Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege privind modificarea Legii 360/2002 privind statutul politistului, principalele prevederi ale legii, cele referitoare la modul de evaluare profesionala si la schimbarea perioadei de reconversie profesionala - astfel incat aceasta sa se faca la sase luni dupa o decizie de disponibilizare si nu inainte ca pana acum -, urmand sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2012, informeaza Agerpres.

Legea - organica - a intrunit 172 de voturi pentru si 130 impotriva din numarul de 302 de voturi ale deputatilor prezenti la sesiunea de vot final.

Comisia de aparare din Camera Deputatilor a adoptat, luni seara, cu majoritate de voturi, un raport inlocuitor cu mai multe amendamente propuse de Guvern la legea privind modificarea statutului politistului.

Opozitia: Legea aciliteaza concedierea a mii de politisti

Marti, la dezbaterile generale din plen, Opozitia a cerut retrimiterea la Comisie a legii, acuzand faptul ca prin amendamentele introduse de Guvern se doreste crearea unui "instrument pentru darea afara mai usoara a politistilor".

Liberalul Victor Paul Dobre, presedintele Comisiei de munca, a acuzat faptul ca raportul a fost lucrat de mantuiala pe un proiect de lege "care afecteaza intreg sistemul de ordine publica". Cererea de retrimitere la Comisie a fost respinsa.

La finalul votului in urma caruia legea privind modificarea Legii 360/2002 a fost adoptata, deputatul PSD Aura Vasile a acuzat, din partea grupului social-democrat, ca prin aceasta lege Puterea a urmarit sa fie dati afara 10.000 de politisti.

"Prin smecheriile care s-au facut si prin amendamentele care au fost strecurate in sedinta comisiei de ieri pot sa spun ca s-a incalcat de doua ori Regulamentul Camerei. (...) Actuala Putere 'PD-UDMR' a realizat doua lucruri. Unu, au bagat pe sub usa, din nou, proiectul de lege care permite darea afara a 10.000 de salariati din MAI, la care adaugati 10.000 de neveste si un copil, e vorba de 30.000 de guri. Si, in al doilea rand, prin modificarile aduse in ceea ce priveste promovarea se poate ca un tractorist de acum cativa ani, astazi sa conduca ministerul de interne si generalii si functiile de conducere care au facut cursuri de specialitate", a declarat Aura Vasile.

La randul sau, deputatul liberal George Scutaru a anuntat ca PNL a votat impotriva unei legi care va "facilita concedierea a mii de politisti".

"Grupul PNL a votat impotriva, pentru ca nu vrem sa fim partasi la un proiect de lege modificat de Ministerul de Interne care va facilita concedierea, darea afara a mii de politisti. Atunci cand Ministerul de Interne a explicat in fata plenului ca acest proiect nu are niciun fel de legatura cu concedierile a mintit intr-un mod ordinar. Fiindca in explicarea in care noi am primit-o se spune: 'Modificare si completarea Legii 360/2002, interventiile legislative vizand aspectele legate de obtinerea gradelor profesionale ale politistilor (...) si incetarea raporturilor de serviciu ale politistilor'. De fapt, asta ati urmarit sa votati, si dupa prezenta pe care ati avut-o ati reusit, o lege prin care Romania va fi mai putin sigura, numarul de infractiuni va creste", a declarat George Scutaru.

Puterea: Legea nu e legata in mod direct de disponibilizarile din MAI

Presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, a declarat cu privire la legea care modifica statutul politistului ca nu are o legatura directa cu restructurarea MAI asa cum a dorit "sa speculeze Opozitia".

"Au fost doua faze. Una in care Guvernul sustinea proiectul de lege, o alta faza in care sustinea conditionat, deci cu amendamente. Au fost adoptate amendamentele asa ca avem consens, si Comisia si Guvernul sustin modificarea propusa de noi. Proiectul de lege la initierea lui era o negociere intre membrii Comisiei si minister. Asa am preluat initiativa pentru a grabi procedurile de adoptare. Asa ca grupurile politice din Opozitie sustineau acest proiect de lege. Ieri au incercat sa faca o speculatie si sa cupleze acest proiect de lege legat de statutul politistului, de votul de saptamana trecuta la legea privind incadrarea in indicatorii bugetari ai ministerului Administratiei si Internelor. Nu exista nicio legatura, este un proiect de doi ani", a declarat presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.

Intrebat daca prin acest proiect lege politistii ar putea fi disponibilizati mai usor, Canacheu a explicat ca legea nu e legata direct de disponibilizari.

"Prin acest proiect se modifica unele conditii si nu e legat de disponibilizare in mod direct si concret. Era o conditie in legea in vigoare ca reconversia se face cu sase luni inainte de decizia respectiva, privind punerea la dispozitie sau disponibilizarea, si ca se face in cele sase luni de dupa existenta unei decizii. Era ca si cum am anticipa ca vom disponibiliza nu stiu cand. Acum in clipa in care se ia o decizie, in urmatoarele sase luni administratia are obligatia sa finanteze aceasta activitate', a declarat Costica Canacheu.

Intrebat daca de la momentul adoptarii legii, MAI va putea proceda la disponibilizari, Canacheu a declarat ca "societatea are nevoie de decizie".

"Cine-si propune sa astepte? Societatea are nevoie de decizie. Iata o decizie buna.(...) Este vorba de un demers de restructurare al Ministerului Administratiei si Internelor, anuntat de multa vreme, asa cum s-a intamplat si in alte domenii de activitate, nu e vorba de o actiune de concediere. Sunt analize care se fac intre diverse structuri ale MAI, ce trebuie sa creasca, ce trebuie sa scada in functie de nevoile pe care societate le are", a precizat presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.

Cum se modifica statutul politistilor

Prezenta lege intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, cu exceptia prevederilor punctelor patru si sase din raportul inlocuitor, referitoare la articolele 26 si 78 din lege, care intra in vigoare de la data 1 ianuarie 2012. Potrivit noii legi, art.26 va avea urmatorul cuprins: ''activitatea si conduita politistilor sunt evaluate o data pe an, iar concluziile se consemneaza in evaluarea anuala de serviciu cu acordarea unuia dintre urmatoarele calificative: "foarte bine", "bine", "satisfacator", "nesatisfacator"''.

"In cazul in care politistul nu a desfasurat activitate pe durata intregului an, calificativul acordat ca urmare a evaluarii intocmite pentru perioada sau perioadele lucrate constituie calificativ anual numai daca activitatea desfasurata depaseste cumulat sase luni.Metodologia privind evaluarea politistului se stabileste prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor", se mai precizeaza la art.26.

Totodata, in noua lege articolul 78 din Legea 360/2002 a fost modificat si va avea urmatorul cuprins: "procedura si cazurile de modificare sau suspendare a raportului de serviciu ale politistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor".

De asemenea, a fost modificata si litera a) a articolului 71 din Legea 360/2002, noul text prevazand ca masurile de reconversie se vor aplica in urmatoarele sase luni de la o decizie de disponibilizare si nu cu sase luni inainte, cum era prevazut in legea in vigoare: "in urmatoarele 6 luni dupa adoptarea masurilor prevazute la art.69 alin.(1) litera ( i)".