Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca este constitutionala hotararea Camerei Deputatilor prin care presedintia Comisiei de buget a fost atribuita independentilor, relateaza Agerpres.

Judecatorii CCR au respins sesizarea grupului parlamentar al Partidului Social Democrat privind neconstitutionalitatea prevederilor Hotararii Camerei Deputatilor nr. 8 din 12 aprilie.

Dezbaterile in acest caz au fost amanate in urma cu o saptamana, deoarece Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu isi trimisese punctul de vedere. Sesizarea a fost depusa la CCR in 21 aprilie si este semnata de 53 de deputati PSD.

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a sustinut atunci ca in cazul acestei hotarari s-a incalcat principiul consfintit de Constitutie al reprezentativitatii politice in conformitate cu votul dat de electorat si nu s-a respectat algoritmul politic rezultat din alegeri.

'Ba mai mult, o decizie a CCR prevede ca stabilirea componentei birourilor comisiilor se face prin negociere intre liderii de grup la inceputul sesiunii parlamentare. Or, noi suntem la jumatatea sesiunii si se doreste in mod abuziv sa se ia o comisie de la PSD, ceea ce nu este corect', declara Dusa pentru AGERPRES.

Plenul Camerei a adoptat, in 12 aprilie, un proiect de hotarare de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor prin care presedintia Comisiei de buget revine grupului parlamentar al independentilor. Atunci, Opozitia nu a votat aceasta decizie, reclamand faptul ca deputatii nu au intrat la timp in posesia documentului.

Eugenia Barna, deputat independent, a fost aleasa pe 3 mai presedinte al Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor, in absenta opozitiei, care s-a retras de la lucrari in semn de protest fata de aceasta decizie.