"Bicameralismul este un drept castigat al acestei tari, care trebuie pastrat", declara, intr-un interviu la RFI, senatorul UDMR Gyorgy Frunda. El precizeaza ca Uniunea se opune introducerii Parlamentului unicameral. Frunda mai afirma ca prin modificarea Constitutiei "se vrea o republica prezidentiala, o republica autoritara". Presedintele Traian Basescu are un "impuls populist", mai sustine senatorul UDMR.

Pentru Gyorgy Frunda, propunerile sefului statului in privinta modificarii Constitutiei nu sunt altceva decat un "amalgam de amendamente". "Este un amalgam de amendamente, de propuneri. Din punct de vedere constitutional, pun sub semnul intrebarii dreptul presedintelui de a face asemenea propuneri, de a avea asemenea initiative", spune senatorul UDMR.

El crede ca "se vrea o republica prezidentiala, o republica autoritara, in care presedintele Romaniei, inclusiv domnul Traian Basescu, care ar beneficia de prevederile Constitutiei a doua zi dupa publicarea in Monitorul Oficial, conform legii romane, ar avea toate parghiile necesare de a tine in mana Parlamentul, Guvernul, CSM, de a putea dispune in toate aceste domenii".

Gyorgy Frunda precizeaza ca "unele modificari contravin conventiilor internationale semnate de catre Romania, de exemplu bicameralismul. Romania, in repetate randuri a sustinut la diferite foruri internationale si a semnat necesitatea bicameralismului in Parlamentele europene si mentinerea bicameralismului in Romania. Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede prezumtia caracterului ilicit al bunului, ceea ce exista in Constitutia Romaniei si ceea ce da posibilitatea ca partea de avere confiscabila sa fie doar cea ilegala. Or prin eliminarea acestei prezumtii constitutionale ar insemna ca sa se poata confisca sau nationaliza orice fel de bun si in cazuri nepenale, adica administrative. Acest lucru nu este posibil conform legii romanesti actuale".

Gyorgy Frunda il acuza pe Traian Basescu de "populism".

Continuarea pe www.rfi.ro.