"Care cum vine la putere vrea sa-si faca Constitutia asa cum ii convine. Initiativa presedintelui este total neavenita. Ce e aia? Intrebi tu poporul ce vrea, parlament bicameral sau unicameral? Asa rezolvi tu problema unei institutii?", a spus Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD in cadrul dezbaterii "1991: Constitutia Romaniei". Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a propus, in gluma, o alta linie de abordare a problemei: "Eu nu cred ca trebuie sa facem o revizuire a Constitutiei. Consider ca avem nevoie de o abrogare a Constitutiei ca ea oricum nu foloseste la nimic. Eu consider ca trebuie sa pastram doar Curtea Constitutionala, pentru ca CCR va putea sa ne spuna de fiecare data, atunci cand vointa exprimata de puterea sovietelor nu a fost direct formulata, sa ne spuna ce au vrut sovietele, ce au inteles printr-o anumita reglementare".

Adrian Nastase si Ion IliescuFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

In cadrul dezbaterii "1991: Constitutia Romaniei", organizata de Fundatia Europeana Titulescu, Centrul de Studii Strategice si Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, Adrian Nastase, Ion Iliescu si mai multe personalitati care au participat la realizarea Constitutiei din 1991, au discutat despre momentele de dupa Revolutie in care democratia romana s-a conturat, despre legea fundamentala a tarii si despre oportunitatea revizuirii in prezent a Constitutiei.

Adrian Nastase

Adrian Nastase

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Adrian Nastase si-a inceput discursul din cadrul dezbaterii cu o gluma: "Eu propun sa mergem pe alta linie. Eu nu cred ca trebuie sa facem o revizuire a Constitutiei. Consider ca avem nevoie de o abrogare a Constitutiei ca ea oricum nu foloseste la nimic. Eu consider ca trebuie sa pastram doar Curtea Constitutionala, pentru ca CCR va putea sa ne spuna de fiecare data, atunci cand vointa exprimata de puterea sovietelor nu a fost direct formulata, sa ne spuna ce au vrut sovietele, ce au inteles printr-o anumita reglementare".

Presedintele Consiliului National al PSD a amintit si de momentul revizuirii Constitutiei din mandatul sau de premier: "In 2003, am ajuns sa punem in Constitutie ceea ce nu trebuie sa faca faca un presedinte, nu ceea ce trebuie sa faca. Asta dupa ce Emil Constantinescu a demis un ministru. Poate acum trebuie la fel, sa spunem in Constitutie ce nu trebuie sa faca un prim-ministru, un ministru, un parlamentar".

"Revizuirea Constitutiei nu trebuie facuta printr-o formula venita de la Cotroceni, ci intr-un sens democratic. Cred ca suntem intr-un moment in care unii iau in serios Constitutia si alti nu. La ce foloseste referendumul pentru un parlament unicameral, in conditiile in care schimbarea se poate face numai prin revizuirea Constitutiei, ceea ce presupune un alt referendum? Ce se intampla daca se obtin rezultate contradictorii?", s-a intrebat Nastase.

Presedintele Consiliului National al PSD a recunoscut, totusi, ca textul Constitutiei trebuie revizuit in anumite momente si a mentionat ca partidul sau are un program de revizuire a legii fundamentale.

"Noi avem deja un proiect de Revizuire a Constitutiei cu texte extrem de inteligente. Stim ca uneori pana si Constitutia trebuie adusa la zi", a spus Nastase.

Ion Iliescua luat cuvantul si a facut un istoric al "momentelor esentiale" in stabilirea si implementarea democratiei din timpul si de dupa Revolutie, culminand cu adoptarea Constitutiei din '91.

Ion Iliescu

Ion Iliescu

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Eu cred ca Constituia adoptata in 1991 este o Constitutie buna. Toti specialistii straini ne-au spus atunci ca avem o Constitutie moderna. Intre timp am mai facut unele adaptari la realitatile sociale", a declarat Iliescu.

Referitor la planurile de revizuire a constituiei in prezent, Iliescu l-a atacat pe presedintele Basescu si a calificat intentiile sale ca fiind "inadmisibile".

"Cei care ar trebui sa apere Constitutia, de fapt, acum o ataca prin revizuiri. Ceea ce face presedintele Romaniei este inadmisibil. La noi, modificarea legilor este o maladie deja. Care cum vine la putere vrea sa-si faca Constitutia asa cum ii convine. Initiativa presedintelui este total neavenita. Ce e aia? Intrebi tu poporul ce vrea, parlament bicameral sau unicameral? Asa rezolvi tu problema unei institutii?", s-a intrebat Iliescu.

Dumitru Mazilu, membru al Institutului Revolutiei Romane, a amintit de ce s-a optat in 1991 pentru un sistem parlamentar bicameral si a motivat de ce nu ar fi bine sa se schimbe acest sistem.

Dumitru Mazilu

Dumitru Mazilu

Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Am oprit tirania atunci, am facut o constitutie care sa stea printre cele mai democratice constitutii din lume. Noi am optat atunci pentru un sistem bicameral. Am avut in vedere ce ne-a spus Mircea Djuvara: <>. De ce? Pentru ca o singura adunare se poate manipula foarte usor si pentru ca o singura adunare nu poate fi controlata de alta institutie, de Senat. Fara Senat care sa pondereze rolul unei singure adunari legislative, nu se poate stabiliza o democratie bine structurata si functionala", a declarat Mazilu.

"Azi se incearca, prin unele propuneri, sa se dea puteri prea mari unui singur conducator. Sigur, unele propuneri pot fi acceptate. Cum ar fi organizarea alegerilor pentru presedinte odata cu alegerile parlamentare", a mai spus Dumitru Mazilu.

Ioan Muraru, fost judecator al Curtii Constitutionale, a precizat ca revizuirile de Constitutie se fac in momente ce presupun schimbari mari, nu oricand.

"Revizuirea se face in urma unei proceduri dificile si poate fi facuta doar atunci cand exista motive solide, nu din simple mofturi. La noi, uneori, se crede ca daca revizuim Constitutia, atunci problemele dispar. Propunerile si programele de revizuire trebuie vazute ca un efort de perfectionare, dar declansarea procedurilor de revizuire necesita o atentie deosebita", a declarat Muraru.

Fostul judecator al CCR a amintit si el de revizuirea din 2003 si a vorbit si despre esecurile acelui proces.

"Revizuirea din 2003 a urmarit impulsionarea activitatii parlamentare. S-a urmarit inlocuirea bicameralismului nediferentiat, cu cel diferentiat. S-a introdus notiunea de prima camera sesizata, de camera decizionala, de adoptare tacita. A fost o nereusita totala. A creat un sistem bicameral deghizat si nu a sporit activitatea parlamentara", a spus Muraru.

PSD-istul,Valer Dorneanu, s-a aratat de parere ca decizia de revizuire a Constitutiei trebuie sa vina din mai multe directii si sa nu reflecteze dorinta unei singure persoane.

"Revizuirea constitutiei trebuie sa aiba loc avand in vedere integrarea noastra in Comisia Europeana. Ne putem gandi si la alte teme, chiar ideea de parlament unicameral, dar ideea revizuirii Constitutiei nu trebuie sa vina dintr-o pornire personala, o suparare personala. Initiativa de revizuire a Constitutiei nu trebuie sa vina dintr-o singura directie. Revizuirea trebuie sa parcurga un drum firesc si trebuie implicata societatea civila in toate fazele", a precizat Dorneanu.

"Unii vorbesc cu atata usurinta despre revizuirea Constitutiei ca si cum ar dezbate ceva la Federatia Romana de Fotbal. Te inspaimanti! La actul de revizuire a Constitutiei trebuie sa se uite cu religiozitate si cu respect", a mai spus Dorneanu.

Monotonia discursurilor a fost intrerupta de interventia revolutionaruluiLorin Fortuna care a anuntat ca a infiintat Grupul Constitutional din Timisoara si ca a declansat in orasul de pe Bega "o noua Revolutie pentru Constitutie".

"Am infiintat Grupul Constitutional Timisoara si am pornit de la abuzurile din Romania, abuzuri care sunt un efect, iar cauza este inconsistenta Constitutiei. De 20 de ani am ajuns sa vedem UDMR-ul la putere pentru ca am lasat la latitudinea celor alesi sa interpreteze ce inseamna "stat national" asa cum apare in Constituie. In tara s-a creat o stare de dezorganizare bine organizata", a declarat Fortuna.

"Ceea ce se intampla in parlamentul Romaniei... Sa ajunga oameni fara studii juridice in functia de parlamentar. Sa ajunga, practic, ca parlamentarii sa bisniteze legile. Noi nu avem o Constitutie, noi avem o serie de intentii constitutionale. Am declansat la Timisoara o noua Revolutie pentru Constitutie. Actuala situatie din Romania este un efect al handicaparii Constitutiei. Constitutia Romaniei de azi nu trebuie aniversata, ci comemorata", a mai spus Lorin Fortuna.