Conventia PDL incepe cu mesajul lui Traian Basescu. Un discurs construit pe cateva mesaje cheie: PDL face ce trebuie, dar explica prost; daca va opriti, n-aveti nici o sansa in 2012; continuati, faceti economia competitiva si pe romani sa se simta mandri de ei; ramaneti impreuna dupa ce se termina de numarat voturile; generatia lui Stolojan, Berceanu, Videanu sa lase locul generatiei mai tinere. Cu aceste mesaje, impachetate in cateva declaratii de ordin sentimental, Traian Basescu a indemnat practic partidul sa voteze cu Emil Boc, desi pe tot parcursul discursului sau n-a pronuntat nici numele premierului, nici numele lui Vasile Blaga.

  • 11.00 Presedintele Traian Basescu stabileste marile teme ale Conventiei Nationale PDL, care isi alege sambata si duminica noua conducere. ”Continuati”, ”a va opri este cea mai mare eroare”, ”Romania are nevoie sa terminati ce ati inceput”, ”este singura sansa sa castigati” - este mesajul cheie transmis de seful statului, menit sa-l sustina fara echivoc pe Emil Boc.
  • ”Stiu ca exista in partid o presiune de reducere a reformelor, o incercare de recuperare a electoratului pe care nu-l mai aveti” - a fost printre putinele trimiteri la gruparea Blaga. In rest, tot discursul sau a reprezentat o incurajare explicita a taberei Boc si minimalizarea prezentei lui Blaga in peisajul alegerilor interne. Pentru Basescu, Blaga pare sa fie pionul aflat afara deja de pe tabla de sah.
  • ”In opinia mea sunteti partidul care a facut cel mai mult bine Romaniei, chiar daca n-ati avut capacitatea sa explicati” - o alta tema recurenta in discursul presedintelui. Adica sunteti harnici, dar cam prosti. In rest, Basescu recurge, cu mare talent, la toate armele retoricii (lacrima, emotie, evocari sentimentale) intr-o tentativa evidenta de a recupera simpatia unui partid care, in ultima vreme, a racit relatiile cu seful statului. Sala pare sa-i raspunda, il aplauda in picioare.
  • 12.00 Emil Boc: Am castigat toate alegerile din Romania, PSD a lasat tara in pragul falimentului, PDL n-a adus recensiunea in Romania, dar a scos Romania din recesiune - pe scurt cam aceleasi lozinci strigate - deja tipic pentru seful Guvernului - fie de pozitii de victima, fie triumfaliste. Uluitoare capacitatea lui Boc de a ramane egal cu sine insusi: oricand, la orice ora, vorbeste mult, repede, dintr-un slogan in altul. De explicat, cum tocmai indemnase Basescu ceva mai devreme - n-a explicat inca nimic. Sala raspunde cu aplauze anemice, cativa au iesit rapid imediat dupa mesajul presedintelui Traian Basescu. (Pauza de pranz pana la ora 14.00).
  • Intalnire de taina Basescu - Boc. Potrivit unor surse HotNews.ro, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si Vasile Blaga, insotiti de sustinatori, s-au intalnit vineri seara la Cotroceni. Basescu le-ar fi cerut si aseara sa nu rupa partidul si ar fi facut apel la unitate. Potrivit surselor citate, o noua intalnire ar urma sa aiba loc sambata noaptea, imediat dupa rezultatul votului.
  • Boc si-a negociat sustinerea pana in ultima clipa. Premierul a facut, vineri noaptea, un adevarat tur de forta printre delegatii cazati la Marriot si Ramada, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.
  • Revine flacara violet! :) Boc si Blaga au cravata violet, Turcan poarta sacou violet, o multime de camasi, taioare si cravate violet pe fundal portocaliu. Cu Boc sau cu Blaga in frunte, viitorul arata tot negru pentru PDL.
  • 14.00 Sedinta se reia. Vasile Blaga se bucura de sustinere reala in interiorul PDL. Cand Sulfina Barbu ii pronunta numele, sala explodeaza in aplauze. Sentinmental, cum spunea Lazaroiu, partidul e cu Blaga. Rational si cam in sila, e cu Boc. Incepe prezentarea motiunilor.
  • Teoader Paleologu, bufonul sofisticat al PDL. Vorbeste, si el tot in treacat, despre o tema absenta, evacuata din preocuparile PDL: coruptia, criteriile de integritate. Un fel de stand-up comedy pe teme politice. Totusi, Paleologu a facut progrese, si-a adecvat discursul. A castigat simpatia pedelistilor, i-a facut sa rada, s-a luat prea putin in serios. A facut un salt important de la gafeur la comediant de perspectiva.
  • In filmuletul de prezentare, Emil Boc insista pe parteneriatul cu Traian Basescu si mizeaza evident pe un transfer de credibilitate. Boc spune ca are, printre obiective, continuarea guvernarii. Nu e clar daca se refera la PDL sau la functia de premier, Una din intrebarile care stau pe buzele tuturor delegatilor prezenti la congres este: pleaca Boc de la Guvern sau ramane?
  • 15.00 Discurs-varza. Amesteca periculos demagogia si populismul cu teme valide, stropeste in jur ca un furtun sub presiune scapat din mana. Logoreea plina de clisee obisnuita. Boc vobeste atat de repede despre tot si toate incat nu mai are timp sa gandeasca ce spune. Termina apoteotic coborand in sala, in mijlocul delegatilor PDL. Sala apaluda in picioare si scandeaza, desi unii dintre cei care striga Boc voteaza, probabil, Blaga.
  • 15.20 Theodor Stolojan aduce sala cu picioarele pe pamant si anuleaza din doua vorbe discursul triumfalist a lui Emil Boc: cresterea economica a Romaniei, mai mica decat media europeana, inseamna de fapt o cadere si indepartea Romania de perspectiva europeana.
  • Ioan Oltean, Gheorghe Flutur, Elena Udrea (sustinatorii lui Boc) par siguri de victoria lui Boc, o mare parte din sala fiind mobilizata sa-i scandeze numele mecanic si sa agite pancarde. Emotia autentica insa nu e de partea lui Boc. Grupul de votanti ai lui Vasile Blaga e undeva in fundul salii, in minoritate evidenta. Sustinere atent regizata pentru Boc. Au fost adusi ”agitatori” de la organizatia de tineret pentru ca tabara premierului sa para mai numeroasa. 
  • 16.00 Vasile Blaga incepe cu un atac frontal: ”Acest partid nu functioneaza” si ”principala decizie pe care o luam in partid este sa nu luam nici o decizie”. Criticile sale suna insa vag, depersonalizate, tintesc o multime de teme secundare. In mod bizar, sustinatorii lui Blaga scandeaza ”Libertate”. Discurs slab, imprastiat, sub potentialul ”autoritarului” Blaga.
  • Boureanu: Partidul s-a baronizat, credeti ca nu se vede din afara? Joaca cu cartile pe fata, dezbaterea interna se incinge, creste si temperatura salii. Sustinatorii lui Blaga incep sa ironizeze regia cu pancarde in favoarea lui Boc.
  • 18.00 Incepe votul. Un scurt sondaj printre delegati indica 60 - 40 in favoarea  lui Boc, insa mai toti se intreaba ce urmeaza dupa, daca Boc va pleca de la Guvern. In caz ca o va face, se va resemna Blaga? Se va limita la opozitie tacuta in interiorul partidului sau va actiona pentru a-i subrezi pozitia adversarului sau?
  • Potrivit unor surse, tabara lui Vasile Blaga este decisa sa-si retraga candidaturile pentru functiiile din conducerea centrala daca Emil Boc va castiga in aceasta seara. Sustinatorii lui Blaga sustin ca doresc astfel ca echipa lui Boc sa-si asume integral conducerea partidului. Unii dintre sustinatorii lui Blaga au declarat pentru HotNews.ro a nu vor fi prezenti maine la alegerile penru Biorul Politic (prim-vicepresedinti, vicepresedinti, secretar general), daca iese Boc.
  •  Presedintele Traian Basescu ar urma sa se intalneasca din nou sambata dupa rezultatul alegerilor din PDL cu premierul Emil Boc pentru a discuta inlocuirea sa din frunctia de premier, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. In interiorul PDL, opiniile sunt impartite chiar si printre sustinatorii lui Emil Boc. Unii spun ca va pleca de la Guvern daca Traian Basescu i-o va cere, altii sustin ca va ramane premier pana la locale in 2012.
  • 20.00 Unii delegati vorbesc despre un posibil tur 2, insa cei mai multi cred ca Boc va iesi din primul tur cu 60%.
  • 20.30 Primele informatii obtinute de HotNews indica faptul ca Emil Boc a fost reconfirmat in functia de presedinte PDL din primul tur, cu 62% iar Vasile Blaga ar fi obtinut 34%.
  • 9.00 Daca rezultatul va fi confirmat oficial, marile intrebari abia acum incep: pleaca Boc de la Guvern? Se va resemna Blaga? Daca informatiile HN se confirma, iar echipa lui Blaga isi va retrage candidaturile pentru a-l lasa in acest fel pe Boc sa-si asume integral conducerea PDL, inseamna ca partidul va intra intr-un lung razboi de uzura, cu oamenii lui Blaga ajutand echipa Boc sa greseasca si sa se scufunde cat mai repede.
  • Invingatorul Boc l-a invitat pe invinsul Blaga in echipa de conducere. Blaga i-a adresat vorbe sibilinice, un avertisment discret si mai vedem maine.