Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, sustine intr-un comentariu postat pe blogul sau ca "salvarea nu sta nici in monarhie (relicva istorica si in tarile in care se mai mentine), nici prin apelul la o mana straina". In opinia lui Iliescu, salvarea Romaniei "este datoria noastra, a romanilor, a fortelor politice responsabile, a oamenilor calificati, stiutori de carte, patrioti, decisi sa se puna in slujba tarii si a celor multi si nu interesati doar de afacerile proprii, ale familiei si ale celor apropiati".

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Iata cateva dintre afirmatiile facute de Ion Iliescu pe blogul sau:

  • Explozia sociala declansata in Timisoara nu a fost intamplatoare, iar factorul determinant a fost iesirea in masa a muncitorimii din intreprinderile timisorene in 20 decembrie si a celei bucurestene in 22 decembrie 1989. Ori, tocmai ei, muncitorii industriali sunt principalii perdanti ai schimbarilor produse in acesti ani – pierderea locurilor de munca!
  • Nu-mi apartine formula “capitalismul va regla singur relatiile intre oameni” . Eu, precum stiti, am pledat pentru “o economie sociala de piata”, care pe de o parte, sa nu ignore piata – acest factor obiectiv care a jucat un rol activ in progresul societatii umane, nu numai in perioada capitalismului, dar, pe de alta parte, sa asigure echilibrul intre eficienta economica si efectele sociale ale acesteia. 
  • La noi, din pacate, demolarea vechii economii etatizate, ineficiente, s-a facut in detrimentul celor multi, care au trait si traiesc din munca, iar promovarea noii economii capitaliste de piata, intr-o forma primitiva, a favorizat o minoritate de profitori. 
  • Dupa un inceput de relansare economica benefica tarii si oamenilor, la inceput in perioada guvernarii Vacaroiu, apoi, mai ales in perioada guvernarii Nastase, venirea la putere a aliantei DA si a presedintelui Basescu, cu promovarea unor masuri antipopulare si  antisociale – ca legea restituirii de proprietati dupa principiul “restitutio in integrum” si cota unica de impozitare – au adancit polarizarea sociala, imbogatirea celor bogati si saracirea accentuata a celor saraci – proces care s-a agravat si mai mult prin masurile de austeritate promovate de presedintele Basescu si guvernul sau, in ultimii doi ani.
  • Salvarea nu sta nici in monarhie (relicva istorica si in tarile in care se mai mentine), nici prin apelul la “o mana straina”. Aceasta este datoria noastra, a romanilor, a fortelor politice responsabile, a oamenilor calificati, stiutori de carte, patrioti, decisi sa se puna in slujba tarii si a celor multi si nu interesati doar de afacerile proprii, ale familiei si ale celor apropiati.
  • Eu sper ca se vor gasi si se vor forma asemenea oameni! Din pacate, meschinaria, fripturismul, egoismul, interesul ingust imediat, domina comportamentul celor mai multi dintre cei ce au patruns in viata politica si in “dregatoriile” publice – si aceasta ii descurajeaza pe oameni, cum e si cazul dumneavoastra si va inteleg pe deplin.
  • Imi manifest speranta ca, pana la urma, Partidul Social Democrat sa se afirme ca atare, ca partid al celor multi, aparator al intereselor celor mai largi categorii de cetateni si al societatii romanesti in ansamblu, iar Alianta USL sa asigure rasturnarea actualei puteri antipopulare si descalificate prin ineficienta sa, deschizand calea unei constructii veritabile a statului democrat pus in slujba celor multi si a unei economii eficiente, folosind avantajele statutului de tara membra a Uniunii Europene (nu cum se intampla acum, cand am devenit noi contributori, sustinatori ai UE, inglodati in datorii).