimineata.

Presedintele are voie sa respinga, o singura data si motivat, nominalizarea facuta de prim ministru pentru conducerea unui minister, potrivit unei decizii adoptate in 2008 de Curtea Constitutionala, in cazul Norica Nicolai, numita de premierul Tariceanu in fruntea ministerului Justitiei.

Lazaroiu, coleg cu UDMR

Sebastian Lazaroiu a recunoscut ca a plecat de la Palatul Cotroceni si din cauza declaratiilor pe care le-a facut despre UDMR - o formatiune "tolerata", in urma carora Marko Bela a declarat ca este deranjat de afirmatiile consilierului prezidential de atunci. "Plecarea mea de la Cotroceni a fost una amiabila. Eu nu pot sa fiu ipocrit si sa spun ca nu a existat nicio legatura cu acele declaratii referitoare la UDMR. Dar nu a fost o legatura directa", explica Lazaroiu, pentru HotNews.ro.

El se va alatura acum echipei guvernamentale formate din PDL, UNPR si UDMR.

"Boc trebuie sa plece"

Premierul Emil Boc accepta in echipa sa o persoana care a declarat aproape saptamanal, in ultima perioada, ca primul ministru trebuie sa demisioneze si sa lase conducerea guvernului in mana unui tehnocrat.

Iata cateva dintre argumentele lui Lazaroiu pentru care actualul sau sef ar trebui sa-si dea demisia:

  • Cea mai buna si mai realista solutie pentru Romania in acest moment ar fi ca Emil Boc sa-si dea demisia si in locul lui sa avem un premier tehnocrat si ministri politici
  • Un tehnocrat care sa aiba competente economice poate fi o solutie optima pentru o perioada de genul asta
  • Ratiunea ar trebui sa-l indemne sa lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie sa o ia impreuna cu partidul. Eu cred ca ar fi si in beneficiul partidului
  • Emil Boc este unul din foarte putinii politicieni onesti ai momentului. Un punct slab este ca e prea sentimental si asta il face prea conservator. Prea dispus sa impace pe toata lumea.