Tribunalul Bucuresti va judeca joi, 26 mai, cererea de infiintare a Partidului Popular Maghiar din Transilvania. HotNews.ro prezinta in premiera statutul partidului, programul politic, sigla partidului si membrii fondatori. Desi nu apare in documentele de constituire ale noului partid, euroaparlamentarul Tokes Laszlo are un rol important in noua constructie politica. Sub sigla care reprezinta un porumbel stilizat Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) isi propune sa militeze pentru autonomia maghiarilor din Transilvania. Trei dintre cei patru membri fondatori sunt lideri ai Partidului Civic Maghiar, care lupta pentru autonomie si se prezinta alternativa la UDMR.

Porumbel stilizat PPMTFoto: Hotnews

Cererea de inregistrare a Partidului Popular Maghiar din Transilvania a fost depusa la Tribunalul Bucuresti pe 5 mai. Potrivit documentelor, membrii fondatori al partidului sunt: Toro Tiberiu, Gergely Balasz, Papp Elod si Zatyko Gyula. Trei dintre cei patru membri fondatori au fost si membri ai Partidului Civic Maghiar, un alt partid care s-a dorit alternativa la UDMR.

Vezi mai jos documentele de constituire ale PPMT

Partidul Popular Maghiar din Transilvania

Sediul central al PPMT a fost stabilit in Cluj-Napoca, patrimoniul initial al partidului este de 1000 lei iar la dosar au fost depuse peste 29 000 de semnaturi de sustinere, cele mai multe fiind din Covasna si Harghita, fiefuri consacrate ale UDMR.

Cine sunt membri fondatori ai partidului

Toro Tibor

Toro Tibor

Foto: AGERPRES

Toro Tibor (53) este liderul partidului si cel care se ocupa de formalitatile de inregistrare. Este originar din Timisoara, are doi copii si este cunoscut ca apropiat al lui Laszlo Tokes presedintele Consiliului National al Maghiarilor. A detinut doua mandate de deputat ales pe listele UDMR, de altfel a fost membru UDMR din 1990 pana in 2008. Este cunoscut pentru militantismul pro-autonomie. In CV-ul oficial de pe pagina Camerei Deputatilor mentioneaza ca in perioada 1978 - 1989 a fost membru PCR.

Numele lui Toro Tibor a fost mentionat si intr-o telegrama Wikileaks, publicata de Jurnalul National. In acesta telegrama, Toro Tibor este citat discutand cu oficialii americani, discutie in care acesta le prezenta "<> dintre PCM si Basescu, aratand ca Basescu a fost elementul cheie in ceea ce priveste inregistrarea PCM ca nou partid politic, impotriva obiectiilor UDMR".

Gergely Balazs (34) este de profesie arheolog. Nepotul lui Tokes Laszlo, in 2007 a fondat filiala Cluj-Napoca Partidul Civic Maghiar. In 2009 a candidat la Primaria Cluj-Napoca, unde a obtinut 3,5%, clasandu-se pe locul IV intre candidati. In 2010 a fost exclus din PCM. Gergely Balazs figureaza acum ca lider regional al Consiliului National al Maghiarilor condus de unchiul sau Tokes Laszlo.

Papp Elod este vicepresedinte al Consiliului National al Maghiarilor. Prezentat drept politolog, a fost membru UDMR si PCM. Intre 2000-2004 a detinut functia de viceprimar al municipiului Miercurea-Ciuc ales din partea UDMR. Apoi a candidat la functia de primar al Miercurea-Ciuc din partea PCM dar fara succes.

Zatyko Gyula este vicepresedinte al filialei locale Oradea a Consiliului National al Maghiarilor. Acesta a fost presedinte al filialei locale Oradea a PCM.

In documentele trimise la Tribunal pentru inregistrarea partidului nu apare nicaieri numele lui Tokes Laszlo. Este insa clara implicarea lui Tokes in acest partid deoarece initiativa de a inregistra partidului apartine Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania condus de el. La sedinta in care s-a decis crearea noii organizatii politice, Tokes Laszlo a "binecuvantat" infiintarea partidului si a declarat ca PPMT este "purtatorul de cuvant al politicii de autonomie". De altfel, lui Tokes Laszlo i se atribuie calitatea de mentor al noului partid.

In statutul partidului se prevede ca sigla partidului va fi un porumbel stilizat. Iata ce mentioneaza statutul:

  • "Semnul permanent al EMNP - PPMT este un porumbel stilizat, cu zborul deschis, cu capul conturnat, inscris intr-un cerc avand campul alb. Jumatatea din fata a porumbelului din dextra insemnului are culoarea rosie, partea de coada din partea de jos a jumatatii din senestra este neagra si este incadrata de sapte bastioane stilizate albe. Semnul Partidului este inscriptionat pe sigla, drapelul si pe celelalte insemne oficiale ale partidului, in aranjamente grafice aprobate de Prezidiul National".  (Sursa: statutul Partidului Popular Maghiar din Transilvania)

Dupa cum se mentioneaza in programul politic, Partidul Popular Maghiar din Transilvania se plasaseaza in partea de centru-dreapta a esichierului politic.

Autonomie printre randuri. Desi in programul politic nu se mentioneaza in mod explicit ca partidul va milita pentru autonomia maghiarilor din Ardeal, acest deziderat al partidului a fost exprimat clar atat de Toro Tibor, cat si de Tokes Laszlo. Totusi, in programul politic se prevad urmatoarele aspecte legate de autonomie:

  • "Respectarea suveranitatii nationale, a independentei statului, a integritati teritoriale, a ordinii de drept si a democratiei constitutionale sunt evidente pentru EMNP - PPMT ca si descentralizarea puternica a administratiei publice pe baza principiului subsidiaritatii" (Sursa: programul politic Partidului Popular Maghiar din Transilvania)

Statutul partidului prevede toleranta zero fata de colaboratorii fostei Securitati. In document se prevede ca un membru al partidului care este declarat de CNSAS colaborator al Securitatii isi pierde automat calitatea de membru al PPMT.

Potrivit statutului, este de ajuns declararea calitatii de colaborator de catre CNSAS fara a fi nevoie de o hotarare judecatoreasca definitiva. In statut se mai prevede si ca nu pot deveni membri ai partidului cei care au ocupat functii retribuite in aparatul Partidului Comunist Roman. Tot in statut se prevede ca membrii de partid sunt exclusi si in cazul in care sunt condamnati penal printr-o sentinta definitiva.

Presedintele este ales odata la doi ani. PPMT este compus din organizatii locale care se numesc Prezidii Locale, organizatii judetene- Prezidii Judetene, care au ca for de conducere Consilii Judetene Directoare. Structurile locale si judetene sunt subordonate Prezidiului National si Consiliului National Director. Organul suprem de conducere al partidului este Adunarea Nationala a Delegatilor care se reuneste din doi in doi ani. Si mandatul presedintelui, care este ales de Adunarea Nationala a Delegatilor, este limitat la doi ani.

Reprezentantii PPMT si-au declarat, in mod public, intentia de a colabora cu FIDESZ-ul lui Victor Orban actualul premier al Ungariei. La sedinta in care s-a anuntat constituirea partidului a participat din partea Guvernului de la Budapesta, loctiitorul secretarului de stat pe probleme de politici nationale, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna.

In dosarul de Tribunalul Bucuresti este anexata si o cerere de interventie din partea Partidului Solidaritatii Democratice prin care se solicita instantei sa verifice daca inregistrarea PPMT respecta o serie de prevederi legale. In cerere nu se mentioneaza daca exista vreun viciu pentru inregistrarea PPMT.