Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a explicat, duminica, motivele pentru care va candida, la Convetia PDL din 15 mai, la functia de prim-vicepresedinte PDL. ”Sunt una dintre vocile cu care acest mare partid popular se adreseaza electoratului nostru natural: clasa de mijloc, mediul de afaceri, locuitorii din orase, fermierii, romanii din strainatate”, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata delegatilor la Conventia Nationala a PDL. Pentru cele patru functii de prim-vicepresedinte s-au inscris sapte candidati: Roberta Anastase, Sorin Frunzaverde, Cristian Boureanu, Gheorghe Flutur, Constantin Ostaficiuc, Theodor Paleologu si Teodor Baconschi.

Redam integral scrisoarea ministrului de externe, Theodor Baconschi, catre delegatii la Conventia Nationala a Partidului Democrat Liberal:

”Am aderat in toamna anului trecut la Partidul Democrat Liberal din convingerea ca reprezinta, alaturi de presedintele Traian Basescu si de guvernul condus de premierul Emil Boc, adevarata forta a schimbarii in Romania.

Prin munca dumneavoastra ati facut din Partidul Democrat Liberal cel mai ambitios vehicul de modernizare a Romaniei. Energia si entuziasmul tuturor membrilor democrat-liberali au fost decisive.

M-am alaturat dumneavostra, punand in serviciul Partidului Democrat Liberal experienta dobandita ca ambasador si ministru de externe. Sunt una dintre vocile cu care acest mare partid popular se adreseaza electoratului nostru natural: clasa de mijloc, mediul de afaceri, locuitorii din orase, fermierii, romanii din strainatate.

Am decis sa candidez la functia de prim-vicepresedinte al PDL. Este o responsabilitate pe care sunt pregatit sa o asum cu seriozitate si entuziasm, daca voi obtine sustinerea dumneavoastra.

Vrem sa atragem voturile romanilor puternici si liberi, care se trezesc devreme si se culca tarziu, care gandesc, muncesc si aduc societatii valoare adaugata. Avem viziunea unei Romanii decente si respectate. Exprimam idei care provin din credinta crestina in demnitatea omului, intr-o libertate responsabila, in rostul comunitatii, in grija fata de traditia, limba si patrimoniul acestei tari. Ne trebuie insa si forta innoitoare a politicii: oameni care actioneaza din convingere, insufletiti de un crez.

Daca stanga tine sa comunice doar cu electoratul asistat, noi dorim sa captam suflul unei ample miscari populare. Exista numeroase asteptari legitime in societatea noastra, iar PDL are interesul vital de a se deschide, pentru a se improspata. E necesar sa devenim partenerul tuturor romanilor vrednici si dornici sa se implice in treburile cetatii.

Romania europeana, inscrisa definitiv in alianta lumii libere si prospere, va creste

odata cu intarirea clasei de mijloc si cu implicarea tinerilor educati in procesul de reconstructie institutionala si de modernizare a economiei.

Cand spun toate acestea, nu-i pot uita pe cele trei milioane de romani care traiesc in afara granitelor. Datorita legii votului prin corespondenta, ii vom reintegra deplin in corpul politic al natiunii.

Pe unii dintre alegatorii care ne-au votat constant in acesti ani din urma, i-am dezamagit. Pentru a-i remobiliza, se cuvine sa le propunem oamenilor valori sigure, lideri de calitate si politici eficiente.

Alaturi de politicienii rodati, avem nevoie la varful si la baza partidului de o fireasca primenire. Numai asa le vom dovedi cetatenilor acestei tari ca suntem forta politica care intelege evolutiile din societate si isi rescrie agenda pentru a raspunde asteptarilor electoratului din Romania.

Cred asadar in capacitatea de relansare a Partidului Democrat Liberal.

Cu acest sentiment optimist, va cer votul de incredere si va asigur de intreaga mea solidaritate”.

Presedinta Comisiei de organizare a Conferintei Nationale PDL, Sulfina Barbu, a declarat, vineri, 6 mai, citata de Mediafax, ca s-au inregistrat 105 candidaturi pentru cele 44 de functii de conducere in partid, ea precizand ca Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Falca nu se afla printre cei care vor candida.

Sulfina Barbu a precizat, într-o conferinţă de presă, că pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte s-au înscris şapte candidaţi: Roberta Anastase, Sorin Frunzăverde, Cristian Boureanu, Gheorghe Flutur, Constantin Ostaficiuc, Theodor Paleologu şi Teodor Baconschi.

Funcţia de secretar general este vizată de trei candidaţi: Sulfina Barbu, Cezar Preda şi Ioan Oltean.

Barbu a mai spus că pentru cele 15 funcţii de vicepreşedinte PDL s-au depus 39 de candidaturi, iar pentru şase funcţii de secretar executiv tot 39 de candidaturi.