Plenul Senatul a inceput, luni, dezbaterile pe marginea motiunii simple "Politica externa este a Romaniei, nu a PDL", initiata de senatorii PSD si PNL, anunta Agerpres. Inaintea inceperii dezbaterii motiunii, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, le-a declarat jurnalistilor ca nu are de ce sa aiba emotii. Uniunea Social Liberala ii solicita premierului Emil Boc, in textul motiunii, sa ia masurile necesare pentru "a repara gafele de proportii ale ministrului de Externe, Teodor Baconschi", inclusiv prin inlocuirea acestuia.

Semnatarii motiunii ii solicita primului ministru si sa blocheze dezbaterea proiectului de lege privind votul prin corespondenta pentru romanii din afara granitelor, "pana la finalizarea dialogului pe aceasta tema cu toate partidele politice parlamentare si cu institutiile internationale specializate".

Parlamentarii USL sustin in textul motiunii simple ca actualul ministru de Externe, in tot mandatul sau, "a esuat in reprezentarea cu succes a Romaniei in plan european si international, a stirbit prestigiul institutiei pe care o conduce prin manifestarile sale politice penibile si prin declaratii iresponsabile">

"Perioada Baconschi reprezinta o involutie in politica externa romaneasca. Foarte multa vreme, in perioada postcomunista, Ministerul de Externe a fost privit ca iesind din sfera competitiei politice autohtone. Miza reprezentarii Romaniei pe plan international, cu restanta si demnitate, a putut depasi adversitatile interne. Au existat momente cheie in care politica externa a fost generatoare de consens, iar obiectivele comune ale aderarii la NATO si UE au unit clasa politica. Au fost situatii in care a contat mai putin daca la sefia Ministerului de Externe era un social-democrat sau un liberal si mai mult atingerea unui scop comun, adoptarea unei pozitii coerente care sa serveasca Romaniei ca stat. Astazi acest lucru nu mai este posibil", se arata in document.

Semnatarii documentului sustin ca Teodor Baconschi a "comis o grava eroare politica si un atentat la democratie" cu ocazia celei mai recente Conventii Nationale a PDL, unde a fost ales pentru postul de prim-vicepresedinte al partidului.