Liderul PSD, Victor Ponta, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre programul economic al USL: Am asumat ca aceasta cota nu va creste in perioada 2012 - 2016 peste 16%

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 29 mai 2011, 19:07 Actualitate | Politic


Victor Ponta
Foto: HotNews.ro
USL si-a lansat, vineri, 27 mai, programul economic. Acesta prevede, intre altele, revenirea TVA la 19% si impozit diferentiat pe salari cu plafon de 16%. Vezi detalii aici. Liderul PSD, Victor Ponta, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 maryus315

  - apare in text "reducere cu 50%" fara sa cuantificati exact ce presupune aceasta reducere (sunt sectoare unde la o asemenea reducere obligatoriu inseamna restructuare ). Sa intelegem ca vreti sa eliminati din birocratie?
  - pot da exemple de sate in care exista si cate 15 (cincisprezece) baruri dar nu gasesti barbati la strans la cartofi sau la coasa. Protectia sociala prost gandita isi are un rost in situatia asta sau considerati ca trebuie alocati mai multi bani pur si simplu pentru a fi toata lumea fericita? Pe banii colectati de la noi..ei beau de dorm in noroi!

  • Victor Ponta

   Reducerea cu 50% la bunuri si servicii inseamna practic ca tot ceea ce inseamna cheltuiala in afara de personal in sectorul public inclusiv la autoritatile locale poate fi in mod realist redus la jumatate. Si dau exemple: de la numarul de masini, numarul persoanelor care merg in deplasari in strainatate sau in tara pana la consumabile si tot ce tine de cheltuielile obisnuite. Este o risipa evidenta in acest sector si ea poate fi controlata drastic.

 • Întrebarea nr. 2 HP

  Buna ziua,

  1) Care sunt fundamentele reale (din punct de vedere tehnic si macroeconomic) ce va sustin implementarea masurilor anuntate ? Expertii economici sustin si acrediteaza faptul ca Romania isi poate PERMITE asemenea masuri ? Sau e nevoie de ajustari in alte parti.

  2) In structura actuala de masuri economice exista (din punctul de vedere al USL) unele pozitive ? Cat de mult ne-ar afecta schimbarea radicala a opticii economice la fiecare 4 ani ? In conditiile recesiunii globale asemenea fâstâceli si suciri nu impacteaza negativ programele pe termen mediu si lung ?

  Multumesc,

  • Victor Ponta

   1. Toate datele prezentate in programul nostru, inclusiv prognozele pentru anii urmatori au in josul paginii sursa lor (de obicei Eurostat sau Institutul National de Statistica, BNR, FMI etc). Nu avem nici un indicator pe care sa-l fi prognozat noi.

   2. Politicile economice si fiscale sunt o schimbare radicala a ceea ce se intampla azi, dar sunt o imbunatatire evidenta a masurilor pozitive din perioada guvernelor Isarescu, Nastase, Tariceanu, actualizate pentru momentul post-criza economica mondiala.

 • Întrebarea nr. 3 Ritzi Pitzi

  Buna ziua,

  Va rog sa precizati cum veti compensa reducerile de venituri la buget care vor aparea in urma impozitarii diferentiate.

  Daca impozitul se va reduce la 8% pentru cea mai mare parte a salariatilor si la 12% pentru o alta parte importanta, in conditiie in care impozitul nu va creste peste 16% pentru cei cu salarii mai mari, de unde vor veni incasarile pentru a nu dezechilibra bugetul de stat ?


  Multumesc.

  • Victor Ponta

   Scaderea la buget prin cota regresiva (16, 12, 8) reprezinta mai putin de 1% din PIB. Daca previziunile FMI privind cresterea economica 2011 -2012 sunt reale si daca aplicam cele opt surse suplimentare de venituri precizate in program, scaderea din cota regresiva este foarte usor de compensat.

 • Întrebarea nr. 4 Kris

  1. In document se vorbeste de un nou acord cu FMI in 2013, pentru ce suma si cum va diminua datoria externa a Romaniei?
  2. Cresterea veniturilor bugetare la 38% ce are in vedere?

  • Victor Ponta

   1. Foarte clar: NU vrerm un nou acord de imprumut cu FMI, deci nu marim datoria externa, ci un acord de tipul celui actual (precautionary), care sa reprezinte doar un tip de audit international referitor la indicatorii macro-economici.

   2. Cu 32% venituri bugetare din PIB suntem pe ultimul loc in UE si nu putem sustine in mod realist serviciile publice fundamentale: sanatate, educatie, protectie sociala. Cresterea veniturilor se face prin taxele si impozitele pe care le-am precizat in program si prin colectarea imbunatatita facuta de ANAF, vama si garda financiara aflate sub monitorizare si chiar conducere a unor experti internationali.

 • Întrebarea nr. 5 Costin1968

  Cat este Social-deemocrat si cat liberal, programul USL?Imi puteti spune in procente, va rog?

  • Victor Ponta

   Este 100% ceea ce eu inteleg si admir prin termenul britanic de a treia cale. O modernizare evidenta si radicala a ceea ce a fost setul de politici atat al PSD cat si al PNL in perioadele anterioare. Asa incat cred ca este un program 100% USL.

 • Întrebarea nr. 6 spartan

  Domnule Ponta,
  Am citit ca veti face un milion de locuri de munca. Cum va fi posibila atingerea acestui tel si pentru cine le veti face, avand in vedere ca, statistic, nu avem decat peste 500 000 de someri. Oare e treaba statului sa creeze locuri de munca? Multumesc

  • Victor Ponta

   Este o eroare de interpretare. In primul rand, numarul oficial de someri prezentat de guvern nu cuprinde categoria celor care au iesit din perioada legala, munca la negru, cei care lucreaza temporar in strainatate, munca in agricultura si munca sezoniera. Populatia activa a Romaniei, capabila sa devina salariata daca exista locuri de munca este de peste 7 milioane. Asa incat, daca reusim la cei 4, 1 de salariati actuali sa adaugam inca un milion, abia ne apropiem, fara sa atingem, media europeana de ocupare a fortei de munca.

 • Întrebarea nr. 7 pehash

  Dle Ponta,

  1. Puteti sa numiti o singura persoana care a contribuit direct la crearea acestui program si sa ne spuneti cu ce a contribuit?
  2. Explicati va rog cum se vor reinvesti dividendele in cazul in care USL ajunge la guvernare.

  Multumesc.

  • Victor Ponta

   Pot sa numesc mai multe persoane care m-au ajutat foarte mult in elaborarea acestei viziuni. Dintre cei cunoscuti, ii mentionez pe Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase, doi fosti prim-ministri cu autoritate; am discutat si apreciez opiniile lui Florin Georgescu, Mihai Tanasescu si Varujan Vosganian, trei fosti ministri de finante, si exista o echipa de tineri economisti care vor deveni cunoscuti in viitorul guvern USL.

  • Victor Ponta

   2. Situatia actuala a neimpozitarii profiturilor si dividendelor reinvestite este extrem de neclara si neuniforma. Am precizat in programul nostru ca vom pastra principiul neimpozitarii acestora cu doua obiective: a) stimularea investitiei din profist si b) descurajarea exporturilor de capital.

 • Întrebarea nr. 8 fcojocariu

  1. ce propuneti pentru o mai buna uniformizare in actualul sistem de colectare a taxelor, in conditiile in care si acum mai sunt categorii intregi de baieti destepti care se bucura de permeabilitatea codului fiscal?
  2. ce spuneti despre necesitatea impozitarii pensiilor?

  • Victor Ponta

   1. sustinem restructurarea si coordonarea intr-o singura institutie a ANAF, Garda Financiara si Vama, numirile in toate functiile din aceste institutii sa fie nepolitice, din persoane care au vechime in sistem si instituirea expertilor din tarile UE cu performante in domeniu (ma gandesc la Marea Britanie si la Germania) care sa monitorizeze si sa asiste managementul acestor structuri.

   2. programul nostru social il vom prezenta in data de 17 iunie. Pana atunci vreau sa precizez ca dupa cresterile de salarii si pensii pe care le-a anuntat Emil Boc si pe care le vom sprijini nu am gandit noi cresteri in acest domeniu in afara de actualizarile cu rata inflatiei prevazute deja.

 • Întrebarea nr. 9 masteryodda

  va intreb daca s-a calculat deficitul bugetar dupa masurile expuse in programul economic si de unde ar putea fi el acoperit? Din cate stiu, deficitul trebuie sa se incardreze sub 3% dupa 2012. Si daca se poate o analiza cu cifre, gen scadem CAS 5%, impactul asupra bugetului pentre primele luni dupa implementarea masurii, finantarea lui si ulterior beneficiile.

  • Victor Ponta

   Am intocmit si veti gasi pe site toate implicatiile bugetare ale masurilor propuse. Strict referitor la CAS, daca marim salariul minim la 800 de RON, daca avem cresterea de anul acesta de 1, 5% si daca reusim doar sa dublam numarul deja anuntat de dl Boc de noi locuri de munca, cei 0, 6% din PIB pierduti in urma scaderii CAS sunt deja acoperiti.

 • Întrebarea nr. 10 carat

  1. Domnule Ponta, inteleg ca aveti convingerea ca daca veti micsora TVA-ul, vor scadea automat si preturile. Pe ce se bazeaza aceasta certitudine ?
  2. Avand in vedere ca traversam o criza economica MONDIALA, cum veti face dv. ca economia Romaniei sa *duduie* din nou? Cine va cumpara surplusul de produse pentru ca statul sa incaseze banii cu care sa puteti plati cresterea salariilor (banuiesc ca si a pensiilor ca altfel nu se poate) pentru a sprijinii investitiile etc. si pentru a compensa si chiar depasi incasarile la buget, in conditiile in care si impozitarea va fi micsorata? Iar daca majorarea de salarii si reducerea impozitarii nu se va face imediat ce veti ajunge la putere ci doar cand intreaga lume va iesi din criza si/sau cand economia Romaniei va deveni competitiva, nu veniti decat cu promisiuni desarte pentru ca atunci, cu siguranta aceste lucruri se vor intampla si fara a fi dv. la putere.

  • Victor Ponta

   1. Nu, nu am afirmat si nu cred ca scaderea TVA-ului va reduce si preturile, ci doar va fi un sprijin pentru producatori si pentru cresterea consumului. Scaderea mare a TVA-ului la produse alimentare de 15% are ca scop principal combaterea evaziunii fiscale in domeniu (estimarile actuale la produse agro-alimentare arata ca peste 80% se vand fara factura), si un sprijin implicit pentru producatorii nationali din domeniu. Deci asta dorim cu scaderea TVA-ului la produse agro-alimentare.

   2. Toate propunerile noastre economice vor fi cuprinse in primul buget al Guvernului USL (cel mai tarziu in decembrie 2012), cu exceptia scaderii TVA-ului de la 24% la 19% pe care o previzionam in mod prudent si realist sa se faca pe parcursul unui mandat de 4 ani.

 • Întrebarea nr. 11 Danny

  Buna ziua domnule Ponta,

  Doua intrebari am pentru dvs.

  1. Nu considerati ca 16% este un plafon cam scazut pentru impozitare?

  2. Referitor la crearea de 1 milion de locuri de munca, Mihnea Vasilache a declarat urmatoarele: "Romania are aproximativ 4.1 milioane de angajati si o rata a somajului de 6.6% ceea ce implica o forta totala de munca de 4.4 milioane. In acest context 1 milion de locuri de munca aditionale inseamna somaj 0% precum si inca 700,000 de lucratori de importat sau de scos din economia subterana." Cum comentati dvs aceste declaratii?

  Va multumesc

  • Victor Ponta

   1. Sigur ca este, si oricum cel mai stimulativ sistem fiscal din Europa. Dar in acest moment de criza economica si mai ales de pesimism si chiar psihoza publica era absolut necesar sa dam un semnal de incredere pentru viitor.

   2. Am raspuns mai sus, ma refer la gradul de ocupare al populatiei active (peste 7 milioane de romani) si chiar la o politica capabila sa-i reintegreze pe romanii plecati la munca in strainatate. Somaj zero nu este o tinta realista si nu ne-am propus asa ceva.

 • Întrebarea nr. 12 AlinN

  Buna ziua,

  Ce inseamna scaderea cu 50% cheltuililor cu serviciilor? Ne spuneti in premiera ca daca ajungeti la guvernare nu se vor mai da retete gratuite si compensate? (50% din aceste servicii sunt in sanatate)

  • Victor Ponta

   Este o confuzie si multumesc pentru intrebare. La capitolul cheltuieli cu bunuri si servicii exista o categorie a cheltuielilor obligatorii (curent electric, chirii, inclusiv medicamente) care in mod evident nu pot fi reduse pentru ca nu tin de managementul guvernamental, ci de preturile pietei. Deci nici vorba de reducerea retetelor gratuite si compensate.

 • Întrebarea nr. 13 Claudiu Popa

  Buna ziua,
  As dori sa va adresez cateva intrebari:
  - De ce va doriti cu atata ardoare sa platiti datoria de 25 milioane de euro facuta de guvernul Boc? Nu as dori sa-mi dati un raspun populist gen ca ne salvati de PDL caci eu unul nu va cred.
  - Daca tot ati afirmat ca ceea ce contine programul nu reprezinta promisiuni ci mai degraba obiective sau viziuni, de ce nu faceti un program clar, concis care sa poata fi analizat, discutat si de ce nu, votat? In general viziunile sunt personale si nu se voteaza.
  Va multumesc anticipat.

  • Victor Ponta

   Un raspuns nepopulist: datoria este de miliarde, nu milioane si trebuie platita pentru ca altfel Romania ar iesi din sistemul financiar international (gen Argentina). Daca as spune ca nu platesc acele datorii, chiar daca critic modul in care au fost cheltuiti banii respectivi, as fi populist si chiar iresponsabil. Ceea ce am precizat ca nu intentionam sa platim decat dupa un audit foarte strict este datoria pe care ministerul condus de doamna Elena Udrea o face in acest moment (4 miliarde de euro) prin PNDI (programul national de dezvoltare a infrastructurii), deoarece consideram ca sunt bani irositi si deturnati in scopuri politice si de coruptie institutionalizata.

 • Întrebarea nr. 14 Ioan Costina

  1. Fiind un emigrant, vreau sa va intreb ce prevede programul USL pentru stimularea intoarcerii emigrantilor romani?
  2. Cercetarea romaneasca a fost in mod constant la pamant dupa revolutie, in principal din lipsa finantarii. Aveti in programul USL o strategie care sa o reanimeze?

  • Victor Ponta

   Nu cred la modul realist ca un emigrant roman se va intoarce in tara decat daca reusim sa oferim conditii de venituri si servicii publice la nivelul tarii in care se afla acum. Despre cercetare vom prezenta in cadrul programului sectorial educatie si cercetare in data de 4 iunie.

 • Întrebarea nr. 15 anonimul venetian

  1.Cum intentionati sa adaptati acordul actual cu FMI tinand cont de obiectivele asumate pina in prezent?

  2.Cum intentionati sa cresteti veniturile bugetare pe termen scurt tinand cont de realitatea imediata?

  Multumesc.

  • Victor Ponta

   1. Este evident si realist ca acordul actual cu FMI valabil pana in 2013 nu poate fi denuntat. Ar fi un semnal negativ pe plan international iar experienta Ungariei in acest sens ne face sa fim foarte precauti. Dar pe baza experientei din 2000 - 2004 stim foarte bine ca tintele macro-economice pot fi atinse si prin alte masuri decat cele propuse de guvernul Boc. In acest sens am spus ca respectam acrodul cu FMI dar venim cu alte propuneri in masura in care acestea vor dovedi delegatiei FMI ca nu afecteaza rezultatul final.

 • Întrebarea nr. 16 Andrei S.

  Buna ziua,

  In primul rand doresc sa va spun ca nu sunt, nu am fost si nu stiu daca voi fi vreodata simpatizant PSD. Sunt o persoana cu mentalitate de dreapta, am fost sustinatorul aliantei DA .. al PNL si al PDL pana la un punct. In al doilea rand as dori sa va pun mai multe intrebari si daca sunteti amabil oferiti-mi un raspuns sincer la ele.

  1. Ce se intampla cu salariile peste 4000 RON in noul program USL? Atat eu cat si sotia castigam peste 4000 RON pe luna si sincer chiar daca nu ne convine actuala conducere cota unica a ramas la 16% si am incredere ca o sa o ramana si dupa 2012. Va intreb pentru ca familia mea ar fi direct afectata de o marire a impozitarii. Ratele / venitul familiei ar avea de suferit.
  Daca as putea avea incredere ca aceasta cota unica ar ramane la fel as vota USL pentru PNL.

  2. A fost un referendum "bine pus" de presedinte odata cu alegerile in care votantii (inclusiv cei ai USL) au dorit reducerea nr de parlamentari .. sunteti de acord cu aceasta reducere?

  //(editat de HotNews.ro)

  • Victor Ponta

   1. Toate salariile peste 1600 de RON lunar vor fi impozitate cu 16%. In special la solicitarea colegilor liberali am asumat ca aceasta cota nu va creste in perioada 2012 - 2016, asa ca puteti vota USL pentru PNL.

   2. Am mai spus si consider ca putem fara probleme sa reducem semnificativ numarul actual de parlamentari. Din pacate cei care au astazi majoritate (in special PDL si independentii traseisti), nu vor vota aceasta reducere din motive evidente.

7937 vizualizari

 • intrebari (Duminică, 29 mai 2011, 19:03)

  maryus315 [anonim]

  - apare in text "reducere cu 50%" fara sa cuantificati exact ce presupune aceasta reducere (sunt sectoare unde la o asemenea reducere obligatoriu inseamna restructuare ). Sa intelegem ca vreti sa eliminati din birocratie?
  - pot da exemple de sate in care exista si cate 15 (cincisprezece) baruri dar nu gasesti barbati la strans la cartofi sau la coasa. Protectia sociala prost gandita isi are un rost in situatia asta sau considerati ca trebuie alocati mai multi bani pur si simplu pentru a fi toata lumea fericita? Pe banii colectati de la noi..ei beau de dorm in noroi!
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:42)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui maryus315

   Reducerea cu 50% la bunuri si servicii inseamna practic ca tot ceea ce inseamna cheltuiala in afara de personal in sectorul public inclusiv la autoritatile locale poate fi in mod realist redus la jumatate. Si dau exemple: de la numarul de masini, numarul persoanelor care merg in deplasari in strainatate sau in tara pana la consumabile si tot ce tine de cheltuielile obisnuite. Este o risipa evidenta in acest sector si ea poate fi controlata drastic.
 • 2 intrebari (Duminică, 29 mai 2011, 19:22)

  HP [utilizator]

  Buna ziua,

  1) Care sunt fundamentele reale (din punct de vedere tehnic si macroeconomic) ce va sustin implementarea masurilor anuntate ? Expertii economici sustin si acrediteaza faptul ca Romania isi poate PERMITE asemenea masuri ? Sau e nevoie de ajustari in alte parti.

  2) In structura actuala de masuri economice exista (din punctul de vedere al USL) unele pozitive ? Cat de mult ne-ar afecta schimbarea radicala a opticii economice la fiecare 4 ani ? In conditiile recesiunii globale asemenea fâstâceli si suciri nu impacteaza negativ programele pe termen mediu si lung ?

  Multumesc,
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:44)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui HP

   1. Toate datele prezentate in programul nostru, inclusiv prognozele pentru anii urmatori au in josul paginii sursa lor (de obicei Eurostat sau Institutul National de Statistica, BNR, FMI etc). Nu avem nici un indicator pe care sa-l fi prognozat noi.

   2. Politicile economice si fiscale sunt o schimbare radicala a ceea ce se intampla azi, dar sunt o imbunatatire evidenta a masurilor pozitive din perioada guvernelor Isarescu, Nastase, Tariceanu, actualizate pentru momentul post-criza economica mondiala.
 • Venituri bugetare (Duminică, 29 mai 2011, 19:22)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Buna ziua,

  Va rog sa precizati cum veti compensa reducerile de venituri la buget care vor aparea in urma impozitarii diferentiate.

  Daca impozitul se va reduce la 8% pentru cea mai mare parte a salariatilor si la 12% pentru o alta parte importanta, in conditiie in care impozitul nu va creste peste 16% pentru cei cu salarii mai mari, de unde vor veni incasarile pentru a nu dezechilibra bugetul de stat ?


  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:46)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Scaderea la buget prin cota regresiva (16, 12, 8) reprezinta mai putin de 1% din PIB. Daca previziunile FMI privind cresterea economica 2011 -2012 sunt reale si daca aplicam cele opt surse suplimentare de venituri precizate in program, scaderea din cota regresiva este foarte usor de compensat.
 • intrebari (Duminică, 29 mai 2011, 19:36)

  Kris [anonim]

  1. In document se vorbeste de un nou acord cu FMI in 2013, pentru ce suma si cum va diminua datoria externa a Romaniei?
  2. Cresterea veniturilor bugetare la 38% ce are in vedere?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:49)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Kris

   1. Foarte clar: NU vrerm un nou acord de imprumut cu FMI, deci nu marim datoria externa, ci un acord de tipul celui actual (precautionary), care sa reprezinte doar un tip de audit international referitor la indicatorii macro-economici.

   2. Cu 32% venituri bugetare din PIB suntem pe ultimul loc in UE si nu putem sustine in mod realist serviciile publice fundamentale: sanatate, educatie, protectie sociala. Cresterea veniturilor se face prin taxele si impozitele pe care le-am precizat in program si prin colectarea imbunatatita facuta de ANAF, vama si garda financiara aflate sub monitorizare si chiar conducere a unor experti internationali.
 • Domnule Pres., (Duminică, 29 mai 2011, 19:41)

  Costin1968 [utilizator]

  Cat este Social-deemocrat si cat liberal, programul USL?Imi puteti spune in procente, va rog?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:51)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costin1968

   Este 100% ceea ce eu inteleg si admir prin termenul britanic de a treia cale. O modernizare evidenta si radicala a ceea ce a fost setul de politici atat al PSD cat si al PNL in perioadele anterioare. Asa incat cred ca este un program 100% USL.
 • locuri de munca (Duminică, 29 mai 2011, 19:42)

  spartan [anonim]

  Domnule Ponta,
  Am citit ca veti face un milion de locuri de munca. Cum va fi posibila atingerea acestui tel si pentru cine le veti face, avand in vedere ca, statistic, nu avem decat peste 500 000 de someri. Oare e treaba statului sa creeze locuri de munca? Multumesc
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:53)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui spartan

   Este o eroare de interpretare. In primul rand, numarul oficial de someri prezentat de guvern nu cuprinde categoria celor care au iesit din perioada legala, munca la negru, cei care lucreaza temporar in strainatate, munca in agricultura si munca sezoniera. Populatia activa a Romaniei, capabila sa devina salariata daca exista locuri de munca este de peste 7 milioane. Asa incat, daca reusim la cei 4, 1 de salariati actuali sa adaugam inca un milion, abia ne apropiem, fara sa atingem, media europeana de ocupare a fortei de munca.
 • intrebari (Duminică, 29 mai 2011, 19:44)

  pehash [utilizator]

  Dle Ponta,

  1. Puteti sa numiti o singura persoana care a contribuit direct la crearea acestui program si sa ne spuneti cu ce a contribuit?
  2. Explicati va rog cum se vor reinvesti dividendele in cazul in care USL ajunge la guvernare.

  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:55)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui pehash

   Pot sa numesc mai multe persoane care m-au ajutat foarte mult in elaborarea acestei viziuni. Dintre cei cunoscuti, ii mentionez pe Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase, doi fosti prim-ministri cu autoritate; am discutat si apreciez opiniile lui Florin Georgescu, Mihai Tanasescu si Varujan Vosganian, trei fosti ministri de finante, si exista o echipa de tineri economisti care vor deveni cunoscuti in viitorul guvern USL.
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 11:56)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui pehash

   2. Situatia actuala a neimpozitarii profiturilor si dividendelor reinvestite este extrem de neclara si neuniforma. Am precizat in programul nostru ca vom pastra principiul neimpozitarii acestora cu doua obiective: a) stimularea investitiei din profist si b) descurajarea exporturilor de capital.
 • fiscalitate (Duminică, 29 mai 2011, 20:21)

  fcojocariu [anonim]

  1. ce propuneti pentru o mai buna uniformizare in actualul sistem de colectare a taxelor, in conditiile in care si acum mai sunt categorii intregi de baieti destepti care se bucura de permeabilitatea codului fiscal?
  2. ce spuneti despre necesitatea impozitarii pensiilor?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:00)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui fcojocariu

   1. sustinem restructurarea si coordonarea intr-o singura institutie a ANAF, Garda Financiara si Vama, numirile in toate functiile din aceste institutii sa fie nepolitice, din persoane care au vechime in sistem si instituirea expertilor din tarile UE cu performante in domeniu (ma gandesc la Marea Britanie si la Germania) care sa monitorizeze si sa asiste managementul acestor structuri.

   2. programul nostru social il vom prezenta in data de 17 iunie. Pana atunci vreau sa precizez ca dupa cresterile de salarii si pensii pe care le-a anuntat Emil Boc si pe care le vom sprijini nu am gandit noi cresteri in acest domeniu in afara de actualizarile cu rata inflatiei prevazute deja.
 • Este cumva populism (Duminică, 29 mai 2011, 20:28)

  Moldoveanu [anonim]

  Il rog pe d-l Presedinte sa spuna daca abroga legea pensiilor promovata de actuala putere pe principiul contributivitatii si legea de salarizare in invatamant si se revine la pensiile speciale si salariile profesorilor majorate cu 50% si cum le va plati in conditiile in care reduce si fiscalitatea si contributiile
 • deficit (Duminică, 29 mai 2011, 21:24)

  masteryodda [utilizator]

  va intreb daca s-a calculat deficitul bugetar dupa masurile expuse in programul economic si de unde ar putea fi el acoperit? Din cate stiu, deficitul trebuie sa se incardreze sub 3% dupa 2012. Si daca se poate o analiza cu cifre, gen scadem CAS 5%, impactul asupra bugetului pentre primele luni dupa implementarea masurii, finantarea lui si ulterior beneficiile.
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:03)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui masteryodda

   Am intocmit si veti gasi pe site toate implicatiile bugetare ale masurilor propuse. Strict referitor la CAS, daca marim salariul minim la 800 de RON, daca avem cresterea de anul acesta de 1, 5% si daca reusim doar sa dublam numarul deja anuntat de dl Boc de noi locuri de munca, cei 0, 6% din PIB pierduti in urma scaderii CAS sunt deja acoperiti.
 • BUNA ZIUA (Duminică, 29 mai 2011, 21:35)

  carat [utilizator]

  1. Domnule Ponta, inteleg ca aveti convingerea ca daca veti micsora TVA-ul, vor scadea automat si preturile. Pe ce se bazeaza aceasta certitudine ?
  2. Avand in vedere ca traversam o criza economica MONDIALA, cum veti face dv. ca economia Romaniei sa *duduie* din nou? Cine va cumpara surplusul de produse pentru ca statul sa incaseze banii cu care sa puteti plati cresterea salariilor (banuiesc ca si a pensiilor ca altfel nu se poate) pentru a sprijinii investitiile etc. si pentru a compensa si chiar depasi incasarile la buget, in conditiile in care si impozitarea va fi micsorata? Iar daca majorarea de salarii si reducerea impozitarii nu se va face imediat ce veti ajunge la putere ci doar cand intreaga lume va iesi din criza si/sau cand economia Romaniei va deveni competitiva, nu veniti decat cu promisiuni desarte pentru ca atunci, cu siguranta aceste lucruri se vor intampla si fara a fi dv. la putere.
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:07)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui carat

   1. Nu, nu am afirmat si nu cred ca scaderea TVA-ului va reduce si preturile, ci doar va fi un sprijin pentru producatori si pentru cresterea consumului. Scaderea mare a TVA-ului la produse alimentare de 15% are ca scop principal combaterea evaziunii fiscale in domeniu (estimarile actuale la produse agro-alimentare arata ca peste 80% se vand fara factura), si un sprijin implicit pentru producatorii nationali din domeniu. Deci asta dorim cu scaderea TVA-ului la produse agro-alimentare.

   2. Toate propunerile noastre economice vor fi cuprinse in primul buget al Guvernului USL (cel mai tarziu in decembrie 2012), cu exceptia scaderii TVA-ului de la 24% la 19% pe care o previzionam in mod prudent si realist sa se faca pe parcursul unui mandat de 4 ani.
 • Impozitarea si locurile de munca (Duminică, 29 mai 2011, 22:14)

  Danny [anonim]

  Buna ziua domnule Ponta,

  Doua intrebari am pentru dvs.

  1. Nu considerati ca 16% este un plafon cam scazut pentru impozitare?

  2. Referitor la crearea de 1 milion de locuri de munca, Mihnea Vasilache a declarat urmatoarele: "Romania are aproximativ 4.1 milioane de angajati si o rata a somajului de 6.6% ceea ce implica o forta totala de munca de 4.4 milioane. In acest context 1 milion de locuri de munca aditionale inseamna somaj 0% precum si inca 700,000 de lucratori de importat sau de scos din economia subterana." Cum comentati dvs aceste declaratii?

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:11)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Danny

   1. Sigur ca este, si oricum cel mai stimulativ sistem fiscal din Europa. Dar in acest moment de criza economica si mai ales de pesimism si chiar psihoza publica era absolut necesar sa dam un semnal de incredere pentru viitor.

   2. Am raspuns mai sus, ma refer la gradul de ocupare al populatiei active (peste 7 milioane de romani) si chiar la o politica capabila sa-i reintegreze pe romanii plecati la munca in strainatate. Somaj zero nu este o tinta realista si nu ne-am propus asa ceva.
 • Cheltuielile cu serviciile. (Duminică, 29 mai 2011, 22:16)

  AlinN [utilizator]

  Buna ziua,

  Ce inseamna scaderea cu 50% cheltuililor cu serviciilor? Ne spuneti in premiera ca daca ajungeti la guvernare nu se vor mai da retete gratuite si compensate? (50% din aceste servicii sunt in sanatate)
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:14)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinN

   Este o confuzie si multumesc pentru intrebare. La capitolul cheltuieli cu bunuri si servicii exista o categorie a cheltuielilor obligatorii (curent electric, chirii, inclusiv medicamente) care in mod evident nu pot fi reduse pentru ca nu tin de managementul guvernamental, ci de preturile pietei. Deci nici vorba de reducerea retetelor gratuite si compensate.
 • Utopia programului USL (Duminică, 29 mai 2011, 22:33)

  Claudiu Popa [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa va adresez cateva intrebari:
  - De ce va doriti cu atata ardoare sa platiti datoria de 25 milioane de euro facuta de guvernul Boc? Nu as dori sa-mi dati un raspun populist gen ca ne salvati de PDL caci eu unul nu va cred.
  - Daca tot ati afirmat ca ceea ce contine programul nu reprezinta promisiuni ci mai degraba obiective sau viziuni, de ce nu faceti un program clar, concis care sa poata fi analizat, discutat si de ce nu, votat? In general viziunile sunt personale si nu se voteaza.
  Va multumesc anticipat.
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:17)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu Popa

   Un raspuns nepopulist: datoria este de miliarde, nu milioane si trebuie platita pentru ca altfel Romania ar iesi din sistemul financiar international (gen Argentina). Daca as spune ca nu platesc acele datorii, chiar daca critic modul in care au fost cheltuiti banii respectivi, as fi populist si chiar iresponsabil. Ceea ce am precizat ca nu intentionam sa platim decat dupa un audit foarte strict este datoria pe care ministerul condus de doamna Elena Udrea o face in acest moment (4 miliarde de euro) prin PNDI (programul national de dezvoltare a infrastructurii), deoarece consideram ca sunt bani irositi si deturnati in scopuri politice si de coruptie institutionalizata.
 • intrebare (Duminică, 29 mai 2011, 22:47)

  Ioan Costina [anonim]

  1. Fiind un emigrant, vreau sa va intreb ce prevede programul USL pentru stimularea intoarcerii emigrantilor romani?
  2. Cercetarea romaneasca a fost in mod constant la pamant dupa revolutie, in principal din lipsa finantarii. Aveti in programul USL o strategie care sa o reanimeze?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:18)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Costina

   Nu cred la modul realist ca un emigrant roman se va intoarce in tara decat daca reusim sa oferim conditii de venituri si servicii publice la nivelul tarii in care se afla acum. Despre cercetare vom prezenta in cadrul programului sectorial educatie si cercetare in data de 4 iunie.
 • Intrebari (Duminică, 29 mai 2011, 23:21)

  Alui [anonim]

  Cum veti crea cele un milion de noi locuri de munca?
  Credeti ca numarul functionarilor la stat ar trebui redus sau crescut?
 • fara studii de impact, programul = vorbarie goala (Duminică, 29 mai 2011, 23:45)

  Le Meow [utilizator]

  Am citit programul economic (ma rog, un pdf dupa niste slide-uri in powerpoint; m-as fi asteptat la ceva mai discursiv). Am observat, intre altele, ca marea majoritate a masurilor sunt dintre cele care, pe termen scurt, produc gauri in buget (reduceri de taxe, etc).

  Cand veti prezenta un STUDIU DE IMPACT, pe termen scurt, al masurilor propuse? Cu cifre exacte, in miliarde de euro si procente din PIB - in asa fel incat sa stim dimensiunile gaurii din buget ce se va produce in primul an. In lipsa acestuia, programul USL este de tipul 'ce bine-ar fi sa fie bine'. Asadar, CAND?

  Desi nu prezentati nici o estimare a impactului, enumerati in program 8 'surse suplimentare de venituri' cu care promiteti sa acoperiti gaura pe care intentionati sa o produceti in buget. Spre aducere aminte, iata-le mai jos. Dupa fiecare dintre ele, am adaugat intrebari simple, in majuscule. (...)

  Editat de HotNews.ro. Va rugam limitati-va la doua intrebari
 • Targuri si expozitii (Luni, 30 mai 2011, 0:49)

  Amos [anonim]

  Care este pozitia USL, dar in special al PSD in privinta sectorului de targuri si expozitii ? Contine programul economic anuntat si ceva inlesniri fiscale (deduceri, TVA,etc) pentru firmele care participa la manifestari expozitionale? Cum vede dl. Ponta situatia actuala, dar mai ales viitorul celui mai mare Complex Expozitional din tara ?
 • Legea invatamantului (Luni, 30 mai 2011, 3:11)

  Daniel [anonim]

  Domnule Ponta,

  Dupa cate am inteles, USL doreste ca noua lege a invatamantului sa fie abrogata si inlocuita cu o lege in care sa nu se schimbe multe lucruri, o lege in care de exemplu doamna Andronescu sa continue sa fie in Parlament in timp ce este si rector printre multe aletele. Va intreb: de ce doriti sa abrogato aceasta lege care in sfarsit poate aduce ceve de lumina in invatamantul si cercetarea romaneasca? De ce?

  Va multumesc
 • Tinta economica a guvernarii (Luni, 30 mai 2011, 4:46)

  Emil [anonim]

  Lansarea programului USL este un lucru pozitiv. Studiindu-l am observat ca tinta principala este formarea de locuri de munca (1 milion in urmatorii ani). Aceasta tinta este, totusi, unilaterala, in sensul ca reduce nivelul de asteptare al propulatiei doar la revenirea la o societate bazata pe munca.
  Nu credeti ca tinta programului ar trebui sa se refere la aspectele ce privesc dezvoltarea de ansamblu a economiei, cum ar fi, de exemplu, apropierea si atingerea nivelului de dezvoltare al economiei ce ar permite Romaniei sa intre in grupul statelor OECD intr-un orizont de 8-10 ani, daca nu chiar mai devreme?
  In confruntarea dintre diferite programe de guvernare, un astfel de tel ar oferi o concretete mai mare si avantaje competitive clare.
 • Doua intrebari (Luni, 30 mai 2011, 5:33)

  B.F. [anonim]

  Doresc următoarele precizări pentru măsurile:
  1.
  „Cota redusă de TVA la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume-fructe proaspete (TVA 24%, din care 9% catre buget si 15% dedus producatorului)” - Nu am înţeles cum stimuleaza reducerea TVA-lui pe producatorii agricoli şi cum se va face deducerea de 15%
  2.
  „Cresterea salariului minim pe economie la 800 lei/luna.” - Cum poate stimula crearea de noi locuri de muncă?
 • TVA (Luni, 30 mai 2011, 6:20)

  ion [anonim]

  Domnule Ponta, am citit cu atentie programul dvs si mi-a placut deoarece nu e plin de promisiuni si de populism.
  Ce efect credeti ca ar avea scaderea TVA la alimente?
  Care este raportul estimat intre venituri si cheltuieli, asa cum le anticipati dvs? Aduceti mai multi bani la buget sau nu?
  Multumesc!
 • despre programul USL (Luni, 30 mai 2011, 6:54)

  jay [anonim]

  felicitari despre prima mutare electorala! prim act de curaj merita felicitat...
  doua intrebari:
  - care ar fi prima (dar chiar prima!) miscare pe care ati face-o ca prim-ministru? (nu accept raspunsuri de genul "prima miscare e de acasa la palatul Victoria"...:))
  - ce va cuprinde mai specific programul USL in privinta reglementarii muncii, a codului muncii? veti merge cu actualul cod sau cu altul?

  Merci, Jay
 • patronate si salariu minim (Luni, 30 mai 2011, 7:27)

  dan prudent [anonim]

  Inteleg din declaratia Dvs ca in spatele viziunii prezentate aveti consensul patronatelor. Aceleasi patronate s-au opus cu indarjirea in 2011 la marirea saalriului mediu la 700 ron. De ce ar fi bucuroase acum sa se mareasca salariul minim cu 25%?
 • corelatie (Luni, 30 mai 2011, 7:33)

  corneliu [anonim]

  salariul minim marit atrage automat marirea salariului mediu (ergo pensii), deplasarea in sus a grilei de salarizare (cheltuiala sporita la buget - contrar acordului cu FMI), si marirea tuturor angaralelor indexate pe salariul minim sau mediu (de ex. amenzi). Cum se echilibreaza aceste diferente? Prin scaderea CAS -chiar la paritate salariati/pensionari- bugetul de pensii SCADE. Ce veti face?
 • program usl (Luni, 30 mai 2011, 7:48)

  sanda [anonim]

  Cum raspunde programul USL unui contribuabil, angajat in mediul privat care de 21 ani plateste din banii lui privelegiile altora,nu beneficiaza nici de salarii compensatorii,nici de legea 112,nici de pensionari anticipate,nici de pensii speciale,nici de sporuri absurde,nici de siguranta jobului,nici de spatii sau hectare gratuite,nici de tratament medical special,nici de chirii modice speciale,nici de concedii subventionate ?
 • Gradul de colectare (Luni, 30 mai 2011, 7:55)

  Stefan Schwartz [anonim]

  Buna ziua. Am citit cu atentie documentul (sa nu ii zicem platforma) si ma gindeam ca daca vreti sa cresteti gradul de colectare la 38% aveti probabil un plan bine pus la punct si asta, ca platitor de taxe nu poate decit sa ma bucure. Iar planul sa fie mai mult de cit acel "sa facem totul" sau "vom face si vom drege" pe care de 21 de ani ni-l promit toti cei care sesucced la putere (PSD included). Puteti detalia pe acest subiect ?

  Multumesc
 • program USL (Luni, 30 mai 2011, 8:13)

  anonimul venetian [anonim]

  1.Cum intentionati sa adaptati acordul actual cu FMI tinand cont de obiectivele asumate pina in prezent?

  2.Cum intentionati sa cresteti veniturile bugetare pe termen scurt tinand cont de realitatea imediata?

  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:23)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonimul venetian

   1. Este evident si realist ca acordul actual cu FMI valabil pana in 2013 nu poate fi denuntat. Ar fi un semnal negativ pe plan international iar experienta Ungariei in acest sens ne face sa fim foarte precauti. Dar pe baza experientei din 2000 - 2004 stim foarte bine ca tintele macro-economice pot fi atinse si prin alte masuri decat cele propuse de guvernul Boc. In acest sens am spus ca respectam acrodul cu FMI dar venim cu alte propuneri in masura in care acestea vor dovedi delegatiei FMI ca nu afecteaza rezultatul final.
 • program economic (Luni, 30 mai 2011, 8:30)

  tsunami [anonim]

  1. cat estimati ca va fi inflatia dupa aplicarea masurilor dvs?
  ///

  5. unde pot vedea calculele pe care le-ati facut si unde sa fie explicita situatia actuala (unde cheltuielile > veniturile la buget chiar cu TVA 24% si reducerile salariale si de personal), si proiectul (planificare, buget, mod de finantare) prin care dvs reusiti cheltuieli < venituri in conditiile in care, repet, productia este constanta (si deci exporturile, consumul) si veniturile la buget se vor diminua prin programul propus.daca ati avut la indemana aceste unelte, de ce nu au fost aplicate in timpul guvernarii psd din trecut?

  ////(editat de HotNews.ro)
 • De ce USL? (Luni, 30 mai 2011, 8:35)

  Andrei S. [anonim]

  Buna ziua,

  In primul rand doresc sa va spun ca nu sunt, nu am fost si nu stiu daca voi fi vreodata simpatizant PSD. Sunt o persoana cu mentalitate de dreapta, am fost sustinatorul aliantei DA .. al PNL si al PDL pana la un punct. In al doilea rand as dori sa va pun mai multe intrebari si daca sunteti amabil oferiti-mi un raspuns sincer la ele.

  1. Ce se intampla cu salariile peste 4000 RON in noul program USL? Atat eu cat si sotia castigam peste 4000 RON pe luna si sincer chiar daca nu ne convine actuala conducere cota unica a ramas la 16% si am incredere ca o sa o ramana si dupa 2012. Va intreb pentru ca familia mea ar fi direct afectata de o marire a impozitarii. Ratele / venitul familiei ar avea de suferit.
  Daca as putea avea incredere ca aceasta cota unica ar ramane la fel as vota USL pentru PNL.

  2. A fost un referendum "bine pus" de presedinte odata cu alegerile in care votantii (inclusiv cei ai USL) au dorit reducerea nr de parlamentari .. sunteti de acord cu aceasta reducere?

  //(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:25)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei S.

   1. Toate salariile peste 1600 de RON lunar vor fi impozitate cu 16%. In special la solicitarea colegilor liberali am asumat ca aceasta cota nu va creste in perioada 2012 - 2016, asa ca puteti vota USL pentru PNL.

   2. Am mai spus si consider ca putem fara probleme sa reducem semnificativ numarul actual de parlamentari. Din pacate cei care au astazi majoritate (in special PDL si independentii traseisti), nu vor vota aceasta reducere din motive evidente.
 • Inspectia Muncii, plata salarii castigate in insta (Luni, 30 mai 2011, 8:36)

  Racz Nadia [anonim]

  Buna ziua

  In oferta dvs. nu ati facut referire la institutiile axate pe control.
  Va adresez urmatoarele intrebari:
  1.Cum vedeti viitorul Inspectiei Muncii, institutie care in ultimii 3 ani s-a transformat in arma politica avand un plan de amenzi in baza caruia se face un adevarat concurs intre judete acestea fiind calificate in functie de cuantumul si numarul amenzilor
  2.Ce masuri veti dispune in legatura cu drepturile salariale castigate in instanta si neacordate, iar pe cei care se fac vinovati de acele OUG(37 si 105 /2009) declarate neconstitutionale si care au generat plata acestor sume de bani cum ii veti pedepsi?
  Va multumesc!
 • doua intrebari (Luni, 30 mai 2011, 8:44)

  adi [anonim]

  1. Avand in vederea pozitia exprimata ieri de Adriean Videanu, care ar fi masura sau masurile economice care sa produca acel soc economic necesar relansarii?
  2. Documentul pe care l-ati prezentat a fost realizat doar cu specialisti din partidele componente ale USL sau a existat si exprtiza "externa"?
  Multumesc.
 • Impozite pentru programatori? (Luni, 30 mai 2011, 8:50)

  Sergiu [anonim]

  D-le Ponta, ati afirmat in repetate randuri ca va ganditi sa schimbati politica de impozitare in Romania. Dupa cum stiti, programatorii beneficiaza de o scutire a impozitului de 16% catre stat. Veti mentine aceasta masura de sprijin a industriei IT din Romania sau nu?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:27)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sergiu

   Scutirea de impozit pentru programatori a fost o masura adoptata de guvernul PSD pe care o apreciez necesara si utila si in viitor. Reamintesc ca opozitia noastra alaturi de a grupului minoritatilor (Pambuccian) a modificat in Parlament propunerea guvernului Boc de eliminare a acestei scutiri.
 • Opinii (Luni, 30 mai 2011, 8:53)

  Alex1 [anonim]

  Din cate am vazut, opiniile generale legate de programul economic USL tind sa afirme ca e un program nerealist (si ma bazez pe opiniile oamenilor economici, si nu pe dorintele derizorii ale persoanelor fara pregatire in domeniu). As avea doua intrebari:
  1. sunteti pregatiti sa pierdeti alegerile, sau sa nu atingeti obiectivele propuse ? tind sa cred ca e foarte posibil.

  2. am vazut comentarii legate de acel milion de locuri de munca: daca avem 500.000 de someri, pentru cine se vor mai creea inca 500.000 de locuri de munca? Acest procent se poate atinge in conditiile economiei de piata , daca evolutia economiei globale (si nu numai a romaniei) este pe un tren crescator. Estimati acest lucru, ca majoritatatea statelor vor avea o crestere foarte mare a economiei si ca in acest context o sa existe o crestere si in Romania?

  Multumesc
 • Buna ziua domnule Ponta! (Luni, 30 mai 2011, 9:20)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Am cateva intrebari si va rog respectuos sa-mi raspundeti. Va multumesc anticipat!
  1. Majoritatea analistilor spun despre noul program USL ca este pompos dar necredibil in conditiile in care pentru aplicarea tuturor masurilor (unele dintre ele hilare, cum ar fi admiterea la licitatii doar a firmelor nou infiintate sau zero taxe pentru firmele care angajeaza personal sub 25 de ani sau peste 55 de ani, acestea fiind masuri discriminatorii) se creeaza o gaura bugetara de circa 4-5 miliarde de euro, iar programul USL nu prevede nici macar o sursa de finantare a masurilor propuse. De unde veti lua banii necesari finantarii acestui deficit bugetar, populist in opinia mea?
  2. Nu am vazut in programul dumneavostra nimic despre restructurarea aparatului bugetar, ba din contra vreti sa dati liber din nou la angajarile bugetare care ne vor conduce din nou la marirea birocratiei si coruptiei in toate sectoarele bugetare. Nu am vazut reforme in acest sens in programul dumneavoastra, ce vreti sa faceti cu aparatul bugetar, mult supradimensionat fata de toate celelalte tari din UE? (...)

  Marian Eugen
  Editat de HotNews.ro Va rugam limitati-va la doua intrebari
 • realitatea nemascata (Luni, 30 mai 2011, 9:33)

  Sebastian Von [anonim]

  Nu ne va "paste " situatia Greciei, Portugaliei, Spaniei(printre ultimele tari conduse de o stanga r care evident va pierde guvernarile -ce ironie!!- in urma crizelor)cu o guvernare "mai la stanga "celei actuale din Romania?
  Cum vedeti declinul -ironic in aceste timpuri- stangii pe toata planeta?
 • intrebare (Luni, 30 mai 2011, 9:34)

  adrcov [utilizator]

  buna ziua domnule ponta, am citit programul economic usl in presa si nu am vazut nimic despre o eventuala reducere a cheltuieliilor bugetare.nu aveti in vedere reducerea numarului de bugetari ai romaniei?nu considerati ca institutiile statului au prea multi angajati?2-legat de restructurarea politiei romane, tinand cont de faptul ca populatia romaniei statistic a scazut, si luand in considerare faptul ca politia locala a preluat o mare parte din atributiile politiei nationale( inclusiv circulatia in orase, paza etc) nu vedeti necesara o restructurare a efectivelor politiei romane?///va multumesc.(editat de HotNews.ro)
 • Despre PSD (Luni, 30 mai 2011, 9:38)

  s73j4r [anonim]

  As dori sa va adresez doua intrebari la care sper sa raspundeti sincer:

  1. Ati citit cartile despre "Revolutia din 1989" ale domnului Grigore Cartianu ? si daca da, ce parere aveti despre concluziile dansului?

  2. PSD este un partid comunist ? Argumentati raspunsul.

  Multumesc si sper sa aveti curajul de a raspunde acestor intrebari.
 • Desfiintare cota unica (Luni, 30 mai 2011, 9:57)

  Ciprian [anonim]

  Dl Ponta,

  Lasand la o parte abordarea emotionala in chestiunea cotei unice (sa luam de la bogati si sa dam la saraci!) ati analizat impactul economic ?
  Cota unica este mai usor de administrat, deci mai eficienta si mai practica.
  Ce inseamna pentru dumneavoastra "bogat"? De la 1600 Ron in sus ?
  Daca da, nu faceti decat sa puneti in carca celor care cu adevarat muncesc in tara asta toate frustrarile asistatilor care la viitoarele alegeri vor cere din ce in ce mai mult.
  Daca incasarile nu vor fi suficiente , aveti in vedere ridicarea pragului maxim ?
  Stiti ca dl Iliescu propunea acum 15 ani impozit de 80% pentru salariile de peste 1000$.

  Cu respect,
  Ciprian(editat de HotNews.ro)
 • intrebari despre programul USL (Luni, 30 mai 2011, 10:03)

  minus [anonim]

  Eu cred ca PSD si PNL au avut contributia lor la ceea ce inseamna azi Romania- socotesc aici lucruri bune si lucruri rele.
  Lucrurile rele au generat neincredere.

  Astazi, programul USL discuta despre "revenirea TVA la 19% si impozit diferentiat pe salari cu plafon de 16%".

  1.Nu-mi este clar daca chiar credeti sincer ca aceste masuri ar avea un impact pozitiv- exista destule pareri ca nu!
  Exista legaturi cauzale demonstrate ca masurile acestea ar avea un impact pozitiv?

  2. Nu-mi este clar cum as putea evalua ca nu veti recurge la strategia atat de mult utilizata in trecut "noi vrem, dar tocmai am descoperit ca situatia este atat de proasta incat nu putem face ce am spus".
  De fapt solicitati increderea noastra sau oferiti si un mecanism credibil de implementare?

  Multumesc.
 • intrebari (Luni, 30 mai 2011, 10:13)

  LP [anonim]

  Stimate Domn,

  1. Avand in vedere ca masurile propuse (Reducerea costului muncii; Creşterea salariului minim; Impozit diferenţiat pe venitul salarial; Reducerea treptată a TVA etc.) au efect imediat asupra incasarilor bugetare iar toate masurile propuse de suplimentare a surselor de venituri vor aduce bani doar pe termen lung (2-3 ani), cu ce veti acoperi deficitul pe termen scurt?
  2. Ce intelegeti prin risipa bugetara? Cum o veti reduce cu 50%?
  Multumesc.
 • de unde? (Luni, 30 mai 2011, 10:34)

  sorin [anonim]

  Programul economic contine o multime de scaderi de impozite si cresteri salariale.
  Care e sursa de venituri la bugetul de stat care sa acopere aceste modificari?(sper ca nu "reducerea evaziunii", ci o solutie realista si care sa poata fi implementata intr-un an)
  Programul pare un mix liberal(scaderi de taxe) si psd-ist(cresteri de salarii si pensii). Din pacate istoria economica ne arata ca solutia nu e viabila.
 • plan usl (Luni, 30 mai 2011, 10:40)

  george [anonim]

  1.
  cum credeti ca poate fii pus in discutie un plan concret daca lipsesc din el partile esentiale , si anume politicile sociale si politicile de salarii ale bugetarilor? Momentan ceea ce a-ti propus reprezinta minus ca capitolul buget care sa zicem ca se v-a suporta din cresterea economica prognozata, sa intelegem ca salariile si pensiile vor ramane la actualul nivel?
  (...)
  3.
  Aseara la realitatea a-ti spus ca milionul de locuri de munca vor fii aduse la lumina din economia neagra si din noile investitii. Mai aveti ceva negativ de spus fata de noul cod al muncii care in doar o luna a scos la lumina 300 de mii de locuri de munca?

  Editat de HotNews.ro. Va rugam limitati-va la doua intrebari
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:30)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   1. Inca o data precizam ca dupa ce guvernul Boc va mari pensiile si salariile in 2012 asa cum a anunat, NU previzionam alte mariri in primii ani de guvernare.
 • Ce castiga tinerii din tot acest program? (Luni, 30 mai 2011, 10:42)

  Nicoleta [anonim]

  Am 23 de ani, am terminat o facultate si nu-mi gasesc niciun job decent, care sa se preteze pe ce am invatat in scoala.

  Ce directii strategice are USL in vedere pentru sprijinirea tinerilor din Romania, pentru a-si gasi o slujba platita decent?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:31)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicoleta

   Special pentru tinerii absolventi am prevazut in program deblocarea angajarilor in sanatate si educatie, si masurile stimulative pentru angajarea tinerilor sub 25 de ani.
 • 2 intrebari (Luni, 30 mai 2011, 10:57)

  Razvan Anistoroaei [anonim]

  1. Inteleg ca sunteti musai adeptul cotei progresiste. Nu inteleg insa calculele pe care le-ati facut in programul elaborat de USL din moment ce dupa aceste calcule se vor strange mai putini bani la buget. E populism sau e lipsa de viziune (ma indoiesc).Cu ce resurse veti acoperi diferenta rezultata? Asta ca sa nu mai adaug acea scadere cu 5 procente a CSA-ului.
  2. de ce sunteti atat de inversunati impotriva votului prin corespondenta? ////
  Va multumesc
  Razvan Anistoroaei, Danemarca(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 12:32)

   Victor Ponta [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan Anistoroaei

   Am fost deputatul care a inclus in legea din 2008 dreptul romanilor din diaspora de a-si alege parlamentari proprii. Voi sustine mereu cresterea prezentei romanilor din diaspora in viata politica interna, dar votul prin corespondenta conceput de PDL este doar o schema de fraudare tocmai a voturilor celor din diaspora. In timp ce PDL a vorbit anul acesta de 1 milion de noi voturi pentru ei, noi am vorbit de 1 milion de noi locuri de munca.
 • Intrebari ... (Luni, 30 mai 2011, 11:03)

  poweraxxel [anonim]

  Domnule Ponta,

  Nu credeti ca impozitul diferentiat este o discriminare a angajatilor cu o activitatea mai importanta decat a altora? De cand exista omenirea, valoarea retributiei sau castigului depinde de importanta serviciului prestat. Impozitarea diferentiata este ce-a mai clara dovada de discriminare a unei paturi minoritare de catre statul lingusitor si populist ce doreste atragerea simpatiei paturii majoritare ce presteaza munci mai putin valoroase ... Pe acelasi principiu socialist, din moment ce impozitele sunt obligatii de plata de catre toti membrii unui stat, ar trebui ca si drepturile acestora sa fie la fel ca impozitele, pentru unii mai multe iar pentru altii mai putine ...
  Pe de alta parte, imi amintesc o promisa reforma in PSD. Mai stiti ceva de ea???
 • Clasa de mijloc trebuie sa fie adevara tinta (Luni, 30 mai 2011, 11:03)

  Philip [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt om de afaceri din Romania si am incercat intotdeauna sa fiu cat se poate de corect fata de stat. In momentul in care statul o duce bine, si afacerile merg ca uns.

  Cum va face statul USL pentru a recastiga increderea mea si a altor business men? La ce TVA trebuie sa ma astept pe termen mediu si lung, de 7-15 ani?
 • Cateva intrebari (Luni, 30 mai 2011, 11:05)

  johnny [anonim]

  Domnule Ponta, va rog sa-mi raspundeti EXACT, fara tot bla-bla-ul politic de care ne-am saturat la politicieni, la urmatoarele intrebari:
  1. Din cele 1 milion de noi locuri de munca pe care pretindeti ca le veti crea, cate vor fi la stat si cate la privat? Cati angajati credeti ca trebuie sa aiba statul roman?
  2. Cate condamnari ati obtinut in justitie, in perioada in care erati procuror? Daca ati obtinut condamnari, pentru ce tipuri de infractiuni au fost date, in general? Aveti un exemplu de rasunet, ceva ce ar trebui sa stim? (...)

  As avea sute de intrebari pt. d-voastra, insa nu permite timpul. Sper sa-mi raspundeti EXACT, scurt si la obiect, n-ar trebui sa va rapeasca mai mult de 2 minute.

  Va multumesc anticipat,
  Johnny the handsome
  Editat de HotNews.ro Va rugam limitati-va la doua intrebari
 • cetatean, caut loc de munca (Luni, 30 mai 2011, 11:10)

  Dorin [anonim]

  Buna ziua,

  Ma-s incadra in categoria celor cu peste 55 ani si m-as angaja macar cujumatate de norma. cum veti forta patronul sa ma ia la alb pe acea slujba si sa imi mearga astfel banii spre pensie?

  Multumesc anticip[at ptr raspuns!
 • piata de capital (Luni, 30 mai 2011, 11:11)

  wolf72 [anonim]

  Va roga sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

  1. De ce piata de capital nu este prezenta in programul d-voastra?

  2. Detaliati tranzactiile speculative asupra carora doriti sa impuneti un impozit marit? Cat o sa fie acesta daca se poate? Cum o sa impozitati castigul de capital in conditiile in care cota unica o sa dispara?(editat de HotNews.ro)
 • Cheltuielile cu bunurile si serviciile (Luni, 30 mai 2011, 11:15)

  lp [anonim]

  Cheltuielile cu bunurile si serviciile scad cu 50%.
  Mai mult de jumatate din acest tip de cheltuieli reprezinta platile efectuate in sistemul medical. Cum se poate reduce suma totala cu 50%, cand doar platile efectuale de Fondul National de Asigurari Sociale de Sanatate reprezinta 50% din total?
 • Nu cota unica, primul pas catre impozit 45% ? (Luni, 30 mai 2011, 11:16)

  georgio [anonim]

  USL a renuntat la ultima masura de dreapta care o avea in programul teoretic. Felicitari domnul Ponta PNL a fost absorbit.
  O intrebare de la care astept un raspuns sincer:
  Odata renuntat la cota unica e adevarat ca sansele ca ultima cota de impozitare sa fie modificata la 32% sau 45% in 1 maxim 2 ani de la castigarea alegerilor de USL ? Idea e sustinuta de economisti marcanti ai PSD si cred 100% ca asta este intentia reala a USL.
 • O intrebare, domnule Ponta! (Luni, 30 mai 2011, 11:20)

  Daniel [anonim]

  Nu am regasit nicaieri promisiunile USL de acoperire integrala a taierilor de salarii si pensii operate de actualul guvern. Ati renuntat la ele sau le veti mai pune in aplicare, veti da liber din nou la salariile si pensiile de lux, de mii de euro?
  Va multumesc!
 • Buna ziua (Luni, 30 mai 2011, 11:20)

  zeedan [utilizator]

  1. Sustineti intr-un mod activ suspendarea presedintelui Traian Basescu?
  2. Cine este omul din PSD in care aveti cea mai mare incredere?
  Multumesc.
 • care sunt specialistii USL? (Luni, 30 mai 2011, 11:26)

  ioana vasilescu [anonim]

  Analistii economici care au comentat programul USL au zis ca reusita lui depinde de oamenii pe care ii va pune la ministrerele cheie. Care sunt specialistii pe care USL vrea sa-i puna ministri la: finante, economie, transporturi, agricultura?
 • locuri de munca (Luni, 30 mai 2011, 11:31)

  George [anonim]

  1. In ce domenii vor fi create cele 1 milion de locuri de munca? Poate da o distributie pe domenii?

  2. Care este limita superioara la un part-time: 4 ore?, 6 ore?, 7 ore?
 • De ce nu vrea PDL cota unica? (Luni, 30 mai 2011, 12:15)

  Sonia Lorena [anonim]

  De ce credeti ca PDL ataca renuntarea la cota unica de catre USL, desi in mod evident este vorba de o scadere a fiscalitatii?
 • Eu vreau sa plec din tara (Luni, 30 mai 2011, 12:25)

  Monica Marinescu [anonim]

  Ce faceti pentru tineri, ca sa raman in Romania?
 • Este adevarat ce spune Hotnews? (Luni, 30 mai 2011, 12:27)

  Corina [anonim]

  Din cate am citit pe Hotnews, una din directiile importante de actiune ale USL, pentru perioada 2012-2016, este accesarea multor fonduri europene. Care sunt directiile strategice spre care trebuie indreptate acele fonduri europene?
 • Vorbe goale sau realitate? (Luni, 30 mai 2011, 12:30)

  Raluca Modrogan [anonim]

  Cum veti putea aplica acest program economic avand in vedere gradul mare de indatorare al Romaniei?
 • Videanu, pro-USL? (Luni, 30 mai 2011, 12:34)

  Razvan Rebegeanu [anonim]

  Domnul Videanu spunea ca masurile USL sunt bune, dar nu sunt sustenabile, ceva de genul „sunt bune, dar nu acum”. Cum comentati?
 • parere (Luni, 30 mai 2011, 12:35)

  Cornel [anonim]

  Buna ziua .
  Ce parere aveti despre urmatorul text preluat dintr-ul alt articol .
  "Impactul total evaluat pentru 14 masuri ale USL este de 23 mld lei, reprezentand 4% din PIB. Daca nu ni se spune ce bani punem in loc, teama mi-e ca e un program dificil de sustinut in practica


  Calculele sunt facute de economisti care au utilizat o metodologie similara BM si nu imi apartin."
  Multumesc.
 • Pe cine puneti la ANAF? (Luni, 30 mai 2011, 12:39)

  Tiberiu Prodan [anonim]

  Avand in vedere ca o buna parte a masurilor USL vizeaza modificari de natura fiscala (impozitare, TVA redus treptat etc.), care va fi rolul ANAF intr-o posibila guvernare USL? Care ar fi portretul-robot al sefului ANAF numit de USL?
 • Intrebari referitoare la Programul de guvernare (Luni, 30 mai 2011, 12:55)

  Madalina [anonim]

  Buna ziua,

  D-le Ponta, am cateva neclaritati legate de programul de guvernare pe care il propuneti.

  1. De ce nu mentionati nimic despre reducerea numarului de asistati social? De ex, in Germania somajul se acorda numai daca dovedesti, in fiecare luna, ca ai aplicat la cel putin 5 job-uri (care se potrivesc profilului profesional, desigur) si ca ai fost refuzat (in scris) de firmele la care ti-ai depus CV-ul. Nu credeti ca ar trebui sa folosim aceeasi metoda? Sunt foarte multi care prefera sa traiasca din pomana statului decat sa munceasca.

  2. De ce sa nu pastram cota unica? Principiul ia de la bogat si da la sarac nu va aduce nimic contyructiv (ce sens are sa muncesc mai bine, sa castig mai mult daca va trebui sa "donez" mai mult puturosilor?)

  ///

  N.R. Va rugam sa postati doar 2 intrebari, conform regulilor discutiei online.

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
 • masuri sociale (Luni, 30 mai 2011, 13:24)

  corina [anonim]

  de ce nu vorbiti si despre ce a facut bine guvernul boc? despre masurile scutirile si facilitatile prin care este sustinuta reintoarcerea somerilor la munca si scaderea, astfel, a numarului de asistati social?
 • re: intrebarea 11 (Luni, 30 mai 2011, 16:20)

  pegassus [anonim]

  Un singur exemplu: cota unica in Bulgaria (competitor direct in ceea ce priveste FDI in zona asta) este de 10% - combinat cu TVA de 20%. De unde a scos-o Ponta ca in Romania este 'cel mai stimulativ sistem fiscal din Europa' - si cum se face ca nu-l contrazice nimeni din redactie??


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by